Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

PIAŢA ORZULUI: UNDE şi CU CÂT vând FERMIERII recolta din 2018!

Publicat: 13 iunie 2018 - 07:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În unele judeţe din ţară, recoltatul orzului este în plină desfăşurare, iar în câteva judeţe este deja aproape de final. Câţiva fermieri ne-au spus unde şi cu cât vând recolta de orz din acest an.

În aceste zile, în majoritatea judeţelor ţării, se aude tot mai puternic zgomotul de motor al combinelor, semn că în lanurile coapte, recoltarea orzului se află în plină desfăşurare. Încă dinainte de a declanşa campania de seceriş, producătorii agricoli au fost interesaţi de evoluţia preţului, astfel încât să ştie ce destinaţie va avea producţia de orz: în spaţiile de stocare ori vândută imediat din câmp achizitorilor de cereale. Pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitate, am stat de vorbă cu câţiva fermieri din ţară.

BOTOŞANI: Traderii stau la cotitură

Fermierii botoşăneni au redus drastic culturile de orz. „În judeţ nu prea este orz, deocamdată la noi nimeni nu a venit cu niciun preţ, niciun depozitar, nu se vehiculează absolut nimic. Traderii stau la cotitură; aşteaptă să se intre la recoltat. Nu s-a mai cultivat de câţiva ani. Preţul era foarte mic până acum, iar zootehnie în zonă nici nu există”, ne-a declarat Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice – Botoşani.
Fermierul nu mai cultivă orz din motivele de mai sus.

BUZĂU: „Cultura de orz, sub aşteptări!”

Nici la Buzău nu se ştie mare lucru. „Nu am primit nici o ofertă de preţ pentru că nu am început recoltatul, aşteptăm, de săptămăna viitoare (11 – 19 iunie) pun combinele în funcţiune. O să meargă ca prin brânză, că nu am mare lucru de strâns, cultura de orz este sub aşteptări”, a susţinut Valeriu Călin, liderul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice „Agroceres” Buzău.

CONSTANŢA: Preţul mai mare cu 10 euro decât cel de anul trecut!”

Agronomul Gheorghe Lămureanu cultivă cu orz 240 de hectare. „De duminică, 10 iunie, am intrat la recoltatul orzului. Mai mult de probă să vedem dacă se poate lucra. Am început cu o combină, am făcut capetele, am încercat umiditatea, este bună, 15 la sută. De astăzi vom intra din plin. Am sporit forţa mecanică de recoltare şi am organizat fluxul de transport cu autocamioane pentru portul Constanţa”, ne-a declarat cunoscutul fermier dobrogean.

Orz_bSpecialistul consideră că a obţinut un preţ super - 161 euro pe tonă, cu 10 euro mai mult decât anul trecut. Prudent, nu a făcut contract pe toată cantitatea pe care o va obţine. La câteva zile, a mai încheiat un contract pentru încă 1.000 t de orz furajer la 160 euro/tonă.

Orzul, „la plesneală!”

„E cererea mare, pentru că anul trecut orzul s-a vândut slab şi fermierii nu au mai pus aşa de mult orz. La grâu am semnat contract futures pentru 500 de tone, am prins 155 euro pe tonă. Dar acum văd că preţul a urcat la 164 euro/tonă şi am mai suplimentat cu încă 1.000 tone de grâu de panificaţie cu noul preţ”, a precizat Gheorghe Lămureanu.

Fermierul constănţean a explicat că „Preţul e la plesneală, de multe ori creşte! Dar ca să putem negocia, trebuie să începi să faci contracte futures cu achizitorii, că după aceea nu ştii de la ce nivel să negociezi! Ei aruncă preţul pe piaţă şi tu începi să tratezi! Acum văd că sunt crescute un pic, că anul trecut la cerealele păioase preţurile au fost criminal de scăzute. Orzul a fost şi sub 140 euro pe tonă la un moment dat. Bine, a început cu 150, dar după aceea a scăzut”.

DOLJ: Tona de orz între 650 şi 690 lei

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor Agricoli Dolj, Mihai Bogdan Stancu, în zonă fermierii care au intrat la seceriş au producţii frumoase, între 6,5 şi 7 tone la hectar. S-a început recoltarea, dar sâmbătă, 9 iunie, a plouat în tot judeţul Dolj circa 30- 40 de litri pe mp şi s-a oprit lucrul în câmp. „Preţurile la orz variază de la 650 lei tona de orz la 690 le pe tonă, în funcţie de momentul semnării contractelor de vînzare/cumpărare”, a susţinut agricultorul.

CĂLĂRAŞI: „Preţuri la… fraiereală!”

În judeţul Călăraşi, producătorii agricoli au estimat recoltele medii undeva la 6 tone pe hectar, cu indici de calitate superiori. O producţie mulţumitoare!

„Preţurile la noi în zonă variază, după cum poate să te fraierească, să te păcălească traderul! S-a plecat de la 0,65 de bani kilogramul luat din câmp şi am înţeles că a urcat până spre 70 de bani orzul (luni, 11 iunie). E posibil să crească, e posibil să staţioneze, că nu e orz aşa de mult”, a apreciat fermierul.

ARAD: Mare fermier - „Nu sunt interesat de orz!”

Florin Deznan, fermier şi trader de cereale din vestul ţării, nu s-a arătat atras de orz, acest produs fiind periferic afacerilor sale. „Nu m-a interesat piaţa orzului anul acesta. Au fost cultivate suprafeţe destul de mici şi s-a vândut totul pe contracte futures destul de repede de către fermieri”, ne-a declarat, sec, businessmanul arădean.

Orzul, între 60 şi 72 de bani kilogramul!

„Producţiile sunt în jur de 7 tone la hectar, iar preţurile care se practică au plecat de la 600 lei şi au urcat până spre 720 lei pe tonă. Este o creştere semnificativă faţă de anul trecut, când de-abia vindeai cu 530 - 540 lei pe tonă”, ne-a declarat inginerul Ioan Andru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Aragra 2008 - Arad.

Fermierul a susţinut că în vestul ţării - zona Aradului - orzul s-a recoltat, în mare, au mai rămas puţini care nu au terminat de adunat recolta din câmp.

De vreo două săptămâni încoace a plouat peste 50 de litri pe mp, însă neuniform şi fragmentar, dar cu toate acestea, culturile de toamnă, cât şi cele de primăvară sunt OK! În rest, nu peste mult timp, rapiţa şi grâul vor ajunge la maturitatea deplină şi combinele îşi vor face treaba.

Producţii bunişoare în Câmpia de Vest

„Dacă ajută Dumnezeu şi ne lasă să recoltăm, vom avea producţii bunişoare. Fermierii care au lucrat corect şi au respectat tehnologia de cultivare vor obţine producţii de 6 tone la hectarul de grâu, iar la rapiţă între 3.500 şi 4000 kg/ha”, a apreciat liderul Asociaţiei Producătorilor Agricoli Aragra 2008 - Arad.

Orz_bÎn concluzie, în acest an, în România, s-a cultivat o suprafaţă mai mică de orz şi, drept urmare, pe piaţă sunt cantităţi reduse. Cererea este în creştere, iar preţul de achiziţie este mult mai bun decât cel din producţia 2017. Anul acesta, orzul va fi mai bine cotat decât grâul!

Orzul, adunat de pe aproape 20.000 de hectare

Ministerul Agriculturii informează că a început campania de recoltat la orz şi orzoaică. Orzul s-a recoltat deja de pe o suprafaţă de 19.000 ha.

Astfel, până la data de 10 iunie 2018, în 15 judeţe ale ţării (Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Tulcea) s-a adunat orzul de pe o suprafaţă totală de 19.000 ha.

De asemenea, orzoaica de toamnă a fost recoltată de pe 3.500 ha în cinci judeţe, respectiv Arad, Bihor, Mehedinţi, Teleorman şi Timiş.

Vizualizat: 4816 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?