Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piața grâului în Regiunea Mării Negre

Publicat: 25 mai 2017 - 21:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Statele din Europa de Est și din Regiunea Mării Negre vor continua să crească volumul exportului de grâu în anii următori. Aproximativ 40% din volumul comerțului mondial cu grâu este deținut în prezent de Rusia, Ucraina, Kazahstan, România și Bulgaria. Datorită posibilității lor de a crește producția de grâu, aceste țări vor deveni și mai importante în circuitul mondial. În condițiile în care fermierii germani obțin acum randamente medii de cca. 8 tone/ha, iar în statele menționate producția medie este de numai 4 t//ha, potențialul din zonă este impresionant.

Grâul produs în regiunea Mării Negre și a Dunării mai are și avantajul competitivității costurilor de transport față de furnizorii rivali, care trebuie să facă livrări din SUA și Australia. Există un mare potențial pentru creșterea exporturile de grâu din regiunea Dunării: "Dunărea ar putea dezvolta o importanță similară comerțului mondial cu cereale ca și cea a râului Mississippi" a conform declarației unui reprezentant al băncii olandeze Rabobank.
Asia de Sud-Est și Africa sub-sahariană sunt piețe majore în creștere pentru exportatorii de grâu. Creșterea consumului de carne din Asia și Africa va spori cererea de cereale, inclusiv pentru grâul furaj.

Stocuri mari - potențial bun pentru sezonul următor
Conform ultimului raport al USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite), ritmul mai lent decât cel așteptat al exporturilor de grâu din regiunea Mării Negre va conduce la o aprovizionare mai amplă și la o creștere a exporturilor în sezonul următor, aceasta în ciuda unei estimări a scăderii producției. Atât Rusia, cât și Ucraina au redus estimările privind volumul total al exporturilor de grâu, care oricum au atins un nivel record.
Astfel, USDA prognozează pentru sezonul 2017/2018 un volum al exportului rus de grâu de 28 milioane tone, în creștere cu 1,5 mil. tone față de sezonul curent. Această creștere este de așteptat în ciuda unei scăderi estimate a producției de grâu din acest an.
USDA apreciază că producția de grâu din Rusia va fi mai mică anul acesta cu 6,5 mil. tone, ajungând la un total de 66 mil. tone. În același timp, Consiliul Internațional pentru Cereale estimează producția totală de grâu a Rusiei la 65 mil. tone. Reducerea producției estimată este determinată atât de condițiile meteorologice, cât și de scăderea suprafeței semănate cu grâu.
În ciuda scăderii producției și a creșterii exporturilor, stocurile finale de la sfârșitul sezonului 2017/2018 vor rămâne relativ ridicate, respectiv 11,13 mil. tone de grâu.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 596 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?