Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

PIAŢA EURONEXT: Accelerarea exporturilor ucrainene pune presiune pe grâu şi porumb

Publicat: 09 august 2022 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Încărcarea şi plecarea mai multor cargouri şi barje pline cu grâne din porturile ucrainene pun presiune pe piaţa cerealelor din bazinul Mării Negre.

Piaţa Euronext, deschisă la începutul săptămânii, a cunoscut o scădere bruscă, odată cu reluarea traficului portuar şi accelerarea exporturilor de cereale din Ucraina care încep să-şi găsească treptat un ritm constant. 

Patru nave încărcate cu 110.000 tone de porumb, 45.000 tone de făină şi 6.000 tone de ulei de floarea soarelui) au părăsit ţara înainte ca alte două capacităţi navale suplimentare să fie înregistrate în porturile Yuzhnyi şi Chornomorsk cu 49.000 tone de porumb şi 11.000 tone de soia, a anunţat Centrul Comun de Coordonare (CCC), care supraveghează operaţiunile.

(CCC este înfiinţat la Istanbul în condiţiile acordului internaţional semnat la 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, avâd drept scop eliberarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de război din 24 februarie şi pe cele de produse agricole ruseşti, în ciuda sancţiunilor occidentale).

 

Cotaţii scăzute pe piaţa europeană

 

Grâul Euronext cu scadenţă în decembrie 2022 a scăzut cu 4.5 euro/tonă, la 321.75 euro/tonă, în timp ce contractul din septembrie 2022 s-a redus cu 5.75 euro /tonă, ajungând la 336.75 euro /tonă. 

Porumbul Euronext pentru livrarea în noiembrie 2022 a scăzut cu 4.0 euro tona la 323.25 euro/t, termenul din martie 2023 s-a micşorat cu 4.50 euro (la 319.5 euro/t).

De asemenea, seminţele de rapiţă Euronext pentru noiembrie 2022 au scăzut cu 23.50 euro/t, la 666.25 euro/t, iar scadenţa din februarie 2023 s-a redus cu 23 euro/t (665.25 euro/t).

 

Marian MUŞAT

Sursa: terre-net

Vizualizat: 578 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?