Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piața agricolă internațională

Publicat: 05 februarie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prețurile se mențin puternice și volatile, spun analiștii pieței agricole internaționale

Click pe poza pentru galerie!

În teorie, aceasta s-ar putea traduce printr-o creștere ușoară a prețului cerealelor în următoarea perioadă.

Prețurile relativ mari pentru producția de porumb din 2012 au avut un efect puternic asupra prețului furajelor (implicit al pieței produselor alimentare), precum și asupra producției de etanol. Stocurile mondiale de porumb au ajuns, la sfârșitul anului, la un minim istoric.

Deși investitorii de pe piața bursieră au venit cu o serie de motive pentru a minimiza efectul producției mici de porumb și pentru a menține un preț cât mai scăzut, în ultimele rapoarte internaționale privind situația culturilor agricole, singura veste bună este cea privind producția braziliană de soia. Aceasta s-a reflectat și în evoluția la bursa de la Chicago, unde prețul la soia s-a menținut sau chiar a scăzut ușor în ultima săptămână.

 

SUA: cel mai scăzut nivel de exporturi din ultimii 41 de ani

În săptămâna 7-11 ianuarie, prețurile Futures au avut o evoluție strâns pozitivă, în așteptarea publicării raportului USDA privind stocurile și perspectivele producției viitoare de cereale. Prețul contractelor Futures la grâu a crescut cu aproape 4%, inițial, la bursa de la Chicago, după ce Departamentul american al Agriculturii redus estimarea privind stocurile interne cu aproape un milion de tone, la numai 19,5 milioane tone, o scădere mult mai mare decât se așteptau traderii.

De asemenea, suprafața totală semănată, în SUA, cu grâu în toamnă, este mai mică cu 350 mii hectare, adică 16,92 milioane hectare. Campania de semănat din toamnă, în SUA, a fost mai grav afectată de secetă decât s-a crezut inițial.

Stocul intern de proumb, în SUA, la începutul anului, este cu 17% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, de numai 15,3 milioane tone, cel mai mic din ultimii 17 ani.

Consumul de porumb, în special pentru furaj, a fost mult mai mare în ultimele luni ale anului trecut. Exportul SUA de porumb a încetinit, fiind estimat la doar 5,1 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 41 de ani. În același timp, a crescut presiunea pe piața internă ca urmare a exporturilor de porumb din America de Sud.

În aceste condiții, prețurile la porumb și grâu, la bursa de la Chicago, au crescut ușor, brokerii invocând dezamăgirea privind evoluția însămânțărilor la grâul de toamnă, în același timp cu creșterea suprafeței disponibile pentru semănat în primăvară.


Bursa prețurilor agricole la 11 ianuarie 2013

La bursa de la Londra (LIFFE), prețul contractelor Futures pentru grâu, în luna ianuarie și februarie se menține relativ constant, la 207 lire/tonă, respectiv 207,75 lire/tonă și cu puțin mai mare pentru contractele cu livrare în lunile mai și iulie, de 209,50 lire/tonă și 210,75 lire/tonă.

Cotația Futures a grâului la bursa de la Paris (MATIF) se menține ridicată pentru lunile martie (244,75 euro/tonă) și mai (241,75 euro/tonă). Pentru lunile din toamnă, contractele Futures indică o scădere a prețului la grâu, 183,0 lire/tonă în noiembrie la bursa de la Londra și 217,25 euro/tonă la bursa de la Paris.

La bursa de la Chicago prețul Futures al grâului se menține la cote ridicate pentru lunile martie, mai și iulie (273,53 USD/tonă, 276,84 USD/tonă și 279,32 USD/tonă) și își mențiene trendul crescător până la sfârșitul anului, cu prețuri ridicate și pentru lunile septembrie (283,17 USD/tonă) și decembrie (288,68 USD/tonă).

La porumb, prețul contractelor Futures, la bursa de la Chicago, se menție ridicat în lunile următoare, la 275,10 USD/tonă în martie, 274,61 USD/tonă în mai, 271,85 USD/tonă în iulie și este în scădere pentru contractele Futures cu livrare în septembrie (239,07 USD/tonă) și decembrie (229,92 USD/tonă).

Prețul la contractele Futures la soia, la bursa de la Chicago, se menține în ianuarie la 520,79 USD/tonă, după care începe să scadă constant în lunile urmatoare: 506,92 USD/tonă în martie, 503,89 USD/tonă în mai și scade sub valoarea de 500 USD/tonă începând din luna august, ajungând până la 471,01 USD/tonă pentru contractele cu livrare în noiembrie.

La rapiță prețul contractelor Futures la bursa de la Paris este în ușoară scădere: pentru luna februarie cotația este de 451,50 euro/tonă, 443,00 euro/tonă în luna mai și de 416,50 euro/tonă în august. După această perioadă, prețul va începe să crească ușor.

Prețul orzului pentru malț se menține peste valoarea de 250 euro/tonă în lunile martie (259,00 euro/tonă) și mai (259,25 euro/tonă) și cu o ușoară scădere începând din noiembrie (418,00 euro/tonă).

 

Brazilia va produce mai multă soia

Estimările oficiale braziliene privind o producție de 82,7 milioane tone de soia, în sezonul 2012/13, au fost confirmate și de raportul din ianuarie al USDA (82,5 milioane tone). Aceasta se datorează, în principal, creșterii cu 9,2% a suprafeței semănate, care a ajuns la 27,34 milioane hectare și care va compensa scăderea randamentului cu 0,33%, acesta fiind apreciat la 3,02 t/ha.

În sezonul trecut (2011/2012), producția de soia a fost de numai 66,4 milioane tone în Brazilia.
Producția de porumb este estimată de oficialii brazilieni la 72,2 milioane tone, în creștere față de luna decembrie și mai mică decât recolta record de anul trecut, care a fost de 73 milioane tone. Mai puțin optimiste sunt estimările privind producția de grâu, care va fi mai mică, din cauza reducerii suprafeței cultivate.

 

Impactul secetei asupra prețurilor produselor alimentare

Serviciul pentru Studii Economice (The Economic Research Service - ERS) al Departamentului Agriculturii din SUA, prin raportul emis în 21 decembrie 2012, avertizează asupra faptului că ritmul de creștere a prețurilor la produsele alimentare în 2013, va fi, cel mai probabil, mai mare decât în 2012, ca urmare a impactului secetei de anul trecut asupra producției agricole. ERS apreciază că prețurile produselor alimentare, pe plan mondial, vor crește cu 3-4% în 2013, față de 2012.

Creșterea prețului mediu al produselor alimentare în 2012 a fost de 2,25-2,75%, comparativ cu 2011. În 2011, față de anul anterior, prețul alimentelor a crescut cu 3,7% iar în 2010 cu 0,8%.

Vizualizat: 505 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?