BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pesticidele, ultima soluţie - ce recomandă Curtea Europeană de Conturi?

Publicat: 13 aprilie 2020 - 16:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2021, când va fi lansată noua Politică Agricolă Comună, va fi unul de cotitură pentru agricultura europeană şi, deci, pentru agricultura fiecărui stat membru.

Mă refer nu numai la deja anticipatele schimbări ale modului de împărţire a banilor, care va include plafonarea subvenţiilor şi o mai mare flexibilitate a statelor membre în repartizarea sumelor pe diferite paliere, ci la reglementarea relaţiei activităţii agricole cu mediul înconjurător şi cu sănătatea umană.

Green Deal, un proiect fără precedent în istoria Uniunii Europene, va avea un impact covârşitor asupra felului în care fermierii îşi vor cultiva pământurile şi îşi vor creşte animalele, ei fiind obligaţi să fie mult mai responsabili când vor utiliza produsele industriei chimice, atât pentru protecţia plantelor, cât şi pentru tratarea animalelor.

Pesticidele, ultima soluţieClick pe poza pentru galerie!

Ce cantitate de pesticide folosesc europenii?

În această mare tendinţă europeană de a reduce efectul substanţelor de sinteză asupra mediului înconjurător şi asupra sănătăţii umane, se înscrie şi Raportul special privind ”Utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor: progrese limitate în măsurarea şi în reducerea riscurilor”, document publicat în luna februarie a.c. de Curtea Europeană de Conturi.
Aflăm din acest raport că în Uniunea Europeană, vânzările de substanţe active utilizate în produsele de protecţie a plantelor depăşesc 350.000 de tone pe an, iar produsele de protecţie a plantelor pot avea un impact asupra calităţii apei şi a solului, asupra biodiversităţii şi a ecosistemelor şi se pot regăsi ca reziduuri în alimente. Ni se aminteşte că începând din 1991, Uniunea Europeană a construit un cadru legislativ pentru autorizarea produselor de protecţie a plantelor, pentru promovarea utilizării durabile a acestora şi pentru reducerea riscului pe care aplicarea lor îl prezintă pentru sănătatea umană şi pentru mediu. Comisia Europeană aprobă substanţele active care pot fi utilizate în produsele de protecţie a plantelor autorizate în statele membre şi verifică dacă acestea pun în aplicare legislaţia relevantă a UE. De asemenea - şi aici vă rog să fiţi atenţi! - Comisia promovează gestionarea integrată a dăunătorilor pentru a încuraja utilizarea unor metode de control preventive, naturale sau nechimice înainte de a se recurge la produse de protecţie a plantelor! Din perspectiva acestor exigenţe, Curtea Europeană de Conturi a cercetat modul în care au acţionat statele memebre până în prezent şi ce măsuri ar trebui luate pentru a fi respectată întocmai legislaţia europeană.

Pesticidele, ultima soluţie_b

Relaxare în ţinerea evidenţelor de către fermieri

La ce concluzie a ajuns, aşadar, Curtea Europeană de Conturi? Comisia şi statele membre au luat măsuri pentru a promova utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor. Curtea a constatat însă că progresele înregistrate în măsurarea şi reducerea riscurilor asociate utilizării acestor produse sunt limitate. Normele Uniunii Europene, scrie în raport, impun fermierilor să aplice gestionarea integrată a dăunătorilor, ceea ce înseamnă că agricultorii ar trebui să recurgă la produse de protecţie a plantelor doar în cazul în care metodele preventive sau de alt tip eşuează sau nu sunt eficace. Deşi sunt obligaţi să implementeze gestionarea integrată a dăunătorilor, fermierilor nu li se cere să ţină o evidenţă a modului în care aplică aceste metode, iar asigurarea respectării obligaţiilor în materie este deficitară. Nu li s-a cerut până acum, dar cel mai probabil li se va cere de aici înainte! În cuprinsul raportului, este menţionat explicit că Politica Agricolă Comună poate oferi instrumente pentru ca gestionarea integrată a dăunătorilor să fie aplicată eficient. Iată ce semnalează Curtea: ”Politica agricolă comună poate contribui la sprijinirea utilizării durabile a produselor de protecţie a plantelor, de exemplu prin sisteme obligatorii de consiliere agricolă şi prin sprijinul financiar acordat pentru măsuri precum agricultura ecologică şi pentru schemele de mediu. Corelarea plăţilor din cadrul politicii agricole comune cu cerinţele legale poate contribui la asigurarea respectării acestor norme, însă aplicarea gestionării integrate a dăunătorilor nu constituie în prezent o condiţie pentru a se beneficia de plăţi în cadrul politicii agricole comune”.

Pesticidele, ultima soluţie_b

Recomandările Curţii Europene de Conturi

Esenţiale sunt, prin urmare, recomandările pe care le face Curtea Europeană de Conturi, Comisiei Europene, acum, în timp ce noua PAC este încă în chinurile facerii, iar 2021 bate la uşă. Aşadar, ce recomandări a primit Comisia:
1. Să verifice dacă statele membre transformă principiile generale ale gestionării integrate a dăunătorilor în criterii practice şi controlează respectarea acestor criterii la nivelul exploataţiilor, permiţând corelarea acestora cu plăţile din cadrul politicii agricole comune în perioada de după 2020 (ţineţi minte, vă rog, finalul acesta de frază!).
2. Să îmbunătăţească statisticile referitoare la produsele de protecţie a plantelor atunci când va revizui legislaţia, astfel încât aceste date să fie mai uşor accesibile, mai utile şi mai comparabile;
3. Să evalueze progresele realizate în direcţia obiectivelor de politică şi să îmbunătăţească indicatorii de risc armonizaţi sau să dezvolte unii noi, ţinând seama de utilizarea produselor de protecţie a plantelor.

Pesticidele, ultima soluţie_b

Cum stăm cu reziduurile de pesticide

Autoritatea Naţională Fitosanitară, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a publicat recent raportul anual privind monitorizarea reziduurilor de pesticide din fructe, legume şi cereale din România, aferent anului 2019, una dintre concluzii fiind că aproape jumătate din probele de tomate din cadrul ”Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spaţii protejate” au conţinut reziduuri de pesticide. Inspectorii fitosanitari au prelevat 412 probe de tomate cultivate în cadrul programului şi au analizat în total 419 probe, celelalte 7 probe provenind din culturi care nu au fost înscrise în program. Din totalul probelor analizate de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale, 192 de probe (46%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a conţinut reziduuri peste nivelul maxim admis. 227 de probe (54%) nu au conţinut reziduuri de pesticide. Alte 256 de probe de tomate, fără precizarea dacă au fost prelevate şi din culturi înscrise în program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante şi Produse din Plante Mureş, rezultatele indicând un procent de 31,64% (81 de probe) cu reziduuri de pesticide şi 68,36% (175 de probe) fără reziduuri de pesticide. Potrivit datelor furnizate de laboratorul din Mureş, legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roşiile şi castraveţii.
Într-un alt raport, publicat de ANSVSA pentru anul 2018, 241 de probe de tomate au conţinut un număr de reziduuri de la 2 la 8! Precizăm că pentru anul 2018, ANSVSA nu a raportat probe cu depăşiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide la tomate. Nici Agenţia Naţională Fitosanitară nu a raportat astfel de depăşiri, dar a informat că din 398 de probe de roşii, 157 au conţinut reziduuri de pesticide, procentul fiind de 39%. Potrivit raportului, 378 de probe au fost prelevate în cadrul programului guvernamental de sprijinire a culturilor de tomate în spaţii protejate.


RĂSPUNSUL AIPROM

Pe fondul unor exagerări practicate de unele publicaţii on-line, care şi-a (dez)informat cititorii că merele şi cartofii sunt ”toxici”, iar fructele şi legumele sunt ”pline de pesticide”, Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) a remis presei un comunicat prin care neagă informaţiile respective şi susţine că organizează acţiuni de informare cu fermierii, în cadrul cărora un subiect extrem de important este legat de conştientizarea importanţei citirii etichetei atunci când se aplică un tratament şi respectarea dozajului şi a momentului optim de aplicare: ”Atunci când vorbim despre produsele de protecţia plantelor, doza este cea care face diferenţa şi este obligatoriu ca dozele menţionate pe eticheta produselor de protecţia să fie respectate”. Autorităţile europene, însă, îi cer fermierului să facă tot ce-i stă în putinţă să combată dăunătorii fără să recurgă imediat la pesticide!


Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 808 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?