Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Peste 50 de referate la sesiunea anuală a INCDA Fundulea

Publicat: 16 iunie 2017 - 17:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii mai, în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, o parte din cercetătorii care au lucrat la cele 53 de lucrări au fost prezenţi pentru a le susţine în faţa colegilor. Am remarcat, din păcate, prezenţa extrem de redusă a fermierilor, dar şi a presei de specialitate. 

În public l-am recunoscut doar pe Nelu Cioroianu, vicepreşedinte Asociaţia Fermierilor din România, care a pus întrebări pertinente şi a venit cu propuneri interesante. Ceea ce înseamnă că şi alţi fermieri ar fi găsit ceva de spus sau pur şi simplu de întrebat. Totuşi, Aula Magna a ASAS aproape s-a umplut cu lumea bună din acest sector. Oameni uriaşi precum Gheorghe Ittu sau profesorul Valentin Roman. Chiar şi MADR a trimis un secretar de stat cu un mesaj al ministrului Petre Daea, ceea ce e mai mult decât a fost în ultimii ani.

sesiunea anuală a INCDA FunduleaClick pe poza pentru galerie!
Cristian Hera, vicepreşedintele Academiei Române, dar şi noul director general al INCDA Fundulea, Pompiliu Mustăţea, au luat loc în prezidiu înainte ca academicianul Nicolae Săulescu să modereze sesiunea de prezentări. Am asistat la prezentarea celor 11 referate care au avut loc în plenul sesiunii şi mi-am aruncat ochii pe cele 42 de referate afişate ca postere. Îmbucurător e faptul că şi mai tinerii cercetători au prezentat o parte dintre aceste referate.

Cercetarea se face pentru fermieri, dar interesul acestora e cel puţin suspect de slab
Teme interesante, de actualitate pentru fermierii care nu şi-au găsit timp să participe, fiind probabil ocupaţi cu depunerea cererilor unice. Ar fi avut ce asculta, atât despre cum să amelioreze procentul de proteină în boabele de grâu sau să afle despre noile soiuri de orz de toamnă Onix şi Gabriela, create de INCDA Fundulea, dar şi despre combaterea răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis Gyll). Emil Georgescu, cel care a condus această temă de cercetare, era în sală şi ar fi putut fi "muls" de informaţii, mai ales că, nu cu multă vreme în urmă, a fost singurul cercetător de la noi care a participat la congresul mondial al entomologilor.
Chiar şi despre manifestarea ruginii galbene la cultura grâului sau despre soiul semiprecoce de soia Fabiana F ori pur şi simplu despre hibrizii noi de floarea-soarelui rezistenţi la erbicide de tip imidazolinone şi sulfonilureic creaţi la INCDA Fundulea s-ar fi putut întreba ce şi cum.
Chiar şi lucrările prezentate în postere au trezit atenţia celor prezenţi. „Potenţialul unor soiuri noi de orz şi orzoaică de toamnă sub aspectul calităţii tehnologice pentru producerea malţului”, studiu efectuat la INCDA Fundulea, cred că ar fi stârnit un real interes printre cei care caută soluţii cât mai eficiente pentru culturile lor. Sau studiile privind agrofitotehnia cum ar fi „Influenţa sistemului de fertilizare şi de lucrare a solului asupra producţiei şi cantităţii de proteine la cultura de mazăre de la SCDA Turda” sau „Influenţa plantei premergătoare asupra relaţiei dintre producţie şi componentele acesteia la cultivarea de grâu de toamnă”.
Dar poate că mediul academic este un pic prea pompos pentru fermieri. Sunt convins că fermieri mari precum Lucian Buzdugan, Viorel Nica sau Gavrilă Tuchiluş vor avea o prezenţă mult mai numeroasă la "Ziua Grâului şi a Orzului" de la Fundulea. Aşa cum am observat an de an. Abia acolo, în câmp, fermierii se simt mult mai aproape de cercetători!
Petre Daea face şi tace în deblocarea cercetării. Nu promite, ci caută soluţii, cum spune dumnealui. Să sperăm că anul viitor sesiunea va fi mai vie. Mai ales că cercetătorii tineri au înţeles rostul şi sădesc sub lupă viitorul agriculturii româneşti!

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

 

Vizualizat: 450 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?