Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspectivele filierei de cereale din România

Publicat: 19 martie 2012 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 6 martie 2012, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) a organizat o conferinţă cu tema „Perspectivele filierei de cereale din România”, eveniment ce a reunit reprezentanţi ai unor companii franceze importante pe piaţa agricolă românească

Click pe poza pentru galerie!

Van-Strien, Preşedinte Grup de Lucru Agricol şi Agro-Alimentar CCIFER, a deschis sesiunea de comunicări de la Hotel Pullman din Bucureşti, precizând că obiectivul principal al întâlnirii este schimbul de bune practici între România şi Franţa şi analizarea evoluţiei filierei cerealiere atât în România, cât şi în Franţa.

 

Filiera franceză din agricultura românească: 22 mil. euro în 2010

Pierre Schwartz, Consilier Agricol Serviciul Economic la Ambasada Franţei din Bucureşti, a făcut o prezentare generală a ceea ce înseamnă filiera de cereale. Potrivit acestuia, filiera franceză are în România 123 de întreprinderi de producţie agricolă şi 70% dintre acestea lucrează în domeniul culturii mari. „Prezenţa franceză se referă la cereale, legume, plante oleaginoase.

Sunt 300 de salariaţi şi 22 milioane de euro este cifra de afaceri în 2010. Sunt 37 de firme care se ocupă de prelucrarea cerealelor şi cam tot atâţia salariaţi, adică 300, iar cifra de afaceri este mult mai importantă, adică 42 milioane de euro. Prezenţa franceză este mai peste tot pe harta ţării”, a spus Pierre Schwartz.

Acesta a adăugat şi că „România se află pe locul 5 în clasamentul european al suprafeţelor cultivate cu cereale, iar în 2008 a redevenit un exportator net de cereale”.

Kharim Kheirat, Director general ICAP România, a spus că în România există 11.707 companii în domeniul cerealelor, aspect care, de asemenea, vine în sprijinul constituirii filierei de cereale, dar şi că prezenţa franceză este deosebit de pregnantă în agricultura românească, iar schimbul de experienţe se va face cu uşurinţă.

„Preţul cerealelor va fi sprijinit în situaţia nefericită în care acesta ar fi în pericol să cadă”, a spus Adriana Chirea, director măsuri de piaţă în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), însă „Comisia Europeană nu acordă, în prezent, restituiri la exportul de cereale, deoarece acestea pot fi vândute în afara UE la preţuri competitive”, a precizat reprezentantul APIA.

Euralis Seminţe a participat la conferinţă în calitate de furnizor de genetică ultra-performantă pentru filiera de cereale din România, iar Florin Constantin, Country Manager România&Bulgaria Euralis Semences, a fost cel care a deschis sesiunea de studii de caz din cadrul conferinţei. „Fermierul trebuie să semene produsul bun la un preţ bun.

În Franţa, legea modernizării agriculturii reglementează faptul că fermierul cultivă ceea ce piaţa şi industria are nevoie. Fermierul are menirea de a asigura cerinţele industriei. În Franţa există noţiunea de agricultură integrată prin faptul că există un ciclu de producţie-transformare-distribuţie a unor game de produse agricole”, a spus Florin Constantin.

„În România, filierele sunt mecanisme contractuale între producători şi procesatori. Ele există. Aduc previzibilitate fermierilor, dar este necesară şi integrarea fermierilor în grupări de producători sau chiar cooperative. Cooperativele asociază producătorii într-o formă mai perenă decât filiere, fiind vorba de o forţă de guvernanţă solidă, care în Franţa durează de foarte mulţi ani şi fac fermierii să prospere.

La noi, s-au creat cooperative deocamdată doar pentru achiziţia de inputuri, mai rămâne ca fermierii asociaţi să îşi pună în comun mijloacele de producţie şi să îşi valorizeze în comun producţia, aceasta fiind principala provocare a fermierilor din România în drumul lor spre o integrare mai bună şi mai multă previzibilitate”, a mai explicat Country Managerul Euralis.

 

Firme franceze în filiera de cereale

Euralis este implicată la ora actuală în filiera de cereale din România prin furnizarea de genetică pentru filiera high-oleică, ce are la celălalt capăt consumatorul de cereale oleaginoase Expur din Slobozia. Euralis furnizează hibrizi de floarea-soarelui Clearfield high-oleici, iar producţia de la fermieri este preluată în întregime de Expur spre procesare.

Astfel, Expur, parte a grupului francez Sofiproteol, se află, în România, în mijlocul filierei de cereale oleaginoase, a precizat şi Directorul Financiar al Expur România, Frederic Randag.

Tot ca parte a prezentării studiilor de caz, Directorul General al Soufflet Agro România, Pierre-Francois Mathieu, a explicat activitatea companiei în România: Soufflet Agro contractează orzul, după care colectează cantităţile contractate de la fermierii cultivatori şi îl prelucrează pentru a obţine produsul finit, malţ de bere. Astfel, şi pentru Soufflet este necesară prezenţa în acestă filieră cerealieră, pentru a avea în orice moment siguranţa existenţei materiei prime de care are nevoie.

Vizualizat: 786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?