Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Performanţă fără frontiere - record la sfecla de zahăr: 77 tone la hectar

Publicat: 24 februarie 2018 - 00:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, cultura de sfeclă de zahăr i-a adus cele mai mari satisfacţii fermierului nemţean Vasile Pop-Silaghi. De pe suprafaţa cultivată, ce a însumat 71 de hectare, specialistul a recoltat o producţie medie record de 77 tone la hectar, în condiţii de neirigare.

 

Acest nivel înalt productiv obţinut în ferma sa de la Girov este comparabil cu producţiile obţinute în marile ferme occidentale. „Anul trecut am făcut experienţe la sfeclă, am avut variante şi cu 81 de tone, dar nu producţie totală, ci numai în câmpul experimental”, ne-a declarat fermierul.

Ziua Verde a Cartofului 2016_b
Vasile Pop-Silaghi a continuat precizând că o atenţie deosebită a acordat-o corectării pH-ului solului prin administrarea de carbonat de calciu. A realizat o fertilizare de bază din toamnă cu fosfor şi potasiu, iar înainte de semănat a făcut o nutriţie suplimentară. În perioada de vegetaţie s-a îngrijit să asigure culturii un optim de dezvoltare prin aplicarea unor tehnologii performante de protecţie fitosanitară. Pentru că fără soluţii adecvate de protecţie a culturii nu pot fi obţinute cantităţi mari la hectar şi, bineînţeles, nici o rată ridicată de profit pe unitatea de suprafaţă. Investiţia în tehnologia de cultivare a sfeclei l-a costat ceva mai puţin de 2.000 de euro la hectar.

Recoltare noaptea_b

Record după record
Lui Vasile Pop-Silaghi îi place ceea ce face şi, mai mult decât atât, îi place competiţia, să se bată cu performanţa, mai ales că a fost atlet laureat la numeroase concursuri naţionale şi nu numai. În „amfiteatrul performanţei” din ferma Vălenii Doamnei de la Girov, unde fermierul amenajează an de an loturi demonstrative cu o adevărată colecţie de soiuri, cu diverse variante de tehnologie la mai multe culturi, au fost obţinute şi alte recorduri productive. Bunăoară, în anul 2014, Vasile Pop-Silaghi a realizat cea mai mare producţie din România la cultura de porumb în condiţii de neirigare - 19.200 kg la hectar, de aproape cinci ori mai mult decât media naţională.
Anul acesta la grâu a realizat 8,2 tone/ha, la cartof - 52 de tone/ha; acestea sunt bornele care-i atestă indiscutabil parcursul profesional excepţional.

Recoltare pe zi_b
RENUNŢĂ LA CARTOF!?
Am remarcat o umbră de tristeţe pe chipul lui Vasile Pop-Silaghi. De ceva vreme i-a încolţit în minte un gând, şi anume ca de la anul să renunţe la cartof, cultura care l-a consacrat şi pentru care a făcut un doctorat cu tema: “Cercetări privind producerea cartofului pentru sămânţă”, susţinut în anul 1999 la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, sub îndrumarea regretatului academician Matei Berindei. Când Vasile Pop-Silaghi a vrut să renunţe la doctorat, distinsul profesor, supranumit “părintele cartofului în România”, i-a trimis o scrisoare ale cărei slove fermierul din Girov le ţine şi astăzi în ventricolul drept al inimii: „Odată, în viaţă, poate o să vrei să intri într-un local unde se cere ţinută obligatorie şi o să constaţi că nu ai cravată. O să-ţi pară rău. Poate n-o să fie nevoie, dar vor fi momente când o să vrei să intri şi nu ai cravată… Doctoratul e ca o cravată”, şi-a amintit Vasile Pop-Silaghi.
Acum, cultura cartofului a ajuns să nu mai fie profitabilă, este aducătoare de stres, necesită multă forţă de muncă şi pune din ce în ce mai multe probleme pe partea de comercializare. Sunt câteva dintre motivele pentru care Vasile Pop-Silaghi ar putea renunţa la a cultiva cartoful.

 

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 1300 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?