Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Performanța e posibilă și cu o tehnologie medie

Publicat: 12 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a doua oară în acest an, Saaten Union România a adus fermierii în câmpul experimental de la Drajna. De data aceasta, au fost prezentați hibrizii de porumb și de floarea-soarelui. Au venit peste patru sute de fermieri din toată țara. Au fost și grupuri de fermieri din Ucraina și Republica Moldova, care au vrut să vadă rezultate concrete ale hibrizilor prezentați, mai ales că Saaten Union România își extinde activitatea inclusiv în aceste țări.

Click pe poza pentru galerie!

Oferta de hibrizi a fost una impresionantă, iar tehnologia folosită a fost una medie, potrivită atât pentru fermele mici și mijlocii, dar și pentru cele mai mari. Nu au fost utilizate nici irigații, tocmai pentru a vedea capacitatea hibrizilor de floarea-soarelui, porumb sau a soiurilor de a face față provocărilor secetei și arșiței. Spre exemplu, în zona Drajna nu a mai plouat de la începutul lui iunie, iar de la începutul anului, precipitațiile au fost de cel mult 300 mm, cu tot cu cele din iarnă. „Cei care au cultivat hibrizii de porumb și floarea-soarelui Saaten Union vor obține, chiar și în condiții de secetă, producții bune”, a spus Mihai Mirițescu, director general adjunct Saaten Union România.

La Drajna, Saaten Union a închiriat șapte hectare pentru a organiza platforma prezentată. „Câmpul este organizat pe trei linii. Una prezintă portofoliul nostru de cereale: grâu, orz, orzoaică, hibrizi de grâu, secară și triticale. A doua linie este rezervată hibrizilor de porumb și de floarea-soarelui și soiurilor de soia. Este o noutate, de doi ani am venit cu soia pentru că este în trend, deși nu sunt optimist în ceea ce privește restricția utilizării soiei modificate genetic. În zona a treia avem un câmp unde testăm linii genetice, facem o pretestare de la diverși amelioratori. Este primul an când le scoatem din zona de cercetare și urmărim producția, comportament la principalele boli, aspectul fiziologic”, a explicat George Aldescu, directorul general Saaten Union. 

 

În pregătire, hibrizi de floarea-soarelui cu tehnologia Express

Pentru hibrizii de floarea-soarelui tehnologia de cultură a fost simplă: arătură la 30 cm adâncime în toamnă, apoi pe 2 martie s-au aplicat 300 kg/ha de complex NPK 20:20:20. Pe 6 aprilie s-a semănat cu o densitate de 70.000 plante/ha. S-a erbicidat preemergent cu Dual Gold, iar postemergent cu Pulsar. Ca insecticid s-a folosit Actara, în doză de 0,15 kg/ha.

Au fost prezentați trei hibrizi Clearfield Plus (Surprise, Lucia, Paraiso 1000 CL Plus), șase hibrizi cu tehnologia Clearfield și trei hibrizi convenționali. „Pentru a face față secetei, recomandăm hibrizii Marquesa și Surimi, Paraiso 1000 CL Plus, Lucia și Surprise. Ultimul este un hibrid timpuriu, se pretează pentru cultura a doua. Noi l-am introdus în portofoliu pentru țările terțe mai mult decât pentru România. În Rusia, Ucraina, Kazahstan înregistrarea este în curs, în doi ani se va finaliza. 

Din 2017 vom aduce în portofoliu hibrizi de floarea-soarelui cu tehnologia Express, hibrizi rezistenți la tribenuron metil. Vom introduce doi hibrizi: Laguna și Miranda, care acum sunt în ultimul an de testare și deja se produc semințe pentru campania din primăvara lui 2017”, a declarat Viorel Dincă, manager de produs pentru floarea-soarelui și porumb în cadrul Saaten Union România.

„Nu am folosit erbicidul tocmai pentru a vedea atacul de Orobanche. Este primul an în care testăm sub forma aceasta. Importantă este rotația culturii și combaterea samulastrei de floarea-soarelui din cultură, pentru a reduce impactul lupoaiei. Se recomandă ca floarea-soarelui să vină pe aceeași parcelă după cel puțin trei ani, să nu se folosească erbicide sulfonilureice mai mult de două ori pe aceeași solă și să se păstreze dozele conform îndrumărilor”, spune Marius Crețu, director comercial Saaten Union România.

 

Hibrizi de porumb cu toleranță bună la secetă

Una din marile probleme ale fermierilor este seceta prelungită din perioada verii. Drept urmare, fermierii caută tot mai des hibrizi cu toleranță mai bună la secetă și la arșiță. Iar o modalitate de protecție este trecerea către hibrizi din grupa FAO 300. „Cu siguranță tendința pe sud-estul României este de reducere a grupei FAO. Dacă eram obișnuiți cu grupe FAO 400-500, mai nou, fermierii și-au dat seama că din cauza secetei prelungite și arșiței din perioada polenizării porumbului este imperios necesar de a avea hibrizi mai timpurii, cu grupe FAO mai reduse”, spune Viorel Dincă.

Ca urmare, au fost introduși patru hibrizi noi, din grupa FAO 300: Suentra, Suardino, Surround, Surriento. Fermierii au cunoscut deja calitățile lui ISH 303, hibrid din grupa FAO 300 care are un potențial genetic bun, iar producțiile înregistrate anul trecut au variat între 8 și 10 tone/ha. Surriento, Surround, Suardino și Suentra sunt hibrizi cu o talie mică, cu o inserție a știuletelui medie, iar pentru țări ca Rusia, Ucraina și Republica Moldova se pretează foarte bine la recoltare timpurie. 

Pentru a înfrunta seceta și arșița, sunt potriviți hibrizii Suporto, SUM 305, SUM 405, ISH 303, Surriento, Surround, Suardino, Suentra.

 

 

 

PORUMB CU BOBUL ALB

„O altă noutate sunt hibrizii Kulak și Tomasov, tardivi, care se află în anul trei de testare și care promit foarte mult. Au depășit media martorilor cu peste 10-15 procente. Sperăm că se vor înregistra la începutul anului și vor deveni hibrizi comerciali. Tot ca noutate, testăm hibrizi de porumb cu bobul alb pentru industria de panificație, în special pentru griș. Este un trend de creștere pe acest segment pe care încercăm să-l dezvoltăm. Acum este primul an de testare internă. Dacă ne convinge, probabil în trei ani va intra în portofoliul comercial”, a declarat Viorel Dincă.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!