Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Performanță agricolă într-un an cu ploi abundente

Publicat: 06 octombrie 2014 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Performanța într-o fermă agricolă se poate vedea din modul în care este gestionată activitatea, tehnologiile folosite, calitatea lucrărilor agricole, semințele utilizate, disponibilitatea sau inexistența unui sistem de irigații adecvat acolo unde este cazul și un preț cât mai bun pentru recoltă.

Click pe poza pentru galerie!

Dacă toate cele enumerate anterior pot fi controlate de către fermieri, în fiecare an, la fiecare recoltă intervine și factorul climă, pe care, oricât de mult am vrea, nu o putem controla.
Astfel, în primăvara acestui an se anunța un început promițător pentru fermierii români, care preconizau că recoltele din acest an le vor întrece pe cele din 2013. Însă ploile frecvente din primăvară au continuat și în vară și au dat peste cap planurile multor agricultori. În acest an, de altfel, a plouat mai mereu...
Odată cu apa din abundență apar și buruienile și se formează un mediu prielnic pentru apariția bolilor și a dăunătorilor. Pentru un fermier, asta înseamnă o suplimentare a bugetului alocat pentru aplicarea erbicidelor și a tratamentelor necesare. Iar pierderile înregistrate sunt atât cantitative, cât și calitative. 
Calitativ, vremea capricioasă își spune cuvântul mai ales în cazul culturilor de grâu. Odată cu diferențele de temperatură, grâul nu mai ajunge la capacitatea optimă - boabele nu se dezvoltă pe spic, rămân mici și masa hectolitrică scade, iar precipitațiile din perioda recoltatului diminuează calitățile agro-alimentare ale grâului.

Performanța se poate obține și în anii cu vreme capricioasă!
Există totuși suficiente premise pentru a obține culturi bune, dacă nu chiar excelente, chiar și în condiții mai puțin favorabile.
Genetică de top? Specialiști? Utilaje performante? Tehnologii care să scoată la iveală potențialul de productivitate al unui soi? {i, nu în ultimul rând, un sol productiv? DA, fiecare element enumerat este disponibil în România! Poate că nu este totul tocmai la îndemână, poate că trebuie să lupți și să investești ceva mai mult, dar la final merită, pentru că tot efortul investit se va reflecta în producția la hectar, în calitatea recoltei și în prețul de vânzare.
Performanța în agricultură este un obiectiv ce poate fi atins! O spun și fermierii care fac performanță și se folosesc de toate atuurile existente pe piața din România. Iată doar două exemple:

Ing. Laszlo Elekes, Agroindustriala Carei, jud. Satu Mare:Colaborarea cu Biocrop am început-o acum trei ani de zile, prin testarea soiurilor de grâu. Soiurile Biocrop se caracterizează prin calități de excepție în ceea ce privește indicii de panificație, rezistența la boli, respectiv producții mari și constante. În prezent, am ajuns la suprafața de 70 de hectare cultivate cu soiul de grâu Akteur. În anul agricol 2013-2014, în colaborare cu SC Ardealul Trading, suntem implicați în multiplicarea acestui soi pe o suprafață de 50 ha, la care am aplicat următoarea tehnologie:
• Fertilizare: în toamnă 250 kg/ha complexe 15:15:15; în primăvară 350 kg/ha nitrocalcar în trei etape și o aplicare de fertilizant foliar Murtonik;
• Două tratamente foliare: unul cu Allegro și unul cu Duet Ultra;
• Erbicidarea a fost realizată cu Grandstar.
În condițiile climatice ale ultimului an, am obținut o producție de 6.100 kg/ha”.

Ing. Carol Constandache, Constandache Com, Perieți, jud. Ialomița: „În toamna 2013 am achiziționat sămânță de grâu din soiul Potenzial, categoria biologică bază, pe care l-am cultivat pe o suprafață de 5 hectare. Am aplicat tehnologie normală, ca și pentru restul soiurilor de grâu cultivate în ferma proprie, iar anul acesta am obținut o producție de 8.250 kg/ha, din care voi reînființa o nouă cultură pentru următorul an agricol. Sunt foarte încântat de produsele Biocrop; în afară de cereale am achiziționat și sămânță de rapiță, de care sunt la fel de mulțumit. Nu am fost dezamăgit niciodată în cei trei ani de când folosesc produse Biocrop”.

BIOCROP

Vizualizat: 552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!