Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pentru soţii VOICU, 2017 a fost un AN EXCEPŢIONAL la GRÂU!

Publicat: 09 august 2017 - 14:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„O campanie excepţională!”... a apreciat inginerul de mecanică agricolă Telu Voicu, secerişul în exploataţia pe care o administrează împreună cu soţia sa, Maria, un reputat inginer agronom, cu suprafeţe cultivate în judeţele Tulcea şi Constanţa. 

„Am încheiat, încă de la jumătatea lunii trecute, (iulie .n.n) strângerea, transportul şi depozitarea cerealelor păioase de toamnă şi a culturilor de rapiţă şi de mazăre de pe cele 1.200 ha de grâu, 800 ha de rapiţă, 400 ha de orz şi 300 ha ocupate de mazăre. Am recoltat cu o formaţie de nouă combine New Holand model CR 9090 organizând astfel activitatea ca lucrurile să mergă ceas elveţian”, deci, foarte bine. Totul a durat exact 15 zile bune de lucru, astfel încât la 16 iulie am scos maşinile din câmp”, a precizat Telu Voicu.

Grâu de peste 9 tone la hectar
Pentru soţii Voicu, 2017 a fost un an excepţional la grâu, cultură de la care au obţinut aproape 7.500 kg în medie pe hectar. Dar, au fost şi sole care au dat şi peste nouă tone de grâu la hectar. Soiurile cultivate au fost în bună parte Glosa şi Miranda, dar s-au utilizat şi unele străine care s-au dovedit a fi foarte productive în acest sezon din cauză că au prins condiţii foarte bune de creştere şi dezvoltare, fapt ce le-a permis să-şi pună în valoare potenţialul genetic. Însă, potrivit celor doi producători agricoli, „ponderea mare este deţinută de soiurile româneşti mai bine adaptate condiţiilor de cultură specifice regiunii dobrogene şi care oferă certitudinea obţinerii unor producţii sigure şi stabile”.

Rapiţa, o cultură cu probleme
„Pentru rapiţă a fost un an ceva mai dificil, în toamnă, a plecat mai târziu în vegetaţie. Am avut însămânţate 1.400 hectare, am întors 600 şi am rămas în cultură cu 800 ha. În final, ne-am închis pe 3 tone/ha. Dar şi din 800 ha, au fost vreo 100 hectare la limita întoarcerii; le-am lăsat în primăvară. În general, la evaluarea de 1,5 tone/ha, eu las rapiţa ca să nu mai fac alte cheltuieli spulimentare, cam acolo acoperă ea efortul financiar, dacă mai implic şi lucrările de reînsămânţare intervin costurile care te duc la un 4.000 lei pe hectar şi nu ştii dacă le acoperi. E risc mare pe care trebuie să ţi-l asumi!”, a explicat Telu Voicu.

Fermierul dobrogean s-a declarat extrem de mulţumit şi de recolta de mazăre, unde a obţinut o medie în jur de 5.000 kg la hectar cu soiul Belmondo. Producţia a comercializat-o la unul dintre marii traderi cu care făcuse contract pe 220 dolari tona.

Producţia de grâu stocată
„Noi nu vindem acum grâul recoltat, avem suficiente capacităţi de depozitare şi preferăm să-l păstrăm în silozuri. La această oră avem stocate în condiţii optime cam 16 mii de tone de cereale păioase, în aşteptarea unui preţ bun, cel mai probabil în perioada iarnă-primăvară. În ultimii ani am avut 20-30 euro în plus pe tonă faţă de oferta de la recoltare. Nu mai facem contract în avans că am furat-o de vreo două ori şi ne-am lecuit!”, a precizat cultivatorul.

Ritm alert la realizarea ogoarelor de toamnă
La începutul lunii august, în ferma familiei Voicu se realizau ogoarele de vară pentru cerealele păioase de toamnă şi se încheiase pregătirea terenului pentru viitoarea cultură de rapiţă. În câmp au fost mobilizate două megatractoare Case de 600 cai, şenilate, (unul pe Tulcea, celălalt pe Constanţa) şi cu o formaţie de patru pluguri de câte şapte brazde fiecare. „Vrem să ne grăbim să terminăm în prima decadă a lunii august că în lipsa apei, terenul se va... pietrifica. Şi în această an toamnă punem 1.500 ha de rapiţă, tot la risc, pentru să s-a anunţat secetă, însă sperăm să nu mai întoarcem din cultură. Patul germinativ a ieşit... agronomic că solul a mai păstrat umezeală de ploile căzute. Urmărim să însămânţăm rapiţa în jurul datei de 20 august cu hibrizi „antisecetă” de la Pioneer, Monsanto şi Rapool, companii cu care lucrăm destul de bine”, a precizat cultivatorul la acea vreme.

Hibrizi de floare şi porumb „excepţionali”
Potrivit spuselor sale, culturile de primăvară se dezvoltă în condiţii normale. Hibrizii de floarea-soarelui de la Pioneer şi Syngenta, semănaţi pe 800 hectare, „sunt excepţionali”, iar cei de porumb, ce ocupă o suprafaţă mai mică, la fel. În Dobrogea nu a poluat în această vară, totuşi, o bură de ploaie dacă ar cădea în august, nu ar dăuna cu nimic culturilor, ba dimpotrivă!
Fermierul Telu Voicu consideră că a avut parte de „un an agricol bun, foarte bun”, şi mizează să obţină un preţ bun la întreaga producţie agricolă stocată.

Tineri pregătiţi pentru tehnica de mecanizare performantă
Telu Voicu este inginer mecanic, îndrăgostit până peste poate de profesiunea aleasă. Mecanica agricolă cunoaşte în aceşti ani o viteză de înnoire extrem de rapidă. Anul acesta, a retehnologizat ferma cu două semănători performante de păioase şi prăşitoare, iar nu de mult cu încă un tractor Case, pe şenile. Iar pentru a lucra pe aceste maşini şi utilaje agricole complexe are nevoie de oameni bine instruiţi, cu o solidă pregătire profesională, performanţi. „Încă din primăvară am selectat cinci tineri pentru care i-am cuprins într-un program de pregătire profesională de specialitate. Mai caut încă vreo doi-trei pe care să-i pregătesc pentru campania de primăvară. Vreau să formez pentru ferma mea un nucleu de mecanizatori de elită şi de aceea le asigur toate condiţiile de instuire”, ne-a precizat fermierul dobrogean.

Vizualizat: 2631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?