Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pentru Ion Banu, speranţa vine din Cer

Publicat: 12 decembrie 2012 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ion Banu, împreună cu fiul său Bogdan, exploatează o suprafaţă arabilă de fix 1196,37 hectare pe raza comunelor Ghidigeni şi Priponeşti, aşezate în partea de nord a judeţului Galaţi. În această zonă, fermierii n-au posibilităţi pentru irigarea culturilor, aşa că plantele sunt lăsate în voia bunului Dumnezeu şi în grija Sfântului Ilie...

Click pe poza pentru galerie!

În acest an, pentru Ion Banu, ca şi pentru majoritatea fermierilor gălăţeni, seceta a produs un adevărat dezastru, mai ales la culturile prăşitoare de floarea-soarelui şi de porumb. În exploataţia agricolă a lui Ion Banu - SC Agriban SRL Berheci, gradul de calamitare a culturilor a fost extrem de ridicat, respectiv de 69 la sută. Au fost, însă, sole în care a atins şi sută la sută.

Speranţa fermierului era legată de ploile de vară care mai puteau salva câte ceva din recoltă. Însă, precipitaţiile au fost un musafir destul de rar pe aceste meleaguri.

 

Galaţi - un judeţ calamitat

Anul acesta, organele judeţene ar fi vrut să declare Galaţiul judeţ calamitat, dar s-au opus oficialii Ministerului Agriculturii şi, îndeosebi, cei ai Ministerului de Finanţe. Totuşi, în baza Dispoziţiei directorului executiv al DADR Galaţi, cu nr 49/02.07.2012, în luna lu’ Cuptor - iulie a.c. - o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, ai Finanţelor Publice şi ai primăriilor s-a deplasat în câmp pentru a constata dimensiunea pagubelor produse de seceta excesivă în exploataţiile fermierilor gălăţeni.

Pe baza rezultatelor dezastruoase din teren s-ar fi putut lua o decizie la nivel central pentru sprijinirea agricultorilor afectaţi...

 

Porumbul, în aşteptarea organului constatator

Ca orice fermier care se respectă, Ion Banu şi-a asigurat an de an producţia agricolă, încheind contracte privind asigurarea culturilor cu o firmă de specialitate. Întrucât, semnele unei recolte dezastruoase erau evidente, a pregătit dosarul cu actele doveditoare.

Astfel, prin Adresa cu nr. 1385/15.10.2012, SC Agriban SRL Berheci a comunicat DADR Galaţi că a depus spre avizare documentele privind calamitatea la cultura de floarea-soarelui şi de porumb pentru anul 2012, înfiinţată pe terenurile de pe raza comunei Ghidigeni şi cea de floarea-soarelui de pe teritoriul Priponeştilor.


Fermierul a menţionat că pentru suprafaţa de 439,70 hectare de la Priponeşti recoltatul nu s-a finalizat şi nici nu s-au întocmit documentele privind gradul final de producere a daunei la această cultură.

Procesele-verbale au fost semnate de reprezentantul societăţii de asigurare, urmând a fi vizate şi de reprezentanţii DADR şi, respectiv ai DGFP, care participaseră în vară la constatarea şi evaluarea pagubelor în teren.

 

Adrese fără răspuns!

Văzând lipsa de reacţie a instituţiilor la care s-a adresat, societatea Agriban a revenit cu o nouă înştiinţare, în data de 19 octombrie 2012, prin care a anunţat Direcţia pentru Agricultură că începând „de mâine”, 20 octombrie 2012, va începe recoltatul celor 439,70 de hectare de porumb de la Priponeşti.

Pentru aceasta, a solicitat trimiterea urgentă a unui delegat în vederea constatării gradului de calamitare a culturii. În aceeaşi zi, a expediat o nouă adresă către DGFP Galaţi, nr. 25217/19.10.2012 cu un conţinut asemănător.

Din discuţiile avute cu Direcţia Agricolă şi cu Finanţele Publice, lui Ion Banu i s-a răspuns verbal că „Nu mai e treaba noastră! Noi ne-am făcut datoria!!”

Păi dacă este aşa, atunci a cui o fi treaba asta? Cine trebuie să constate culturile calamitate? Societatea de asigurare a înţeles acest lucru şi a semnat documentele de constatare. De ce nu fac la fel şi celelalte instituţii vizate - DADR şi DGFP?

 

În ciuda dezastrului, Agriban a plătit arenda

Trebuie spus că, în ciuda unei situaţii economice dezastruoase, societatea Agriban şi-a respectat clauzele prevăzute prin contractul de arendare cu proprietarii terenurilor agricole, cărora le-a dat cereale sau le-a achitat contravaloarea cantităţii de 600 kg de grâu la hectar. În total, efortul financiar s-a ridicat la mai bine de 6 miliarde de lei vechi.

În înţelegerea contractuală cu proprietarii terenurilor, era expres stipulat faptul că „părţile înţeleg de comun acord să suporte daunele produse de calamităţile naturale în procentele prevăzute în actele de constatare a daunei, iar în cazuri fortuite sau de forţă majoră, în total sau în parte, părţile cad de acord ca, potrivit art. 1469 din Codul Civil, să nu aibă nici o pretenţie una faţă de cealaltă”.

Societatea Agriban nu a vrut să pună în aplicare această clauză de forţă majoră, unul dintre motive fiind şi acela că va primi despăgubirile promise de stat pentru culturile asigurate.

 

Sedus cu „zahărul” amar al vorbelor ministrului

„Când am ajuns în perioada recoltatului, a apărut ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, „pe sticlă”, pe la televiziuni, declarând că se pregăteşte o Hotărâre de Guvern prin care se vor acorda fermierilor despăgubiri de până la 80 la sută pentru culturile calamitate.

Aveam o speranţă, mai îndulceam din pierderi!” O vorbă înţeleaptă spune că nu trebuie să te îmbeţi cu apa chioară a promisiunii!
Aşadar, sedus de această „teledeclaraţie” şi în speranţa că va fi despăgubit cu... „dulceaţa” frumoaselor vorbe ministeriale, fermierul şi-a achitat obligaţiile contractuale faţă de proprietarii de terenuri.


O nouă „calamitate” - executarea silită!

Şi cum o calamitate nu vine niciodată singură şi nu întotdeauna din... Cer, iată că SC Agriban SRL Berheci a primit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi o decizie de executare silită pentru suma de 67.574,00 lei, reprezentând dările la stat restante.


Dezastrul, văzut din cabina combinei

La Priponeşti, l-am găsit pe Ion Banu, singur în lanul cu porumb pipernicit. Prinsese rădăcini în aşteptarea reprezentanţilor de la DADR, Finanţele Publice şi Primărie pentru a constata cultura calamitată! Degeaba. Într-un târziu, a dat dispoziţie să se intre la recoltat. Ion Banu ne-a declarat că, în această solă, cultura porumbului era compromisă în proporţie destul de mare.

Recolta fusese evaluată la 250-300 kg la hectar. M-am urcat pe combină alături de mecanizatorul Virgil Agache. De când este el pe ogoarele acestea, nu a mai văzut o aşa producţie de porumb! Proastă! Nu ştia dacă va umple buncărul maşinii până seara!

Combina pe care o conducea - un Claas Dominator - avea, deja, nu mai puţin de 16 campanii de recoltare. Se menţinea destul de bine, pentru că a fost îngrijită cu multă pricepere, aşa cum i se cuvine unui combainier, cu dragoste faţă de maşina care-l slujeşte.

 

Un agent agricol fără nici o... treabă!

Într-un târziu, a sosit la arie Georgel Genete, agentul agricol de la Primăria din Priponeşti. Vădit deranjat de situaţia creată, ne-a declarat că „nu-i treaba lui să cântărească recolta din câmp”. S-a plâns că a „muncit de două ori în această vară, pentru evaluarea pagubelor fermierilor; o dată cu comisia judeţeană, apoi pentru acordarea ajutorului guvernamental de minimis, de 100 de lei pe hectar, dar până la o suprafaţă de maximum 10 hectare”.

Georgel Genete s-a ascuns după expresia: „Nu-i dată nici o lege privind calamităţile!” Totuşi, salariatul primăriei a recunoscut că în această solă porumbul este calamitat în proporţie de 90 la sută, dar susţine că „nu-i treaba lui să constate şi să cântărească pierderile din câmp!”

Ion Banu este deznădăjduit. Încă nu ştie ce va face. „Eu nu am vrut altceva decât să fi venit cineva să confirme calamitatea reală, printr-un act final, pe baza jurnalului de recoltare. Cu alte cuvinte, instituţiile statului m-au sedus şi apoi m-au abandonat! Nu ştiu ce voi face în continuare”.

 

Seringi pentru... alimentarea tractorului cu ajutorul de minimis!

Totuşi, Ion Banu mai are puterea să mai facă şi haz de necaz! Economist fiind, a calculat ajutorul de minimis pe care i l-a acordat Guvernul pentru societatea lui, SC Agriban SRL Berheci. „O bătaie de joc! Păi la 1.200 de hectare pe care le cultiv, 1.000 de lei înseamnă, exact 0,84 lei pe hectar!

Dacă mai cumperi motorină ar veni cam 130 g, adică nici nu ajunge să pornească motorul, rămâne carburantul pe conductă! Aşa că ar mai trebui să cumperi şi seringi pentru ... alimentarea tractorului cu ajutorul guvernamental!”

 
Precizare

Am expus acest caz într-o discuţie purtată cu directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi. Şeful instituţiei a precizat că se va găsi o rezolvare cât se poate de repede. Aşteptăm şi noi, ca şi fermierul Ion Banu.

Vizualizat: 1184 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
De la Bachus
|
04. 03, 2013. Wednesday 11:50
Dar miliardul platit de catre Ion Banu, pentru ca fiu`su, Banu Bogdan sa fie scos "basma curata` dupa ce: a omorat doi oameni intr-un accident rutier, a fugit de la locul accidentului,a condus sub influenta alcoolului , ... unde se regaseste?! De "pasele` cu Dobre Victor -Paul, deputatul circumscriptiei 1 Galati ce include Ghidigeni, vicepresedinte PNL, Ion Banu de ce nu aminteste? Ca doar au vechime, de pe vremea afacerii Bachus
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?