Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe ce recoltă de grâu mizează UE?

Publicat: 06 iulie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sfârșitul lunii mai și primele trei săptămâni ale lunii iunie, deosebit de bogate în precipitații, ar putea influența negativ calitatea producției de grâu din Europa, în special în Franța și Germania. Acesta este avertismentul analiștilor francezi de la Strategie Grains. 

Click pe poza pentru galerie!

Invocând condițiile meteo nefavorabile, previziunea privind producția franceză de grâu a fost redusă cu 1,3 milioane de tone.

În mod independent, consultanții de la Agritel apreciază că „în Franța și în Europa, în general, ploile, încă prezente în mare măsură, au crescut preocuparea prind efectele negative ale apariției bolilor". Cu toate acestea, sunt de așteptat randamente bune în statele din est (România) și din sud (Spania), pentru care au crescut previziunile privind producția de grâu. Agritel menține estimarea privind o producție de 146,7 mil. tone de grâu în UE.

Potențialele probleme de calitate a grâului din UE ar putea complica accesul la unele piețe, în special din Africa de Nord, care sunt de obicei clienții cheie pentru exporturile de grâu din Franța.

Strategie Grains estimează că Franța va exporta (în afara UE), în sezonul următor, 11,6 mil. tone de grâu de panificație, cu 1,5 mil. tone mai puțin decât a apreciat în raportul din luna mai. În sezonul 2015/2016, FranceAgriMer raportează că Franța a exportat 12,4 mil. tone de grâu.

Strategie Grains apreciază că exportul UE de grâu moale pentru sezonul următor va fi de 29,9 mil. tone, cu 800 mii tone mai puțin decât a estimat în raportul precedent. Pentru actualul sezon 2015/16, exportul de grâu al UE este estimat la 31,2 mil. tone.

În data de 16 iunie a.c., Uniunea Europeană a anunțat că a mai acordat licențe de export pentru încă 870 mii tone de grâu moale, aducând astfel totalul exporturilor UE în sezonul 2015/16 la 30,1 mil. tone, cu 2% sub volumul de licențe eliberate până la aceeași dată în sezonul trecut.

Comisia Europeană estimează că exporturile de grâu moale ale UE vor ajunge la 31,3 milioane tone în sezonul 2015/16 și la 30,3 milioane tone sezonul următor (2016/2017).

Grâul de panificație cu livrare în decembrie 2016 era cotat la bursa MATIF (Paris) la 168,50 euro/tonă (17 iunie a.c.).

În ceea ce privește porumbul, Strategie Grains estimează că se va obține o producție de 62,7 mil. tone, la nivelul statelor UE, cu 9% mai mult decât s-a realizat anul trecut în condiții de secetă.

De asemenea, producția de orz a UE este estimată în creștere cu un procent față de recolta de anul trecut, ajungând la un total de 62,5 milioane tone.

 

Bulgaria: porumb ieftin din cauza stocurilor mari

Sub presiunea stocurilor mari de pe piața internă, în Bulgaria piața de cereale a cunoscut unele modificări de preț. Astfel, prețul grâului a continuat să se consolideze în contextul tendințelor globale și a crescut cu un dolar/tonă, atât pe piața internă, cât și la export. Prețul pentru grâul de panificație a ajuns la 186-190 USD/tonă (17 iunie), FOB cu livrare în iunie.

În ciuda scăderii regulate a exporturilor, prețul de export al porumbului din Bulgaria a rămas neschimbat, la 195-197 USD/tonă, FOB pentru livrare luna iunie, în timp ce prețurile de pe piața internă au scăzut din cauza stocurilor încă mari de porumb și a încetinirii exporturilor.

Pentru viitoarea campanie de recoltat, fermierii bulgari se așteaptă la un randament mediu mai mare decât media ultimilor cinci ani și chiar să depășească nivelul record stabilit anul trecut (4,47 tone/ha). Conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, în toamna anului trecut au fost semănate 1,13 mil. hectare cu grâu, cu 8% mai mult decât cu un an înainte.

 

 

RUSIA DEVINE PRODUCĂTORUL NR. 1 DE CEREALE

Conform Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), Rusia conduce acum în topul mondial al exportatorilor de cereale, având 35 milioane de tone livrate în 2016, cu 3,5 mil. mai mult decât SUA și cu 2 mil. de tone peste exporturile canadiene. Astfel, pentru prima dată în istoria modernă, Rusia a trecut în fruntea listei exportatorilor de cereale.

Până în 2014, SUA a fost lider al exportatorilor mondiali de cereale, urmată de Canada și Rusia.

Rusia vinde cereale în 130 de țări, principalele destinații fiind Egipt, Turcia și Iran. Exporturile de cereale din această țară au crescut considerabil începând din anul 2002, când a intrat în topul mondial al primilor zece exportatori de cereale.

Analiștii pieței mondiale consideră că și întărirea dolarului american a jucat un rol important și a favorizat exportul rus de cereale, chiar către cumpărătorii tradiționali de cereale americane, ca Nigeria și Mexic.

În acest sezon, condițiile meteorologice din Rusia sunt favorabile și este de așteptat să își mențină poziția de lider și în anul următor. Rusia estimează să realizeze în sezonul următor o producție totală de cereale de 106-111 mil. tone, din care cca. 64 de milioane de tone de grâu. Dacă aceste previziuni se vor adeveri, atunci în acest an ar putea doborî recordul anterior de 108,2 mil. tone de cereale obținute în 2008.

În 2015, exportul de produse agricole a adus Rusiei venituri record de 20 miliarde USD, mai mult decât vânzarea de arme. În același timp, importurile de produse alimentare au scăzut cu 40% în urma sancțiunilor internaționale.


 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 592 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?