Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe ce culturi mizează fermierii în 2013?

Publicat: 13 decembrie 2012 - 14:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Un plan al culturilor bine pus la punct le asigură agricultorilor şanse mari de reuşită în noul an agricol. Rotaţia culturilor, rentabilitatea fiecărei specii în parte, dar mai ales condiţiile climatice au un cuvânt greu de spus în privinţa constituirii unui plan al culturilor agricole

Click pe poza pentru galerie!

În principiu, fermierii ţin cont de plantele cultivate în anul anterior, alegerea corectă a culturilor premergătoare fiind cea mai ieftină metodă de combatere a bolilor şi a dăunătorilor, apoi iau în calcul stadiul de efectuare a lucrărilor solului, suprafeţele ce vor fi lucrate în ferestrele din iarnă, posibilităţile de irigare şi, nu în ultimul rând, posibilităţile de valorificare a recoltei.

 

“Anul ăsta m-a convins să nu mai pun niciodată porumb”

Tudorache Bâtcă, administrator al societăţii Agrojor, din localitatea Jorăşti, judeţul Galaţi, a decis să renunţe definitiv la cultura porumbului. Acesta a însămânţat în toamnă 130 hectare cu orz, 300 hectare cu grâu, 150 hectare cu secară şi 90 hectare cu triticale. Vara trecută, rapiţa semănată pe 300 ha şi porumbul de pe cele 250 ha nu i-au adus agricultorului mai nimic în hambar, astfel că a renunţat la a le mai cultiva.

„Anul ăsta m-a convins să nu mai pun niciodată porumb. Voi semăna în primăvară 300 hectare cu floarea soarelui, 100 hectare cu orzoaică, 30 hectare cu grâu de primăvară şi alte 30 hectare cu sorg. Aşadar, în 2013 mizez pe cerealele păioase”, ne-a spus Tudorache Bâtcă.
Deşi a testat în repetate rânduri cultura porumbului, fermierul a fost dezamăgit aproape de fiecare dată.

„În urmă cu patru ani am pus porumb şi am recoltat 300 kg/ha. Am zis că nu mai pun niciodată, dar anul acesta m-a convins cineva să cultiv din nou şi am recoltat 0 kg/ha. La noi, cred că s-a format un fel de „Triunghi al Bermudelor”, pentru că nu plouă deloc în perioada de maximă necesitate a porumbului, iar sub 5000 kg/ha, porumbul este nerentabil”, ne-a explicat agricultorul.
În încercarea de a evita bolile şi dăunătorii, fermierul a ţinut cont de rotaţia culturilor în măsură de peste 90%.

Odată cu finalizarea însămânţărilor de toamnă, el a demarat lucrările de prelucrare a solului pentru culturile de primăvară. „În această toamnă am arat şi am scarificat. În funcţie de cum va fi iarna aceasta, adaptăm restul lucrărilor. Dacă va fi iarnă bună, cu precipitaţii, mergem direct cu un combinator şi apoi cu semănatul”, spune gălăţeanul.

 

Rapiţa şi porumbul sunt excluse

Fără umiditatea necesară, nu putem obţine producţii bune indiferent de culturile alese, spun agricultorii mehedinţeni. „Condiţiile climatice sunt din ce în ce mai nefavorabile. Nu avem decât să ne uităm la ultimii 2-3 ani, la cât a fost de greu, şi va fi din ce în ce mai greu, iar fără irigaţii suntem pur şi simplu terminaţi”, ne-a spus Petre Popescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

Fermierul a semănat 1100 ha cu grâu, triticale şi orz şi vrea ca în primăvară să mai pună floarea soarelui. Rapiţa şi porumbul nu intră în structura de culturi din anul agricol 2012-2013. „La noi în judeţ nu s-a semănat aproape deloc rapiţă, în această toamnă.

În primăvară, voi semăna doar floarea soarelui, iar porumbul este exclus. La seceta care a fost anul acesta am obţinut doar 1000 kg/ha. Cu toate acestea, încercăm să respectăm rotaţia culturilor, chiar dacă ştim că din punct de vedere economic nu ne favorizează”, spune Petre Popescu.

 

Lucrări suplimentare, costuri mai mari

O etapă deosebit de importantă la înfiinţarea culturilor este pregătirea patului germinativ. Un an secetos implică lucrări suplimentare cu utilaje mai performante, fapt ce conduce la o creştere semnificativă a costurilor. „Cu lucrările de toamnă ne-am descurcat foarte greu, pentru că nu au căzut ploi până la final de octombrie.

S-a procedat la mai multe lucrări, întrucât solul nu s-a putut pregăti bine. Astfel, în loc de un arat şi un discuit, am efectuat 3-4 discuiri”, ne-a explicat agricultorul mehedinţean.

Acesta a început deja pregătirea terenului pentru însămânţarea florii soarelui în primăvară. „Am efectuat arăturile în această toamnă şi, dacă avem timp, mai facem şi un discuit. Dacă nu, în primăvară pregătim terenul cât mai repede, pentru a putea semăna în timpul optim”.

 

Asolamentul devine „misiune imposibilă”?

Fermierul Daniel Drăghici, din Ilfov, a însămânţat în această toamnă rapiţă, orz, orzoiacă şi grâu pe o suprafaţă totală de 1700 hectare. El spune că, din cauza vremii nefavorabile, nu poate respecta întocmai asolamentul. „În primăvară vom pune porumb, floarea soarelui şi sorg. Mergem pe aceleaşi culturi ca şi până acum. Din păcate, clima nu ne-a ajutat deloc anul acesta şi nu reuşim să respectăm întocmai rotaţia culturilor”.

Toamna a fost dificilă, cu precipitaţii „la limită”. „Terenul a fost greu de lucrat. Norocul ne-a fost cu ploaia care a venit mai târziu şi a ajutat plantele la răsărire, fiindcă la pregătirea terenului n-am avut nici atât. Ne-am cumpărat echipamente agricole mai puternice pentru a putea lucra pământul secetos”, adaugă Daniel Drăghici.

Pentru culturile de primăvară, fermierul încearcă să fie cu un pas înaintea vremii. „Vom intra direct cu semănătorile în primăvară. Noi ne facem datoria întotdeauna, dar totul depinde de Dumnezeu”, spune acesta.

 

Recolta şi preţul fac diferenţa între culturi

Pentru majoritatea producătorilor agricoli, realizarea planului de culturi se bazează pe evoluţia preţurilor. „Porumbul, de exemplu, în ultimii doi ani s-a vândut bine, producţiile au fost acum 2 ani în jur de 10 tone/ha, anul trecut, de 6 tone/ha, deci din punctul nostru de vedere este satisfăcător, chiar foarte bun.

Anul acesta au fost mai mici producţiile, dar au compensat preţurile”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Călăraşi, Ion Ciulinaru.

În aceste condiţii, el a decis ca în primăvară să semene floarea soarelui pe circa 250 hectare şi vreo 80-100 hectare cu mazăre, iar porumb şi orzoaică de primăvară intenţionează să cultive pe o suprafaţă de circa 700-800 ha.

 

Grăpatul ogoarelor pentru însămânţările de primăvară

Agricultorii au mare grijă la pregătirea terenului pentru însămânţarea culturilor de primăvară. Ei trebuie să prelucreze solul în aşa fel încât să păstreze umiditatea, şi aşa insuficientă. „Înainte de arat am dat îngrăşăminte cu fosfor.

Acolo unde vom cultiva mazăre, am trecut cu o grapă cu discuri şi am realizat o nivelare. Pentru orzoaica de primăvară intenţionăm să facem acelaşi lucru. În rest, noi avem o tehnologie veche, dar bună. Fiind o suprafaţă măricică, terenul a fost, încă din vară, pe jumătate arat şi pe cealaltă jumătate scarificat.

Pe suprafaţa care va rămâne de lucrat în primăvară, imediat ce ne permite vremea, intrăm cu o grapă mare, cu colţi reglabili şi facem acel grăpat al ogoarelor de care a uitat multă lume.

Prin acesta, realizăm nivelarea terenului, distrugerea eventualelor buruieni în curs de răsărire şi ruperea crustei, cea mai importantă lucrare pentru menţinerea apei în sol”, ne-a explicat agricultorul din Călăraşi.

 

Fără irigaţii, aşteptările sunt zero

La întrebarea: „Ce aşteptări aveţi de la anul agricol care tocmai a început?”, oricât de mult şi-ar dori să dea un răspuns optimist, fermierii sunt convinşi că fără apă culturile lor vor fi din nou compromise. „De la anul agricol 2012-2013, fără irigaţii, aşteptările sunt zero. Noi băgăm foarte mulţi bani în pământ şi ne uităm pe cer după ploaie.

Cred că agricultura este cea mai riscantă afacere la ora actuală, atât din România, cât şi din lume. Spre exemplu, în Italia şi Spania nu sunt soluri bune ca ale noastre, dar au irigaţii şi obţin producţii bune, în timp ce noi, cu soluri fertile, suntem la pământ. Pentru că agricultura fără irigaţii este o loterie, iar la loterie câştigă unul la zeci de milioane”, conchide Petre Popescu.

Vizualizat: 680 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
cel mai bine
|
04. 06, 2013. Saturday 01:02
Poti schimba arendasul! Nu te obliga nimeni sa dai terenul unei anumite asociatii! De exemplu in zona calarasiului s-au dat 850 kg grau/ha...si in legatura cu utilajele...cum poti cumpara toate utilajele necesare cand multi fermieri lucreaza 200 de ha...fa un calcul!!!! Banii vin pe parcurs.
2.
Mai bine
|
01. 02, 2013. Wednesday 17:58
Ca sa nu ne mai pacaleasca, mai bine il cultivam noi si luam recolta.
1.
AN SARAC CA SI TARA
|
12. 14, 2012. Friday 17:27
Anul asta iar ne-au pacalit ascociatiile,ne-au dat numai 100 kg de grau,la fel ca anul trecut,ar trebui data o lege daca nu ai utilaje performante discuri semanatori combine sa nu mai poata arenda pamantul si contractele sa fie anulate
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?