Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Paradeală la fermier! (III) - managementul defectuos al despăgubirilor

Publicat: 19 iunie 2018 - 20:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În timpul documentării acestei anchete, publicată în ediţiile anterioare ale revistei Ferma, am solicitat Ministerului Agriculturii răspuns la întrebarea: Oare nu erau destul de clare cele două acte normative - OUG 45/2015 şi Decizia CE nr. 8170 - care prevedeau ca procedură de calcul a pierderii de venit utilizarea datelor statistice oficiale INS şi a datelor operative MADR pe anii 2012-2013-2014, care să se compare cu datele contabile ale fermei din anul de calamitate 2015?

Pe 22 mai 2018, am primit următorul răspuns din partea MADR, din care spicuim.

În “hăţişul” legislativ...
“În urma monitorizării şi evaluării situaţiilor centralizatoare comunicate de către Instituţia Prefectului şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană la Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în conformitate cu datele furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Guvernul României a adoptat OUG nr. 45/2015, prin care a fost instituită o schemă de ajutor de stat, având ca obiect acordarea de compensaţii producătorilor agricoli afectaţi grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie-septembrie 2015.
Procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteorologice nefavorabile au fost întocmite în baza legislaţiei pentru situaţiile de urgenţă (...)

Seceta_b
Schema prevăzută de OUG nr. 45/2015 respectă prevederile din cadrul secţiunii 1.2.1.2, cap. 1, partea II din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01) şi a produs efecte după primirea deciziei Comisiei Europene C(2015) 8150 final. Astfel, prin aprobarea schemei de către Comisia Europeană, au fost aprobate inclusiv prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă”.
Art.11 alin. (4) prevedea că ,,APIA va elabora proceduri de verificare şi control, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale”, existând posibilitatea formulării unor prevederi care să reglementeze nominalizarea structurilor teritoriale ale acesteia care efectuează controalele în teren, precum şi modul de desfăşurare a activităţii de verificare.
Procedura astfel elaborată este în concordanţă cu prevederile art.5 alin. (1), coroborat cu prevederile art.11 alin. (1) şi (2) din OUG nr.45/2015.
Referitor la controalele pe teren efectuate de către APIA, art. 11, la alin. (1) şi (2) din OUG nr. 45/2015, prevede:
„(1) în anul 2016, APIA efectuează controale pe teren la beneficiarii persoane juridice care deţin bilanţ contabil, pe un eşantion de minimum 5%.
(2) în situaţia în care, în urma controalelor prevăzute la alin. (1), rezultă că pierderea de venit calculată pe baza datelor contabile este inferioară ajutorului de stat acordat, acesta se recuperează, cu dobânzi şi penalităţi calculate de la data încasării ajutorului, conform legislaţiei specifice”.

Corecţia procentului de calamitate
Faţă de aceste dispoziţii, controalele pe teren se desfăşoară numai la beneficiarii persoane juridice care deţin bilanţ contabil, pe un eşantion de minimum 5%, iar pierderea de venit se calculează pe baza datelor contabile.
“Astfel, pentru a veni în sprijinul persoanelor juridice, în sensul de a preveni restituirea ajutorului de stat cu dobânzi şi penalităţi, în situaţia în care în cerere producătorul agricol ar fi solicitat despăgubiri conforme cu procentul din procesul verbal, care la controlul APIA s-ar fi dovedit mai mari decât pierderea de venit calculată pe baza datelor contabile, în cadrul procedurii s-a prevăzut posibilitatea ca fermierul care, în urma recoltării, apreciază cu bună credinţă că procentul de calamitare este mai mic decât cel prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat anterior recoltării, să poată completa pe propria răspundere în coloana 6 (Procent de calamitare - %) a cererii de solicitare a ajutorului, un procent de calamitare pe care îl consideră corect.
Precizarea a fost inclusă în procedura de verificare şi de control, aprobată prin Ordinul MADR nr.2425/2015. Prin urmare, Ordinul nr. 2425/2015 având la bază procedurile de verificare şi de control aprobate prin Decizia APIA nr.1020/24.11.2015 a fost emis cu respectarea prevederilor art. 11 alin. (4) din OUG nr. 45/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi a principiului subordonării faţă de actele de nivel superior, principiu prevăzut de art. 81 din Legea nr. 24/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicatul MADR.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

Vizualizat: 722 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?