Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

OUAI Eravo: Statul să pună la bătaie banii

Publicat: 25 octombrie 2019 - 13:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu doi ani, fermierii din zona Fântânele, judeţul Constanţa, au constituit Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Eravo, din Amenajarea Hidroameliorativă Sinoe - Sucursala Teritorială ANIF Dobrogea. De la început şi-au propus să repună în funcţiune sistemul de irigaţii abandonat şi distrus începând din anul 2005, când s-a eliminat subvenţia la energia electrică necesară pompării apei.

„Atunci, 1.000 mc de apă pe treapta a treia de pompare costa 2.000 lei, iar pe a patra - 4.000 lei, ceea ce nu era sustenabil. Am preluat de la ANIF 6 ploturi, însumând 5.399 ha. Am depus la AFIR şase dosare cu documentaţiile aferente pentru fiecare dintre aceste ploturi, toate pe subMăsura 4.3 - Componenta infrastructura de irigaţii”, a declarat Constantin Soare, preşedintele OUAI Eravo, prezent la un eveniment desfăşurat la Eforie Nord la sfârşitul verii.

IrigatiiClick pe poza pentru galerie!

Proiecte sunt. Să vină fondurile!
„Intenţionăm să reabilităm staţiile de pompare, apoi infrastructura secundară, care presupune conductele principale şi antenele, şi apoi, în paralel sau imediat, va trebui să ne dotăm cu echipamentele de irigare: pivoţi, rampe, tamburi. Ghidul Solicitantului ne oferă posibilitatea să le achiziţionăm într-o proporţie de 30% din valoarea eligibilă a fiecărui proiect. Însă, milionul de euro care ne este alocat nu ne acoperă costurile pentru repunerea în funcţiune integrală a infrastructurii secundare a ploturilor, situaţie care ne va impune în continuare să mai depunem alte proiecte pe această SubMăsură”, a susţinut Constantin Soare.
Fermierul constănţean, care deţine o exploataţie agricolă în zona Fântânele, cu suprafaţa de peste 1.000 ha, a precizat că există posibilitatea depunerii a trei proiecte pentru acelaşi plot, dar în sesiuni diferite, însă foarte important este ca statul să pună la dispoziţie sumele necesare.

Finanţarea pentru investiţiile în sisteme de irigaţii sunt epuizate
Într-un comunicat de presă de la sfârşitul lunii august a.c., AFIR a anunţat închiderea sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii în infrastructura de irigaţii, ca urmare a epuizării fondurilor disponibile pentru această sesiune. Banii pentru acest tip de investiţii sunt alocaţi prin subMăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructură de irigaţii, din PNDR 2014-2020.
Astfel, în sesiunea deschisă în 6 februarie a.c., AFIR a primit online 306 cereri de finanţare în valoare totală de 300.609.581 de euro. Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro, iar plafonul de primire a solicitărilor de finanţare a cuprins 300 milioane de euro. „Într-un interval de aproximativ şapte luni, AFIR a primit solicitări de finanţare de peste 300 milioane de euro, pentru realizarea investiţiilor în infrastructura secundară de irigaţii. Mi-aş fi dorit să avem o anvelopă financiară mai mare pentru acest sector extrem de important - irigaţiile. Am trecut de la o alocare de aproximativ 150 milioane de euro în exerciţiul financiar 2007-2013, la o alocare totală de 440,98 milioane de euro în această programare şi sper ca în exerciţiul viitor 2021 - 2027 să fim în măsură să majorăm această sumă”, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

30% din valoarea proiectelor - echipamente de udare
Sprijinul acordat prin subMăsura 4.3, Componenta infrastructură de irigaţii, este sută la sută nerambursabil şi se ridică la maximum 1.000.000 de euro/proiect. Finanţarea se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune, precum şi racordarea staţiilor la utilităţi, pentru construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocarea apei de irigat. „O altă măsură importantă, solicitată de mult timp de beneficiarii noştri, a fost să permitem ca, în limita a 30% din valoarea proiectului, să poată fi achiziţionate echipamente de irigat, prevedere care a fost aplicată în această sesiune. Subliniez rolul important pe care l-au avut întâlnirile de lucru organizate înainte de lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare, precum şi experienţa dobândită anterior de către OUAI-uri şi de către federaţiile acestora, astfel încât am putut să avem un feed-back real din partea celor care investesc în infrastructura secundară de irigaţii din ţara noastră” a menţionat oficialul citat.
În exerciţiul financiar 2014 - 2020, AFIR a primit 537 de solicitări de finanţare pentru infrastructura secundară de irigaţii, cu o valoare de 532,1 milioane de euro.
De asemenea, Agenţia a încheiat 264 contracte de finanţare cu reprezentanţii OUAI, în valoare de 200,8 milioane euro şi a efectuat până în prezent plăţi de 99,76 milioane de euro.

Adrian Chesnoiu_b
Adrian Chesnoiu: „Interesul crescut al Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat se datorează măsurilor administrative pe care le-am aplicat împreună cu partenerii noştri instituţionali. Una dintre acestea a fost extinderea suprafeţei vizate pentru aceste tipuri de investiţii de la 628.000 ha, la peste 1.800.000 hectare”.


CONDIŢII FAVORIZANTE PENTRU OUAI-URILE DE LA „POLUL SECETEI”
Constantin Soare a cerut ministrului Agriculturii schimbarea Ghidului Solicitantului pentru subMăsura 4.3 I, în sensul ca OUAI-urile care depun un proiecte într-o sesiune, în următoarea să aibă prioritate.
De asemenea, a cerut ca AFIR să manifeste mai multă atenţie ca proiectele depuse de organizaţiile dobrogene să aibă întâietate la evaluare, deoarece aici se află „polul secetei”, iar schimbările climatice sunt mai evidente şi mai dramatice. „Aş dori ca guvernanţii să înţeleagă că agricultura este cea mai importantă ramură a economiei naţionale, să i se acorde atenţia cuvenită, iar statul să menţină livrarea apei de irigat gratuit, pentru a putea menţine în funcţiune sistemul de irigat după ce el va fi reabilitat”, a conchis liderul OUAI Eravo.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 419 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?