Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Orzoaica de bere, o cultură profitabilă

Publicat: 27 mai 2020 - 18:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Nicolae Doru Moţ s-a ataşat de orzoaică, specie agricolă care i-a adus mai mereu satisfacţii. Ce condiţii trebuie să întrunească recolta pentru a fi agreată de berari?

Chiar dacă tehnologia de cultură nu diferă foarte mult de cea a grâului, orzoaica, de fapt o varietate de orz, trebuie să întrunească anumite condiţii pentru a fi agreată de traderi la recoltare, dar şi beneficiile pot fi mai mari.
Lui Nicolae Doru Moţ, fermier cu experienţă din judeţul Timiş, această cultură i-a adus mai mereu satisfacţii. „Orzoaica e un produs cu destinaţie specială şi nu are banalitatea unei culturi care poate trece în alimentaţia animalelor. La grâu, dacă nu e bun de pâine, trece la furaj. Desigur, dacă e declasată din anumite motive, poate ajunge şi ea în vălăul porcilor, cum se spune. Dar în general ea este destinată producerii de malţ, o componentă importantă în realizarea berii”, susţine administratorul societăţii Agro-Mot din Sânnicolau Mare.

Mai scumpă decât grâul

În toamnă, acesta a însămânţat o suprafaţă de 150 de hectare cu orzoaică, aproape la fel de mult cât a alocat culturii grâului, iar asta spune practic totul. Spre deosebire de sudul ţării, unde seceta s-a instalat de ceva timp, în Câmpia de Vest culturile arătau încă în parametrii optimi la sfârşitul lunii aprilie.

De aceea, aşteptările sunt destul de ridicate, mai ales în ceea ce priveşte preţul de valorificare. „Orzoaica are exigenţe pe care eu le-am întrunit, am luat bani pe ea întotdeauna. Anul trecut, preţul a oscilat puţin, dar în general a fost cam cu 20% mai scumpă decât orzul. Eu am vândut orzoaică chiar şi cu 70 şi ceva de bani kilogramul, în condiţiile în care pe grâu se plătea undeva între 60 şi 65 de bani”, ne-a mărturisit fermierul bănăţean.

2 Foto orzoaica_b

Soiuri agreate de berari

Orzoaica este mai pretenţioasă decât grâul, în sensul că trebuie să întrunească nişte parametri de uniformitate a bobului, de conţinut proteic. Important este să ai proteină numai între anumite limite, pentru că atunci ea poate să aibă caracteristicile necesare de limpiditate şi de claritate.

„Proteina mare face berea tulbure. În schimb, soiurile sunt cele agreate de berari. Pentru că ei urmăresc anumite caracteristici, care dau gustul, care dau limpiditatea, care dau calitatea spumei şi volumul ei. E multă tehnologie şi precizie aici”, este de părere Nicolae Moţ, care lucrează în prezent o suprafaţă de 750 de hectare.

1 Foto de impact Nicolae_Doru_Mot_b

Nicolae Doru Moţ, fermier din judeţul Timiş: „Eu am o tradiţie în a cultiva orzoaică de bere. E o cultură de care am oricum nevoie în rotaţie şi care îmi aduce primii bani. Orzoaica se vinde chiar mai bine decât grâul”


un articol de
LIVIU GORDEA
mai multe pe această temă
www.revista-ferma.ro

Vizualizat: 3292 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?