Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ORTUS® 5 SC în acţiune - controlul acarienilor cu un tratament şoc

Publicat: 25 iunie 2018 - 13:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acarienii sunt o categorie foarte răspândită de dăunători, care provoacă pierderi însemnate în culturi, precum pomi fructiferi, legume, viţă-de-vie, soia, plante ornamentale etc. Acţiunea acarienilor derivă din modul de hrănire al acestora, care presupune un atac asupra frunzelor, urmat de scăderea suprafeţei de fotosinteză şi uneori de căderea frunzelor. De aceea, controlul acestor dăunători prezintă o mare importanţă pentru fermieri, care îşi văd ameninţate recoltele.

Venim în sprijinul celor care au culturi vulnerabile la atacul acarienilor punându-le la dispoziţie ORTUS® 5 SC, un acaricid pe bază de fenpiroximat 5%, produs de compania japoneză NIHON NOHYAKU CO LTD.

ORTUS® 5 SC în acţiune_b

Acţiunea fenpiroximatului asupra acarienilor
Fenpiroximatul inhibă transferul de electroni din mitocondrii, afectând sistemul respirator al acarienilor, şi determină modificări ale comportamentului, urmate de moarte.
Caracteristici: ORTUS® 5 SC prezintă acţiune de contact şi ingestie şi este eficient împotriva tuturor formelor de dezvoltare ale acarienilor (ouă, larve şi adulţi). Nu are efect sistemic şi nu produce vapori. Nu creează fitotoxicitate. Produsul acţionează rapid şi are un efect şoc; chiar la o zi după tratament le inhibă acarienilor respiraţia celulară, iar organismele rămân fără energia necesară dezvoltării sau, după caz, a hrănirii, iar, ca urmare, pagubele încetează brusc. S-a constatat că în cazul populaţiilor mari, ORTUS® 5 SC are efecte mai bune decât compuşii cu eliberare prelungită.
Efectul este persistent (21-28 zile) la doza recomandată pentru cultura ţintă. ORTUS® 5 SC nu are rezistenţă încrucişată cu alte acaricide convenţionale.
ORTUS® 5 SC nu afectează insectele benefice (cum sunt albinele) şi are toxicitate scăzută asupra mamiferelor.
Specii combătute: ORTUS® 5 SC are un spectru foarte vast de acţiune. Dăunătorii cei mai periculoşi care sunt combătuţi de acest produs sunt: Panonychus ulmi (la măr, prun, viţă-de-vie), Tetranychus urticae (la coacăz, viţă-de-vie, iar în spaţii protejate: tomate, ardei, castraveţi, vinete şi crizanteme), Tetranychidae şi Etiella zinckenella (la soia).

Rezistenţa la fenpiroximat
Eficacitatea fenpiroximatului, ca şi a tuturor celorlalte acaricide, poate fi afectată pe termen lung de apariţia rezistenţei. Acest fenomen este determinat de potenţialul ridicat de reproducere al acarienilor şi de ciclul lor de viaţă foarte scurt. Astfel, într-o perioadă limitată de timp pot apărea indivizi cu gene ce le permit supravieţuirea chiar şi în cazul aplicării de acaricide. Rezistenţa a fost constatată mai ales la speciile Panonychus ulmi şi Tetranychus urticae. Pentru a limita consecinţele acestui fenomen, vă recomandăm să luaţi în calcul rotaţia modurilor de acţiune.
Aplicare: Recomandăm aplicarea produsului ORTUS® 5 SC atunci când populaţia de acarieni începe să crească. Subliniem faptul că ORTUS® 5 SC are efect de durată şi că aplicarea preventivă este cea mai eficace.
ORTUS® 5 SC nu are efect translaminar, deci este necesară calibrarea maşinii de stropit pentru o bună distribuire a produsului pe toate părţile atacate. Aplicaţi doar o singură dată pe sezon acaricide din grupul METI, pentru a evita dezvoltarea rezistenţei.
De asemenea, pentru un randament crescut al aplicării, vă recomandăm să utilizaţi ORTUS® 5 SC împreună cu adjuvantul Designer®. Acest produs conţine două substanţe active, latex şi organosilicon, care asigură aderenţa şi absorbţia sporită a produselor fitosanitare din plantă. Efectul Designer® constă în prevenirea alunecării şi a căderii stropilor de pe frunză, precum şi în evitarea spălării de către ploaie a substanţelor de tratare.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi reprezentanţii de vânzări Kwizda Agro Romania.

ORTUS® 5 SC în acţiune_b

Text şi foto: KWIZDA AGRO ROMANIA


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 182 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?