Acarienii sunt o categorie foarte răspândită de dăunători, care provoacă pierderi însemnate în culturi, precum pomi fructiferi, legume, viţă-de-vie, soia, plante ornamentale etc. Acţiunea acarienilor derivă din modul de hrănire al acestora, care presupune un atac asupra frunzelor, urmat de scăderea suprafeţei de fotosinteză şi uneori de căderea frunzelor. De aceea, controlul acestor dăunători prezintă o mare importanţă pentru fermieri, care îşi văd ameninţate recoltele.
Venim în sprijinul celor care au culturi vulnerabile la atacul acarienilor punându-le la dispoziţie ORTUS® 5 SC, un acaricid pe bază de fenpiroximat 5%, produs de compania japoneză NIHON NOHYAKU CO LTD.
Acţiunea fenpiroximatului asupra acarienilor
Fenpiroximatul inhibă transferul de electroni din mitocondrii, afectând sistemul respirator al acarienilor, şi determină modificări ale comportamentului, urmate de moarte.
Caracteristici: ORTUS® 5 SC prezintă acţiune de contact şi ingestie şi este eficient împotriva tuturor formelor de dezvoltare ale acarienilor (ouă, larve şi adulţi). Nu are efect sistemic şi nu produce vapori. Nu creează fitotoxicitate. Produsul acţionează rapid şi are un efect şoc; chiar la o zi după tratament le inhibă acarienilor respiraţia celulară, iar organismele rămân fără energia necesară dezvoltării sau, după caz, a hrănirii, iar, ca urmare, pagubele încetează brusc. S-a constatat că în cazul populaţiilor mari, ORTUS® 5 SC are efecte mai bune decât compuşii cu eliberare prelungită.
Efectul este persistent (21-28 zile) la doza recomandată pentru cultura ţintă. ORTUS® 5 SC nu are rezistenţă încrucişată cu alte acaricide convenţionale.
ORTUS® 5 SC nu afectează insectele benefice (cum sunt albinele) şi are toxicitate scăzută asupra mamiferelor.
Specii combătute: ORTUS® 5 SC are un spectru foarte vast de acţiune. Dăunătorii cei mai periculoşi care sunt combătuţi de acest produs sunt: Panonychus ulmi (la măr, prun, viţă-de-vie), Tetranychus urticae (la coacăz, viţă-de-vie, iar în spaţii protejate: tomate, ardei, castraveţi, vinete şi crizanteme), Tetranychidae şi Etiella zinckenella (la soia).
Rezistenţa la fenpiroximat
Eficacitatea fenpiroximatului, ca şi a tuturor celorlalte acaricide, poate fi afectată pe termen lung de apariţia rezistenţei. Acest fenomen este determinat de potenţialul ridicat de reproducere al acarienilor şi de ciclul lor de viaţă foarte scurt. Astfel, într-o perioadă limitată de timp pot apărea indivizi cu gene ce le permit supravieţuirea chiar şi în cazul aplicării de acaricide. Rezistenţa a fost constatată mai ales la speciile Panonychus ulmi şi Tetranychus urticae. Pentru a limita consecinţele acestui fenomen, vă recomandăm să luaţi în calcul rotaţia modurilor de acţiune.
Aplicare: Recomandăm aplicarea produsului ORTUS® 5 SC atunci când populaţia de acarieni începe să crească. Subliniem faptul că ORTUS® 5 SC are efect de durată şi că aplicarea preventivă este cea mai eficace.
ORTUS® 5 SC nu are efect translaminar, deci este necesară calibrarea maşinii de stropit pentru o bună distribuire a produsului pe toate părţile atacate. Aplicaţi doar o singură dată pe sezon acaricide din grupul METI, pentru a evita dezvoltarea rezistenţei.
De asemenea, pentru un randament crescut al aplicării, vă recomandăm să utilizaţi ORTUS® 5 SC împreună cu adjuvantul Designer®. Acest produs conţine două substanţe active, latex şi organosilicon, care asigură aderenţa şi absorbţia sporită a produselor fitosanitare din plantă. Efectul Designer® constă în prevenirea alunecării şi a căderii stropilor de pe frunză, precum şi în evitarea spălării de către ploaie a substanţelor de tratare.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi reprezentanţii de vânzări Kwizda Agro Romania.
Text şi foto: KWIZDA AGRO ROMANIA
Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)