Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Organism viu - organism economic

Publicat: 28 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru că suntem la cumpăna dintre doi ani agricoli, am dori ca în acest număr al revistei să ne referim la chestiuni de ordin mai general, chiar de atitudine, dar care se pot cu ușurință încadra la categoria greșelilor - încă (prea) frecvente - care ne costă. Și nu puțin!

Click pe poza pentru galerie!

Pentru a depăși multe greutăți pe care încă le mai avem, trebuie să înțelegem că aproape în fiecare moment putem utiliza gratuit o mare cantitate din realizările unor înaintași. Și poate că este rândul nostru să lăsăm și noi ceva în folosință celor care vin după noi.

 

Atacul ruginii în lanul de grâu

Vă invităm într-o călătorie imaginară în câmpurile dintr-o fermă agricolă, undeva pe la jumătatea lunii mai. Lanurile de grâu arată frumos, au o densitate foarte bună și se unduiesc în bătaia vântului (foto 1 - plan general). Încântarea ne face să dorim să o vedem de mai aproape, să ne bucurăm privirea și să ne liniștim sufletul cu mulțumirea că eforturile făcute ne sunt răsplătite. Oprim mașina, coborâm, intrăm în lan și, cu un gest familiar fermierilor, dăm cu mâna peste lan să vedem splendoarea de plante sănătoase (foto 2 - detalii). O încântare! Plante sănătoase și frunze verzi până la baza plantelor! Dar parcă ceva, ceva mic, ne avertizează că nu este chiar totul în armonie absolută. Privim cu atenție și vedem o liniuță de rugină galbenă. Ne vine inima la loc. Infecția este la început, fără impact economic, iar combaterea este ușoară și ieftină. Simplu!

Dar de unde știm că ceea ce vedem este rugina galbenă? Cine a făcut să fie simplu? Veți spune că este banal: dăm un search pe net sau deschidem o carte de fitopatologie. 

Dăm peste studiile lui West. sau ale lui Schmidt. Sunt cei care, prin munca migăloasă de cercetare, cu foarte mult timp în urmă, au identificat agentul patogen care este responsabil de apariția a ceea ce azi numim rugina galbenă și au descris simptomatologia bolii. West. l-a numit Puccinia striiformis iar Schmidt l-a numit Puccinia glumarum. De la ei pleacă rădăcina informației care azi ne permite să dăm un search pe net sau să găsim informația precisă într-o carte de specialitate. La acest subiect ei sunt cei mai citați. Ei și alții asemenea lor ne-au lăsat descrieri atât de precise (foto 4 - ex. teleutosporii ruginii galbene au pereții celulari mai subțiri decât teleutosporii ruginii brune), încât și azi sunt de mare utilitate. 

Lor și altor asemenea necunoscuți trebuie să le mulțumim astăzi pentru că știm cu certitudine că nu toate soiurile au aceeași sensibilitate la acest patogen, că pe unele soiuri sensibile evoluția este foarte rapidă (foto 3 - evoluție în 4 zile), că acest patogen este ușor de controlat, că rugina galbenă apare înaintea ruginii brune, că iernile fără perioade geroase aduc un risc suplimentar considerabil pentru apariția acestei boli, că infecția se poate produce și prin uredosporii aduși de vânturi din țările din vestul sau nord-vestul Europei. 

 

Teoria găurii din camera de bițiclă

Ceea ce ne-am dori să conștientizăm este că fiecare suntem parte dintr-un sistem foarte complex, că munca unora ne este de folos atruist și trebuie ca și noi să avem și acțiuni altruiste, care să fie de folos dezinteresat altora. 

Fiecare dintre noi a avut măcar o dată pană la bicicletă. Situație neplăcută, care cere un efort suplimentar pentru a o remedia și pentru a ne bucura de mersul pe bicicletă. Bicicleta este utilă când are roțile umflate. O gaură cât de mică în camera de aer duce imediat la o situație neplăcută. Prin analogie, și un sistem economic când funcționează creează presiune internă (stocuri de marfă, resurse limitate, marja de profit etc.). Presiunea este menținută prin integritatea pereților sistemului, dată de participanții la relațiile economice din sistem. Dar presiunea este permanentă și uneori începe să crească, iar când un grup de participanți slăbește, sistemul fâsâie: apare gaura în camera de bițiclă. Și, dragi fermieri, cei mai mulți dintre dumneavoastră, nu vi se pare că în sistemul economic agricol ați fost de destule ori gaura din camera de bițiclă?

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!