Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ordin nou pentru irigaţii

Publicat: 07 august 2017 - 13:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar în perioada în care legea irigaţiilor a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor şi se afla în drum către Cotroceni pentru a fi promulgată, în biroul ministerial al MADR a fost semnat un ordin ”pentru aprobarea unor măsuri în scopul stimulării creşterii suprafeţelor care se irigă”.

În ziua când scriu acest articol (16 iunie a.c.), ministrul Petre Daea este demisionar, împreună cu majoritatea colegilor de guvern, după retragerea sprijinului politic de către PSD şi ALDE cabinetului condus de Sorin Grindeanu, care însă a refuzat să demisioneze.

Dunarea

Funcţionarii, pe teren
În ciuda crizei politice, ordinul nu şi-a pierdut valabilitatea. E în vigoare. Să purcedem aşadar la lectura textului. Principala prevedere a Ordinului 152 este constituirea unor Grupuri tehnice de sprijin. Ce ar trebui să sprijine aceste grupuri tehnice? Înfiinţarea şi revitalizarea Organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare. Aceste grupuri ar trebui să fie constituite din reprezentanţi ai Oficiului de reglementare a organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Direcţiilor pentru agricultură judeţene şi din reprezentanţi ai filialelor teritoriale/unităţilor de administrare ale ANIF. Obiectivul general al activităţii acestor grupuri tehnice ar trebui să fie stimulareea creşterii suprafeţelor care se irigă începând cu anul 2017. Sunt stipulate şi trei obiective specifice:
a) modalitatea de creştere a suprafeţelor care se vor iriga şi utilizarea eficientă a apei pentru irigaţii de către un număr cât mai mare de beneficiari;
b) întărirea capacităţii manageriale a Organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare;
c) diminuarea riscurilor şi pagubelor produse de secetă şi deşertificare asupra activităţii socio-economice.
Observaţi că obiectivul nr. 3 ar reprezenta, de fapt, atingerea obiectivului nr. 1, fiindcă o extindere a suprafeţei irigate şi o utilizare eficientă a apei ar evita în acele zone seceta şi, pe termen lung, deşertificarea! Or, dacă seceta nu poate fi combătută şi deşertificarea cuprinde acele zone, înseamnă că grupurile tehnice nu şi-au atins primul obiectiv! Cât despre obiectivul nr. 2, poate ar fi trebuit considerat ca fiind cel mai important: fără capacitate managerială bună, acele Organizaţii de îmbunătăţiri funciare sunt din start condamnate la ineficienţă. Recomand o soluţie: să angajeze absolvenţi de ASE sau să le plătească serviciile part-time, mai ales că pentru reabilitarea unei singure SPP statul alocă un milion de euro!

 

 

EXTINDEREA TREBUIE DISCUTATĂ LA PRIMĂRIE
L-am sunat pe Emil Marinescu, directorul DADR Olt, un judeţ important pe harta irigaţiilor din România, să aflu cum este aplicat Ordinul 152 în teritoriu. Directorul m-a asigurat că a desemnat o persoană care s-a deplasat deja la câteva primării. ”A stat de vorbă într-o primă etapă cu primarii. Ei cunosc cel mai bine situaţia”, mi-a spus şeful agriculturii din judeţul Olt. Am mai aflat că în judeţ sunt active zece OUAI-uri care ar fi depus deja şase proiecte pentru reabilitarea şi punerea în funcţiune a şase SPP. Banii ar urma să fie alocaţi de la bugetul de stat. ”Interesul nostru este să reactivăm vechile OUAI-uri care s-au desfiinţat în ultimii ani. Nu vreau să ajungem să avem reţea de irigaţii funcţională şi să nu avem beneficiari, fiindcă fermierii nu s-au mai organizat”, şi-a exprimat Marinescu una dintre îngrijorări. Mă gândesc că acele grupuri tehnice îşi pot dovedi utilitatea tocmai aici, şi anume să-i mobilizeze pe fermieri, chiar şi pe micii agricultori, să se organizeze din nou. Un studiu efectuat în 2010 de o firmă pentru MADR tocmai asta releva, lipsa de încredere, chiar un anumit scepticism al agricultorilor din sudul Olteniei vizavi de asociere şi de utilizarea eficientă a infrastructurii de irigaţii.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 613 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?