Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ora exactă în entomologie

Publicat: 05 decembrie 2016 - 15:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta am avut șansa să particip la Congresul Internațional de Entomologie, susținut în perioada 25-30 septembrie la Centrul de Convenții din Orlando, Florida - SUA. Această manifestare științifică se ține o dată la patru ani și reunește cei mai buni specialiști din toate domeniile entomologiei.

Congresul, ajuns la a 25-a ediție, a fost o megamanifestare științifică la care au participat 6682 de entomologi, studenți, cadre universitare, cercetatori sau reprezentanți ai companiilor de profil. S-au prezentat, în plen sau sub formă de poster, 5362 de lucrări, din care, aproape jumătate au avut ca obiect de studiu entomologia agricolă (protecția culturilor agricole, horticole, speciale). Având în vedere numărul ridicat de participanți, acest congres a intrat în istoria entomologiei, reprezetând cea mai mare manifestare științifică organizată vreodată în cadrul acestei discipline științifice. Aș putea spune că americanii au organizat extraordinar acest eveniment, având și suportul a 2500 de voluntari (la americani, cultura voluntariatului este mult mai dezvoltată decât la europeni).

Congresul Internațional de EntomologieClick pe poza pentru galerie!

Teme la zi în entomologia agricolă mondială
În ceea ce privește entomologia agricolă, tematica a fost diversă, de la rezistența viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera), la toxinele din porumbul modificat genetic (a început să apară fenomenul la americani și nu numai), la efectul schimbărilor climatice asupra populației insectelor dăunătoare. De asemenea, s-a discutat despre efectul „domesticării” plantelor de cultură (aducerea plantelor sălbatice în producția agricolă și horticolă), plantele actuale nu mai au capacitatea naturală de a lupta cu insectele dăunătoare cum aveau formele ancestrale. S-a discutat despre noile generații de insecticide chimice, precum și despre insecticidele biologice.
Pe parcursul mai multor prezentări s-a discutat despre efectul insecticidelor de nouă generație asupra entomofaunei utile (în special parazitoizii). Concluzia generală este că dacă sunt aplicate la momentul oportun și în dozele recomandate, ele afectează într-o mai mică măsură insectele utile. Insecticidele noi au eficacitate ridicată împotriva afidelor, cicadelor, diferitelor specii de musculițe albe (musculița albă se seră, musculița albă a tutunului etc), tripși sau unele specii de ploșnițe (Lygus spp.).
Noile insecticide ar putea fi o unealtă importantă și pentru combaterea unor specii invazive de dăunători. De asemenea, autorii prezentărilor au făcut referire la faptul că insecticidele din noua generație au acțiune mai precisă asupra „țintei” (insectei dăunătoare), având în același timp un impact foarte scăzut asupra polenizatorilor.
Am o observație personală referitor la acest subiect. Am văzut rezultate bune ale acestor insecticide asupra insectelor care înțeapă și sug sucul celular al plantelor, dar nu am văzut experiențe cu insectele care au aparat bucal adaptat pentru rupt și masticat, din care categorie face parte și „cunoștința” noastră - Rățișoara porumbului. Pentru americani acest dăunător este necunoscut, ei au probleme mai mari cu tripșii, afidele, musculița albă de seră sau, mai nou, cu diferite specii invazive. Despre o parte din substanțele active prezentate la acest congres (la tema despre combaterea chimică) aveam cunoștință, deoarece au fost testate și în cadrul laboratorului nostru de protecție a plantelor, dar eficacitatea față de Tanymecus a fost scăzută.

S-a discutat mult despre noua generație de insecticide biologice
Într-una dintre lucrări a fost prezentat un insecticid biologic obținut din veninul speciilor de păianjeni australiani cu pânză - pâlnie (în engleză: Australian funnel-web spiders). Acești păianjeni se găsesc pe Coasta de Est a Australiei și sunt considerați foarte periculoși pentru om. Toxinele din venin, folosite pentru obținerea acestui nou insecticid, se numesc atracotoxine (ACTX) și sunt inofensive pentru animalele sălbatice, dar extrem de periculoase pentru om (poate intra în comă/muri în 15 minute). Este interesant cum acest păianjen, considerat foarte periculos pentru om, cu ajutorul tehnologiilor inovative poate fi folosit în beneficiul oamenilor. Produsul va fi comercializat în SUA începând din anul 2017, pentru combaterea dăunătorilor din culturile de legume, din livezi, din culturile protejate sau la cartof. Are un spectru larg de acțiune și nu prezintă nici o toxicitate pentru păsări, mamifere, albine polenizatoare, pești. De asemenea, în urma cercetărilor s-a constat un impact foarte redus asupra entomofaunei utile.

Dăunătorii invazivi
Pe lângă prezentarea realizărilor din domeniul combaterii chimice și biologice a insectelor dăunătoare culturilor agricole și horticole, s-au prezentat multe lucrări privind dăunătorii invazivi. Iar aici vin cu două mari semnale de alarmă. Două specii de dăunători invazivi mi-au atras atenția în mod deosebit, ambele sunt specii de ploșnițe, una originară din Asia, se numește ploșnița marmorată (Halyomorpha halys), cealaltă, originară din Africa (zona Etiopiei) se numește ploșnița verde a tomatelor (Nezara viridula). Ploșnița marmorată a fost semnalată prima oară în SUA în anul 1998. În prezent este răspândită în jumătatea estică a SUA, precum și pe Coasta de Vest. Este un dăunător polifag, produce pagube foarte mari în livezi: prin înțeparea fructelor, acestea se depreciază calitativ. Poate produce pagube și legumelor, poate ataca și porumbul, dar această cultură nu este prima opțiune. Îngrijorător este faptul că speciile locale de viespi parazite nu au spor în a parazita ouăle ploșnițelor invazive (nu se știe de ce), nici în SUA nici în Europa. Prin urmare, aceste ploșnițe invazive au „cale liberă” în SUA sau Europa, neavând dușmani naturali „locali”.
Ploșnița marmorată a fost semnalată și la noi în țară, anul trecut, de către o tânără entomolog foarte pasionată de meseria ei, Laura Macavei.
La Congresul Internațional de Entomologie din Florida s-a discutat și despre implicarea cetățenilor în detectarea și monitorizarea speciilor de insecte invazive, așa-numita "Citizen Science", dar mai multe despre acest subiect și despre alte teme dezbătute la congres, în următoarele numere ale revistei.


ROMÂNIA A AVUT UN SINGUR REPREZENTANT
Din partea României, din păcate, am fost singurul reprezentant la cel mai mare Congres de Entomologie din lume, cu o prezentare sub formă de poster, intitulată „Gărgărița fruzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis Gyll) - prezentarea situației din România”. Pe durata a șase zile, prezentările au fost grupate în peste trei sute de topice. Pe un interval orar erau 20 sau chiar 30 de teme. Acesta a fost un dezavantaj al numărului mare de lucrări (și al participării slabe din partea României): imposibilitatea de a participa la mai multe prezentări.
La acest congres au fost prezenți și doi laureați ai premiului Nobel, care au avut prezentări plenare.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 552 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?