Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Optimizarea recoltării

Publicat: 09 noiembrie 2016 - 01:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• calitatea furajului și producția de lapte

Glucidele nestructurale (zaharuri solubile, amidon) din plantele furajere sunt o sursă importantă de energie pentru flora microbiană din rumenul animalelor și din silozuri, fiind necesare pentru o fermentație rapidă a furajelor ingerate de animale sau a furajelor însilozate.

În general, furajele sunt sărace în glucide solubile, dar mai bogate în proteine degradabile, ceea ce duce la scăderea eficacității utilizării azotului la vacile de lapte. Factorii care influențează creșterea și dezvoltarea plantelor furajere (particularități biologice, clima, tehnologia de cultivare/folosire) afectează și concentrația în glucide a plantelor.
Conținutul plantelor în carbohidrați nestructurali scade direct proporțional cu creșterea conținutului plantelor în azot total (proteină brută). În acest sens există și o corelație negativă între doza de îngrășăminte cu azot aplicată la culturile furajere (mai ales la gramineele de pajiști) și conținutul plantelor în proteină brută și zaharuri solubile. Astfel, pe măsura creșterii dozei de azot, crește proporțional conținutul plantelor în proteină brută, dar scade conținutul plantelor în zaharuri solubile (tabelul 1).
Dozele optime de fertilizare cu azot la culturile furajere asigură un raport echilibrat între conținutul de proteină și de zaharuri solubile, iar la nivelul animalelor acesta conduce la dezvoltarea florei microbiene din rumen și digerarea mai bună a furajului (creșterea digestibilității acestuia).
Stabilirea momentului optim de recoltare (prin cosire) sau de pășunat al plantelor furajere se realizează în funcție de fenofaza de dezvoltare (la înspicare sau îmbobocire) sau după conținutul maxim de proteină brută din plante. Se ține seama mai puțin de conținutul plantelor în zaharuri solubile sau de raportul dintre acesta și cel de proteină brută.
Dar există posibilitatea realizării unui raport echilibrat între conținutul de proteină brută și cel de zaharuri solubile prin efectuarea cosirii într-un anumit interval orar din timpul zilei (tabelul 2). Ziua, creșterea și dezvoltarea plantelor, cât și acumularea de substanțe organice biosintetizate (glucide, aminoacizi, grăsimi etc.) sunt condiționate de capacitatea fotosintetică a plantelor, care are o variație în funcție de insolație și de temperatura aerului. În cazul celor trei tipuri de culturi furajere din tabel, intervalul optim de cosire a plantelor este spre orele de seară, când în plante se acumulează conținutul cel mai mare de zaharuri solubile și de amidon, iar digestibilitatea furajului este cea mai ridicată. Ca urmare, furajul cosit după ora 16:00, consumat de animale, produce o cantitate zilnică de lapte/vacă mai mare cu 4 litri în cazul lucernei, cu 3 l la trifoiul roșu și cu 2 l la pajiștea semănată.
De asemenea, se va avea în vedere ca recoltarea să urmeze după un interval de 2-3 zile de zile cu soare).
În ultima perioadă, cercetarea a creat, prin selecție genetică, genotipuri performante de plante furajere cu un conținut mai ridicat de zaharuri solubile. Astfel, la raigrasul peren (Loliul perenne) s-au creat soiuri cu un conținut de peste 8% zaharuri și cu un spor de creștere a producției de lapte ca și la lucernă. În cazul lucernei s-au realizat genotipuri cu un conținut mai ridicat de pectină (o glucidă complet degradabilă).

Nicolae DRAGOMIR
Dorin CAMEN


TABELUL 1: INFLUENȚA FERTILIZĂRII CU AZOT A GRAMINEELOR ASUPRA CONȚINUTULUI DE PROTEINĂ ȘI DE ZAHARURI SOLUBILE TOTALE

 Tab pajisti

 

Rezultate medii
SU - Substanță uscată


TABELUL 2: INFLUENȚA MOMENTULUI DIURN DE COSIRE/PĂȘUNAT ASUPRA CONȚINUTULUI DE CARBOHIDRAȚI NESTRUCTURALI, ASUPRA DIGESTIBILITĂȚII FURAJULUI ȘI A CANTITĂȚII DE LAPTE

 Tab pajisti

 

Rezultate medii
SU - Substanță uscată


Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 454 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!