Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Opt cooperative şi-au unit forţele în UNCSV

Publicat: 04 iulie 2018 - 11:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima Uniune Naţională a Cooperativelor Agricole din Sectorul Vegetal din România (UNRCSV) şi-a început activitatea în data de 14 februarie a.c., când a avut loc şedinţa de inaugurare şi operaţionalizare a noii organizaţii ce reuneşte opt cooperative agricole. Florentin Bercu este directorul executiv al UNRCSV.

Conducerea uniunii şi-a stabilit obiective ambiţioase, prioritare fiind propunerea unui nou proiect de lege a cooperativelor agricole, precum şi validarea facilităţilor fiscale acordate de stat acestor entităţi şi clarificarea aspectelor legate de dubla impozitare a cooperativelor şi a membrilor.

Opt cooperative şi-au unit forţele în UNCSV_b

Îmbunătăţirea legislaţiei privind cooperaţia agricolă
“Pentru început, ne ocupăm de chestiuni specifice cooperaţiei agricole şi în primul rând de validarea facilităţilor fiscale acordate de stat; ne vom focusa pe elaborarea unui proiect de lege al cooperativelor agricole actuale. De asemenea, intenţionăm să venim cu propuneri pentru îmbunăţirea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole. Ne interesează prelungirea perioadei de derogare a utilizării neonicotinoidelor la tratamentele de sămânţă şi dorim să dezvoltăm proiecte comune alături de celelalte organizaţi profesionale. Suntem interesaţi, totodată, şi de alte aspecte, precum partea de cercetare cooperatistă şi ne bucurăm de faptul că Braicoop este prima cooperativă din România implicată în proiecte de cercetare agricolă. Ne propunem parteneriate publice private între Uniune şi institute şi unităţi de cercetare”, ne-a declarat Florentin Bercu.

Opt cooperative şi-au unit forţele în UNCSV_b
Membrii fondatori ai UNRCSV sunt Agrisud Cooperativă Agricolă (Ilfov), Argeş Biosud Cooperativă Agricolă, Braicoop Cooperativă Agricolă (Brăila), Dobrogea Sud Cooperativă Agricolă, Oltenia Cereal Nord Cooperativă Agricolă, Tinoasa Cooperativă Agricolă (Teleorman), Unirea Covurlui Cooperativă Agricolă (Galaţi) şi 15 Februarie Rotunda Cooperativă Agricolă (Olt), care împreaună au o cifră de afaceri însumată de peste o sută milioane de lei şi acoperă aproximativ 150.000 hectare, informează conducerea UNRCSV într-un comunicat de presă. „Împreună pentru viitor” este sloganul Uniunii.
Din echipa de conducere mai fac parte: Nicolae Sofone - (Preşedinte Cooperativa Dobrogea Sud) Preşedinte al UNCSV; Alexandru Haită (Director Cooperativa Tinoasa) - Vicepreşedinte; Florin Constantin - Preşedinte Onorific UNCSV.

Opt cooperative şi-au unit forţele în UNCSV_b
“Crearea unei voci unice şi a unei viziuni comune pentru cooperaţia agricolă din România care să reprezinte şi să promoveze fenomenul cooperatist în dialogul civil cu autorităţile statului a reprezentat un deziderat mai vechi al nostru, care s-a conturat mai pregnant la ultimele întâlniri prilejuite de Ziua Cooperativelor de Cultură Mare de anul trecut, una dintre ele desfăşurându-se la Brăila”, a ţinut să precizeze Gabriel Stanciu, liderul Braicoop.
Florentin Bercu este absolvent al USAMV Bucureşti, Facultatea de Agricultură - în 2009, a efectuat masteratul în consultanţă agricolă - 2011, este doctor în ştiinţe agronomice cu teza „Cercetări privind perfecţionarea activităţii cooperativelor agricole din România”, în 2012, când împlinise 26 de ani, are studii postdoctorale la Institutul de Economie Mondială (Impactul socio-economic al cooperativelor agricole asupra dezvoltării durabile a mediului rural). Timp de peste şase ani a fost director general la Federaţia Naţională PRO AGRO, funcţie din care şi-a dat demisia la începutul acestui an.
Puteţi contacta conducerea UNCSV prin email: florentinbercu@uncsv.ro sau la tel. 0722156961.

Marian MUSAT
Olivia FIRI


DINTRE OBIECTIVELE STABILITE:
• să acorde sprijin membrilor săi pe aspecte de legislaţie, fiscalitate, facilitând schimburile de experienţă şi îmbunătăţirea guvernanţei agriculturii româneşti prin cooperativizare;
• să fie partener de dialog instituţional corect cu MADR, Guvern, Parlament, Preşedinţie şi celelalte instituţii ale statului pe probleme specifice cooperativelor agricole şi membrilor acestora; să acţioneze complementar cu celelalte organizaţii profesionale, în parteneriat, pentru atingerea obiectivelor comune;
• să se implice activ în: crearea de filiere scurte; clarificarea complexităţilor privind cadastrul agricol şi tranzacţiile cu terenuri agricole; promovarea unor măsuri specifice cooperativelor agricole şi României în PAC post 2020, în special finanţări şi scheme de sprijin specifice.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 123 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?