Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OMUL educat în cultul muncii

Publicat: 20 septembrie 2019 - 08:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ion Condrache este directorul economic al SC Condor Matca SA, o unitate zootehnică specializată pe creşterea găinilor ouătoare şi a tineretului de înlocuire. Economistul născut şi crescut în Matca a ajuns la onorabila vârstă de 75 de ani, iar în agricultură lucrează din anul 1986.

Părinţii, ca şi bunicii săi, au fost agricultori, s-au nevoit cu lucrările câmpului. De mic copil, Ion Condrache s-a obişnuit să muncească alături de părinţi la pământ. Ne spune că a fost învăţat de acasă „în cultul muncii, să aibă frică de Dumnezeu, să fie corect, cinstit şi drept”. „Eram singurul băiat la părinţi, că mai am patru surori. Tata a dorit să rămân acasă lângă el şi să-l ajut în gospodărie. Ivindu-se un post de contabil în Matca, mi-a spus să mă duc la şcoală şi apoi să mă întorc şi să rămân acasă. Aşa am învăţat carte la Constanţa la Facultatea de Finanţe-Contabilitate. În 1971 m-am întors acasă. Mi-a plăcut profesia şi o slujesc cu credinţă şi devotament de aproape o jumătate de veac!”

Ion Condrache_b

Ion Condrache: „Pe vremea copilăriei mele nici că se vorbea în Matca de solarii. Erau grădinării pe malul apei unde se cultivau sporadic legumele, dar nu în spaţii protejate. Mi-amintesc că aveam 10 ani când s-a ridicat primul solar în comună. Cam de atunci, după război, a început să se scrie istoria celui mai mare bazin legumicol din ţară”.

„Supravieţuim cu mari sacrificii”!
Ion Condrache are satisfacţia că unitatea la care lucrează şi-a luat avânt, asemenea unui... pui zburat. În fiecare an s-a situat pe primul loc pe judeţ, ba chiar, recent, a ocupat locul al treilea între societăţile cu profil avicol din România. La nivel de ţară, cea mai mare parte dintre „avicole” şi-au închis porţile din varii motive. Condor Matca a rezistat multor încercări ale pieţei. „Supravieţuim! Cu multe sacrificii. Preţul de cost al unui ou este de 0,30-0,31 lei, fără TVA, acoperitor pentru cheltuielile făcute. De la 1 februarie şi până acum (în august - n.n.) preţul de vânzare a fost şi este în continuare sub costurile de producţie. Piaţa românească a fost invadată de ouă venite din afară, îndeosebi din Polonia, cu preţ mai mic decât cheltuielile lor de producţie?!”, ne-a declarat Ion Condrache cu vădită amărăciune despre această... „găinărie” de piaţă.
În economia liberă este o luptă fantastică pentru preţ, o concurenţa internă şi externă. La nivelul ţării nu toate preţurile sunt aliniate. „Înainte ştiai un lucru, fiecare produs în ţară avea acelaşi preţ. Acum fiecare producător are preţul lui şi de cele mai multe ori sunt diferenţe extrem de mari. Noi ducem o luptă inegală în raport cu celelalte state europene. Intră în ţară produse în condiţii cel puţin discutabile, de concurenţă neloială, şi nu ai ce face; eşti obligat să le faci faţă. A fost o subvenţie pe oul vândut, demonstrat cu factură. Era bună, dar a dispărut”, consideră Ion Condrache, cel care îmbrăţişează ideea că autorităţile române ar trebui să sprijine şi să asigure o reală protecţie producătorilor autohtoni.
Despre subvenţia pe suprafaţă Ion Condrache are o opinie mai aparte: „Decât să-i dai omului subvenţia respectivă, pe care o cheltuieşte fiecare cum ştie, mai degrabă anulează-i la aceeaşi valoare partea lui de impozit pe suprafaţă. Consider că ar fi mult mai bine şi toată lumea va avea plătit impozitul pe suprafaţa de teren. De cele mai multe ori, subvenţia nu se regăseşte în creşterea producţiei, ea se împrăştie”.

Proiect de finanţare abandonat
Societatea Condor Matca are trei ferme de producţie: două cu găini ouătoare şi una de găini ouătoare şi tineret de înlocuire. Efectivul total este în jur de 200.000 de păsări din rasa hibridă Lohmann Brown. Materialul biologic este asigurat de la Avicola din Bucureşti şi din Slovenia.
Societatea a accesat un proiect SAPARD prin care a modernizat tehnologia şi apoi încă unul prin care au retehnologizat fermele. „Am încercat să depunem un proiect de finanţare pentru construirea unui microFNC. Nu am putut să-l finalizăm din cauză că trebuia să îndeplinim câteva condiţii. Cea mai drastică era obligativitatea de a vinde 70 la sută din producţia de furaj la terţi! Or, nouă ne trebuia nutreţul combinat pentru fermele noastre. Aşa că am renunţat!”, ne-a declarat Ion Condrache.

Ion Condrache este directorul economic al SC Condor Matca SA_b


O UNITATE DE ELITĂ, O ECHIPĂ PERFORMANTĂ
Unitatea Condor Matca deţine 200 ha de teren luat în proprietate şi în arendă, folosit pentru producerea furajelor. Însă pentru a asigura hrana păsărilor timp de un an de zile, mai trebuie cumpărate încă 6.000 tone de cereale de la producătorii agricoli din zonă. La acestea, se adaugă premixurile, ingredientele necesare şi şroturile de soia şi de floarea-soarelui.
La Condor Matca, Ion Condrache face echipă trainică cu directorul societăţii, inginerul Ion Gavril, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi specialişti din agricultura gălăţeană şi nu numai, cel care elaborează cu rigoare ştiinţifică raţiile şi reţetele de furajare pentru găinile ouătoare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 1330 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?