Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OMISIUNI în realizarea AMENAJAMENTULUI PASTORAL

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suprafaţa de pajişti permanente a României, de 4,8 milioane hectare (21% din suprafaţa totală a ţării) s-a aflat în atenţia a guvernanţilor şi a Ministerului Agriculturii în ultimii ani, prin emiterea unor acte normative cu privire la realizarea unor proiecte de amenajamente pastorale.

Din anul 2014, aceste acte normative stabileau finalizarea proiectelor la sfârşitul fiecărui an, dar datele nu au fost respectate iar MADR iniţia alte ordine, hotărâri sau legi pentru prelungirea realizării amenajamentelor pastorale. În majoritatea cazurilor, actele normative emise se refereau, aproape în exclusivitate, la modul de elaborare, finanţare şi avizare a studiilor pedologice şi agrochimice, fără a lua în considerare structura floristică a vegetaţiei pajiştilor permanente care, împreună cu analizele de sol fundamentează planul de fertilizare şi măsurile agro-pedo-ameliorative a suprafeţelor de pajişti.
Astfel, numai în anul 2017, cele cinci acte normative publicate se referă exclusiv la organizarea şi recepţia studiilor pedologice şi agrochimice de sol, după cum urmează:
• HG nr. 214/19.04.2017 - finanţarea studiilor de sol se asigură din bugetul MADR, prin bugetul direcţiilor agricole judeţene;
• Ordinul nr. 125/08.05.2017 - procedură privind recepţia studiilor pedologice şi agrochimice;
• Ordinul nr. 234/10.07.2017 - modul de recepţie a studiilor pedologice;
• Ordinul nr. 262/27.07.2017 - norme metodologice pentru atestarea persoanelor fizice şi juridice care îşi manifestă intenţia de a efectua studii privind calitatea solului;
• Ordinul nr. 370/14.11.2017 - procedură privind recepţia studiilor pedologice şi agrochimice, în vederea întocmirii planului de fertilizare şi a stabilirii măsurilor agro-pedo-ameliorative.

pajiste.1_b

Cum să omiţi din amenajament tocmai analizele ce vizează vegetaţia pajiştilor?!

Realizarea proiectelor de amenajamente pastorale se face conform Ghidului-cadru elaborat de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pajişti Braşov, însuşit şi introdus în actele normative emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acest ghid consideră amenajamentul pastoral o activitate complexă, dată de condiţiile naturale existente în zonele cu suprafeţe de pajişti permanente (relief, sol, vegetaţie, clima etc.) iar pentru fundamentarea planurilor de fertilizare şi a măsurilor agro-pedo-ameliorative sunt OBLIGATORII următoarele studii şi analize:
- situaţia cadastrală şi topografică a suprafeţelor de pajişti;
- cartarea floristică a vegetaţiei pajiştilor;
- studii pedologice şi agrochimice.

Pentru studiile de natură cadastrală şi topografică există la nivelul fiecărei UAT suficiente date necesare în vederea elaborării amenajamentelor iar în cazul studiilor pedologice şi agrochimice, analizele de sol sunt puse la dispoziţie de către OSPA.
Planurile de fertilizare şi de aplicare a măsurilor tehnologice de îmbunătăţire a pajiştilor permanente nu se pot realiza doar pe cunoaşterea studiilor de sol, fără analize de natură pratologică, bazate pe cartări floristice riguroase a vegetaţiei pajiştilor, prin care se apreciază stadiul de degradare al acestor pajişti şi producţia de fitomasă existentă, precum şi determinarea unor indici importanţi pentru evidenţierea calităţii acestor pajişti (valoarea pastorală, capacitatea de păşunat sau încărcătura de animale).
Condiţiile naturale staţionare influenţează puternic compoziţia floristică a pajiştilor permanente astfel că, la fiecare o sută de metri altitudine se schimbă tipul de pajişte, ce necesită măsuri speciale de fertilizare şi lucrări agro-pedo-ameliorative. Studiile de natură floristică şi de determinare a tipurilor de pajişti necesită multe cunoştinţe profesionale de domeniu, activităţi de teren şi analize aprofundate ce vizează relaţia sol-plantă-animal-mediu. Aceste studii nu pot fi compilate sau prefabricate!

Încă mai putem salva PAJIŞTILE PERMANENTE!

De regulă, realizarea unui amenajament pastoral presupune "muncă în echipă", formată din specialişti cu competenţe în domeniu (pedologi, agrochimişti, pratologi, topografi) la care, obligatoriu, participă şi "grupul de lucru" nominalizat în toate actele normative ce vizează întocmirea amenajamentelor pastorale.
Dacă se va înţelege faptul că amenajamentul pastoral este o lucrare laborioasă, cu efecte practice de lungă durată, bazat pe studii şi analize de înaltă competenţă profesională, atunci se poate aprecia că acest segment de patrimoniu funciar al ţării va fi valorificat în condiţii optime şi de păstrare a caracterului durabil, specific pajiştilor permanente!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de NICOLAE DRAGOMIR

Vizualizat: 1180 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?