Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OMIDA care-ţi devorează plantaţia de soia!

Publicat: 11 august 2018 - 01:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mă voi opri în acest articol asupra unui dăunător considerat până recent ocazional în cultura soiei, dar care odată apărut în lan, poate defolia plantele, producând pagube mari acestei culturi, aşa cum s-a întâmplat în centrul Transilvaniei în anul 2016. Este vorba de omida scaieţilor (Vanessa cardui L.).

De ce poate fi periculoasă omida scaieţilor pentru culturile de soia? Pentru că larvele sunt foarte vorace. Imediat după eclozare, încep să consume resturile oului, după care se hrănesc cu frunzele plantelor gazdă pe care au fost depuse ouăle. După fiecare năpârlire, cantitatea de hrană pe care o consumă larva este mai mare. Forma de atac a dăunătorului este caracteristică, de scheletuire, limbul frunzei fiind consumat în întregime, rămânând intacte numai nervurile.
După teorie nu ar fi greu de recunoscut prezenţa larvelor în câmp. La completa dezvoltare, acestea ajung la 38-40 mm lungime şi au culoare negricioasă cu o bandă albă pe partea laterală a corpului. De cele mai mule ori observăm pagubele produse de larve şi mai puţin prezenţa timpurie a acestora în lanul de soia.
Care este motivul pentru care acest dăunător, considerat ocazional la soia, a ajuns să pună probleme mai mari la această cultură în ultimii ani? Un posibil răspuns constă în schimbările climatice, care favorizează adulţii acestei specii. La toate congresele internaţionale la care am participat, atât cel de Protecţia Plantelor, cât şi cele de Entomologie, s-a menţionat acelaşi aspect, în diferite comunicări ştiinţifice. În cele mai multe cazuri, schimbările climatice favorizează dezvoltarea lepidopterelor.

Foto 1: Adult de Vanessa cardui_b

Fluturii omizii scaieţilor iubesc zborul în ploaie
Cum arată adultul acestei specii? Numai cu o simplă căutare pe Google se pot găsi o multitudine de poze cu fluturii acestei insecte. Primul lucru care sare în ochi este coloritul aripilor. Probabil este unul dintre motivele pentru care această specie dăunătoare se numeşte în limba engleză „Painted lady”. Atât pentru entomologi, dar şi pentru simpli fotografi este una dintre cele mai frumoase specii de lepidoptere. Dar ceea ce este interesant abia acum urmează. O caracteristică foarte interesantă a adulţilor este faptul că aceştia pot zbura în timpul ploilor. Studii mai recente au scos în evidenţă faptul că un nivel ridicat de precipitaţii poate favoriza depunerea pontei sau dezvoltarea larvară. Or, în vara acestui an s-au înregistrat precipitaţii excedentare, atât în luna iunie (când în multe regiuni, cantitatea totală de precipitaţii a fost de două ori mai mare decât mediile multianuale), cât şi în luna iulie. Mai mult, se anunţă în continuare noi precipitaţii însemnate cantitativ, în multe regiuni ale ţării. Acest lucru înseamnă că în vara acestui an sunt condiţii extrem de favorabile pentru dezvoltarea acestui dăunător. Prin urmare, trebuie să fim cu ochii în patru, pentru a nu avea surprize neplăcute.

Foto 2: Larvă de Vanessa cardui (Sursa: https://www.flickr.com)_b

Ciclul biologic al insectei
În condiţiile climatice ale ţării noastre, omida scaieţilor (Vanessa cardui L.) prezintă trei generaţii pe an. Prima generaţie de fluturi apare în a doua jumătate a lunii iunie, a doua generaţie în iulie-august, în timp ce a treia generaţie îşi face apariţia în septembrie-octombrie. Incubaţia este cuprinsă între 3 şi 5 zile, perioada de dezvoltare larvară este cuprinsă între 7 şi 11 zile, dar poate să fie mai mare în caz de condiţii climatice nefavorabile, în timp ce stadiul pupal este cuprins între 7 şi 11 zile. Dacă toamna este lungă, putem găsi fluturii şi în luna noiembrie. Insecta este o specie migratoare. În literatura de specialitate se menţionează că adulţii din a treia generaţie hibernează iarna şi apar în lunile aprilie-mai din anul următor, dar nu toţi specialiştii sunt de acord cu acest lucru.

Foto 3: Omida scaieţilor în stadiul de pupă (Sursa: http://www.dallasbutterflies.com)_b

Atenţie la culturile de soia irigate!
În literatura de specialitate sunt semnalate peste o sută de plante gazdă din familii botanice diferite. Din familia Asteraceae se hrăneşte cu specii din genurile Cirsium, Centaurea, Helianthus, Artemisia şi Carduus, cu cea mai reprezentativă specie Carduus nutans (ciulin, scaiete), de unde şi numele în limba latină a acestui dăunător (Vanessa cardui, sin. Papilio cardui). Şi, ce-i drept, avem o rezervă destul de mare de ciulini. Dintre plantele cultivate, sunt atacate leguminoasele pentru boabe, în special soia, dar se poate întâlni şi la fasole. Atacul dăunătorului este mai puternic în cazul culturilor de soia amplasate lângă pădure. Având în vedere caracteristicile biologice ale acestor insecte, cultura de soia irigată poate oferi un habitat foarte bun pentru dezvoltarea acestei specii şi, în unii ani, pagubele de recoltă pot să fie pe măsură. Dar schimbările climatice, care se concretizează cu veri mai ploioase decât în mod normal, la care se adaugă creşterea suprafeţelor cultivate cu soia, pot oferi noi oportunităţi pentru dezvoltarea şi creşterea populaţiei acestui dăunător, cu consecinţe negative pentru fermieri.
În concluzie, omida scaieţilor, deşi nu este considerată până acum un dăunător principal al culturii de soia pentru boabe, totuşi, din cauza unor particularităţi care le deosebeşte puţin de alte insecte dăunătoare, precum şi a fenomenelor climatice din acest an, e bine să fim atenţi, să nu ne trezim cu surprize neplăcute.

Foto 4: Frunză scheletuită de Vanessa cardui_b


CÂTEVA SFATURI PENTRU A ŢINE DEPARTE INSECTA
Date fiind caracteristicile acestui an foarte capricios, care a început cu o primăvară foarte secetoasă, continuând cu o vară ploioasă, în care perioade mai calde au alternat cu intervale de timp mai ploioase, se impune monitorizarea atentă a culturilor de soia pentru a constata eventuala prezenţă a larvelor şi acolo unde este nevoie, trebuie intervenit cu tratamente în vegetaţie.
Deoarece buruienile sunt gazde pentru acest dăunător, trebuie acordată o atenţie deosebită lucrărilor de combatere a lor, mai ales a celor de la marginea solelor, unde larvele pot apărea pentru prima dată şi apoi să se extindă în cultură sub formă de atac în vetre.
Nu în ultimul rând, este important ca informarea între fermieri să fie deschisă şi continuă, pentru a şti dacă într-o anumită zonă este atac sau nu. Nu toţi fermierii pot recunoaşte larvele acestei specii, aşa că recomandat este să ia legătura cu un specialist în protecţia plantelor pentru o corectă identificare a larvelor.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 2690 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?