Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oferta de hibrizi Limagrain

Publicat: 18 martie 2010 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LG este marca Grupului Limagrain şi reprezintă un brand strategic dedicat seminţelor pentru cultura de câmp - porumb, floarea soarelui şi rapiţă.

Click pe poza pentru galerie!

Pentru campania de primăvară 2010, Limagrain comercializează hibrizi de porumb şi floarea soarelui, testaţi şi aclimatizaţi pentru toate zonele de cultură din ţară.

Hibrizi de porumb

Hibrizii de porumb LG comercializaţi în România, prezintă următoarele caracteristici:

- în condiţii normale de climă şi agro-mediu, au o foarte bună vigoare la răsărire, având un start vegetativ foarte bun în primele fenofaze de dezvoltare (perioada critică);

- o altă caracteristică importantă este staygreen-ul, care influenţează în mod pozitiv productivitatea;

- productivitate: hibrizii Limagrain sunt testaţi în loturile oficiale, micro, macro şi demonstrative, productivitatea fiind criteriul cel mai urmărit şi decisiv în selectarea pentru înregistrare a unui hibrid LG;

- o caracteristică importantă a hibrizilor Limagrain pierderea apei din bob;

- rezistenţa la boli: în general, hibrizii de porumb LG sunt cel puţin toleranţi la principalele boli - Fusarium, Helminthosporium, Ustilago, căderea tulpinilor; în timpul testărilor, dacă se constată sensibilitate la vreuna din boli, hibridul în cauză nu va fi avansat pentru înregistrare.

Sămânţa de porumb LG este tratată, la cerere, cu Poncho.

Grupe de maturitate: Limagrain are în portofoliu hibrizi din toate grupele de maturitate, începând cu FAO 200 (hibridul LG 32.32) până la FAO 600 (hibridul Coventry).

Toleranţă la secetă: Limagrain a introdus încă de acum doi ani în România sistemul de testare specială a hibrizilor de porumb în condiţii de arşiţă şi/sau secetă prelungită. Astfel, pentru testarea geneticii LG, s-au ales, pe lângă cinci locaţii strategice la nivel mondial (Texas, Rancagua-America de Sud, Cremona, Nérac, Szeged) şi două locaţii din România - Caracal şi Mircea Vodă.

În urma rezultatelor pentru toleranţa la secetă, efectuate în special în loturile de la Caracal dar şi în toate zonele de cultură din ţară, s-au remarcat hibrizii: LG 33.30, LG 33.95, LG 34.75, LG 35.35, LG 35.62.

Randament: rezultate foarte bune în condiţii optime (irigat şi fertilizat corespunzător) s-au înregistrat la hibrizii LG 33.95, LG 34.75 şi LG 35.35, care răspund cel mai bine la fertilizari optime.

Hibrizi de floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui comercializaţi în România au următoarele caracteristici:

- rezistenţă la mană: hibrizii LG sunt rezistenţă la mană, dar tratamentul seminţei trebuie efectuat în toate cazurile, deoarece se asigură o protecţie contra manei în primele faze de vegetaţie;

- rezistenţă la lupoaie (Orobanche cumana): până la rasa E - LG 56.65, LG 56.35, Latino, Hidalgo; până la rasa F - LG55.80; hibrizi rezistenţi la toate rasele de lupoaie, în sistemul ClearField (Pulsar): Rimisol, LG 56.58CL, LG 56.63CL, LG 54.43CL;

- rezistenţă la principalele boli: în condiţii normale, toţi hibrizii de floarea soarelui LG sunt toleranţi la Phomopsis şi Sclerotinia, dar cu o foarte bună rezistenţă se evidenţiază: LG 56.65, LG 56.58, LG 56.65, LG 56.60.

Sămânţa de floarea soarelui LG este tratată, la cerere, cu Gaucho.

- toleranţă la anumite erbicide: hibrizii Clearfield Rimisol, LG 56.58CL, LG 56.63CL sunt rezistenţi la Pulsar.

Grupe de maturitate: hibrizii Limagrain acoperă toate grupele de maturitate necesare în România.

Toleranţă la secetă: toţi hibrizii LG prezintă o bună toleranţă la secetă, dar se disting: LG 56.65, LG 56.55, LG 56.60, LG 56.35.

Randament: rezultate foarte bune în condiţii optime (irigat şi fertilizat): LG 56.35, LG 56.65, LG 56.63CL. În condiţii optime se obţin producţii medii de 4,2-4,5 tone/ha.


RECOMANDĂRI TEHNOLOGICE

• Zone infestate cu lupoaie - zonele infestate cu Orobanche se găsesc în partea de est a ţării, în special în judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa, Brăila, Bacău. Pentru aceste zone sunt recomandaţi hibrizii de floarea soarelui LG Clearfield şi hibrizii LG convenţionali, recomandaţi a fi rezistenţi la Lupoaie.

• În zonele cu o infestare puternică de buruieni sunt recomandaţi hibrizii de floarea soarelui Clearfield - un sigur tratament, fără să se depăşească doza de 1,2 litri Pulsar/ha.

• Densităţi propuse pentru floarea soarelui de tip convenţional, în regiunile secetoase şi în zonele fără stres hidric: 50.000-60.000 plante/ha. Pentru hibrizii CL se recomandă maxim 55.000 plante/ha.

Vizualizat: 1506 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?