Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Observatorul preţurilor

Publicat: 07 august 2017 - 13:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eurostat a lansat recent un observator al preţurilor pentru produsele agroalimentare de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, adică de la fermă până la furculiţă. Informaţiile, exprimate în procente, relevă dinamica preţurilor pentru fiecare categorie de produse, din toate ţările europene, începând cu anul 2005 până în prezent. 

Propun să intrăm, aşadar, în baza de date extrem de interesantă pentru fermierii care utilizează internetul.

Produsele agricole, preţ în scădere
Un simplu click pe imaginea afişată pentru sectorul agricol ne aduce în faţa ochilor harta Europei cu ţările comunitare. Dăm următorul click pe harta României, anul 2016. Aflăm că în luna ianuarie rata de creştere a preţurilor a fost de 6%, dar a scăzut în decembrie la - 7,7%. Aşadar, produse agricole mai scumpe în toiul iernii, dar tot mai ieftine de-a lungul anului. Preţul cerealelor a fost, de asemenea, în scădere, dar s-au înregistrat creşteri la preţul cărnii de porc. Ce s-a întâmplat însă cu preţul produselor alimentare procesate, adică preţul alimentelor ieşite pe poarta fabricii către retaileri? Potrivit observatorului lansat recent de Eurostat, rata a fost pozitivă, cu fluctuaţii în jurul valorii de 0,9%, dar a crescut în primele luni ale lui 2017 până la 4,5%. Situaţie bună, aşadar, pentru procesatori, care au început să vândă cu preţuri mai mari către agenţii comerciali. Să vedem acum ce se întâmplă în marile magazine, care vând consumatorului. După o scădere a preţurilor care a atins un plafon de -7,4%, acestea s-au ridicat constant până au ajuns în aprilie 2017 la 2,4%.

Situaţia în Germania
Cum stau lucrurile în alte ţări europene? Să ne uităm, de pildă, în Germania. Rata de creştere a indicelui preţurilor produselor agricole a fost la începutul anului 2016 de 6,6%, cam cât a fost şi în România şi a înregistrat o scădere până la -5,8% în luna mai, ca să revină până la sfârşitul anului pe plus, la 1,5%. Or, aţi văzut, la noi preţul produselor agricole, în general, a tot scăzut şi am încheiat anul cu -5,4%. Preţul cerealelor a avut o rată negativă tot anul, variind de la -11%, la -3%. Porcul german, în schimb, a săltat de la -5% la 16,7%! Ce s-a întâmplat în sectorul german al procesării materiilor prime agricole? Fabricile au vândut tot mai scump începând cu luna iulie a anului 2016, ajungând în aprilie 2017 la 4,7%. Marile magazine din Germania au vândut la rândul lor mai bine începând cu octombrie 2016, când rata a fost de 0,1%, până în februarie 2017, când rata a crescut la 4,7%, dar după aceea a scăzut până la 1,7%.
Observatorul european al preţurilor agroalimentare poate fi consultat la linkul: http://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/foodprice/index.html

 

O AGRICULTURĂ SUBVENŢIONATĂ
Observatorul european al preţurilor este interesant şi, credem, util pentru fermieri, procesatori, comercianţi şi consumatori deopotrivă, fiindcă ţine cont de întregul lanţ alimentar, de la fermă la furculiţă. Din fericire, explicaţiile necesare înţelegerii datelor sunt traduse şi în limba română. Totodată, oferă şi o imagine a evoluţiei preţurilor la produsele agricole din UE începând cu 2010, an de referinţă când indicele a fost 100. Vârful creşterii preţurilor produselor agricole a fost atins în ianuarie 2013, şi anume 124,5, dar de atunci a scăzut şi se află în prezent la 107,6. Conflictele geopolitice au afectat piaţa agroalimentară europeană, dar, din fericire, agricultura europeană e, deocamdată, subvenţionată şi, prin urmare, rezistentă la şocuri. Sunt importante deciziile înalţilor funcţionari europeni, dar sunt importante şi deciziile luate de fiecare agricultor în ferma sa.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 236 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?