Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OAMENI cu care ne mândrim

Publicat: 04 iulie 2018 - 18:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut am aniversat 200 de ediţii FERMA, iar anul acesta am împlinit 20 de ani de la prima apariţie a Plantelor Furajere, nume sub care revista noastră a văzut lumina tiparului. Acum, când revista FERMA a intrat în al treilea deceniu de existenţă, considerăm că este o datorie să-i readucem în faţă pe cei care ne onorează cu prezenţa lor în paginile revistei şi în Consiliul Consultativ al publicaţiei, cei cărora le datorăm foarte mult din ceea ce FERMA este ASTĂZI. 

Tot pentru a marca acest an aniversar, conducerea Ferma Media Grup a decis editarea unor volume de autor cu articole de specialitate semnate de membrii Consiliului Consultativ Ferma şi publicate în paginile revistei Ferma de-a lungul celor 20 de ani de existenţă.

Ioan Vintila_b

IOAN VINTILĂ - deschizător de drumuri spre zootehnia viitorului
În prezent pensionar şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, după absolvirea Facultăţii de Zootehnie din Timişoara, Ioan Vintilă s-a angrenat cu toată puterea minţii şi a trupului în aprofundarea cunoaşterii din domeniul ştiinţelor vieţii şi în special al celor care pun bazele zootehniei moderne. A activat mai întâi ca cercetător la Filiala Timişoara a Academiei Române şi apoi în calitate de cadru didactic la Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară din cadrul USAMVB din Timişoara. Erudiţia sa recunoscută în domeniul în care a activat i-a fost facilitată nu numai de curiozitatea, hărnicia şi neastâmpărul în căutarea adevărului din fenomenele ştiinţelor vieţii, pe care le-a manifestat întotdeauna, ci şi de prodigioasa sa memorie, completată cu o logică, o putere de discernământ şi o capacitate de sinteză remarcabile, cu care a fost înzestrat de natură.

Ioan Vintila lansare ziar_b
Bogatele sale cunoştinţe din domeniul geneticii, fiziologiei, embriologiei şi biologiei celulare, dobândite prin experimentări personale, situate la un grad înalt de înţelegere a fenomenelor viului i-au permis să intuiască, încă de timpuriu, cele mai potrivite direcţii spre care să se îndrepte cu precădere cercetarea ştiinţifică din zootehnia României, în urma cărora să obţină un plus de prestigiu în rândul cercetătorilor şi a făuritorilor de produse animale, precum şi foloase notabile în rentabilizarea fermelor.
Cunoscând faptul că sporirea ritmului de ameliorare genetică a caracterelor unei populaţii sau efectiv de animale depinde în mod direct proporţional de numărul de descendenţi pe care-i produce o femelă într-un an şi invers proporţional cu intervalul dintre generaţii, profesorul Ioan Vintilă, împreună cu colaboratorii săi, şi-au propus şi au reuşit, ca prin cercetări personale să elaboreze o tehnologie de obţinere de la o vacă un număr suplimentar de viţei care întrec limitele biologice ale speciei, cu ajutorul inducerii superovulaţiei, a recoltării embrionilor, a congelării şi transferului acestora în coarnele uterine ale unor mame de împrumut, tehnică pretabilă a fi implementată în ferme. Prin aceasta ei au reuşit să contribuie, cu elemente practice, la lărgirea cunoaşterii anterioare efectuată în acest domeniu de către colectivele de cercetare de la ICPCB Corbeanca (V. Oţel, T. Feredean, N. Ilinca) şi a celui de la Staţiunea de Cercetări pentru Creşterea Bovinelor de la Târgu Mureş (E. Silvaşi şi colab.), în condiţii de laborator clinic.

Ioan Vintila album_b

Prima clonare a animalelor domestice în România
În scopul sporirii şi mai mult a numărului de descendenţi care se pot obţine de la o vacă de mare valoare genetică, dar cu costuri joase, permisive pentru fermierul mediu, profesorul Ioan Vintilă, împreună cu un alt colectiv de cercetători de la Institutul de Biotehnologii Agricole din Gödöllő - Ungaria şi colaboratorii săi, a reuşit, în premieră naţională, să transfere, în laboratorul pe care l-a condus, o tehnologie revoluţionară de producere „in vitro” a embrionilor de taurine, plecând de la extragerea ovocitelor imature din foliculii existenţi pe suprafaţa ovarelor recoltate în abator, maturarea şi fecundarea lor „in vitro” şi apoi cultivarea în termostat până la vârsta de opt zile a embrionilor obţinuţi. Pentru a putea să sporescă şi mai mult numărul de embrioni din care să se poată obţine viţei viabili, colectivul de cercetători condus de profesorul Ioan Vintilă, de data aceasta împreună cu o echipă de cercetători de la Institutul de Biotehnologii Agricole de la Nitra - Slovacia, a reuşit ca prin microchirurgia embrionilor de oaie şi de vacă să pună la punct o tehnologie de clonare, cu ajutorul căreia au obţinut din jumătăţi de embrioni miei şi viţei viabili, identici din punct de vedere genetic. Aceasta a constuit prima încercare reuşită în zootehnia României de clonare a animalelor domestice.
În scopul reducerii mărimii intervalului de generaţie a taurinelor supuse ameliorării prin selecţie şi, prin urmare, eficientizarea şi accelerarea modificării structurii genetice a caracterelor, Ioan Vintilă, împreună cu doctoranzii săi şi cu cercetători de la Institutul de Biotehnologii Agricole din Gödöllő - Ungaria au reuşit, tot în premieră naţională, să pună la punct şi să transfere în laboratorul său o tehnologie cu ajutorul căreia să se poată preciza sexul şi valoarea genetică a viitorului animal încă din stadiul lui de embrion. Acest colectiv de cercetători a mai elaborat o tehnologie, delicată şi complexă, destinată să producă animale multiparentale (himere), ale căror ţesuturi să fie alcătuite dintr-un amestec de celule provenite de la doi embrioni diferiţi, foarte necesare în studiul procesului de dezvoltare şi identificare a genelor.

Ioan Vintila_b

Şi multe, multe alte reuşite în premieră naţională
Mari realizări a obţinut profesorul Ioan Vintilă, împreună cu colectivul său de cercetători şi specialişti din producţia zootehnică şi în domeniul ameliorării, în activitatea de selecţie şi hibridare a oilor şi a vacilor. Printr-un program special conceput de profesorul Ioan Vintilă, a reuşit ca în decursul a 14 ani să creeze, împreună cu Şt. Polverejan şi A. Şipeţan, la cooperativa de producţie din Ghilad jud. Timiş, o nouă populaţie de oi (peste 14.000 de capete) cu lână fină, şuviţă lungă şi usuc alb. Nivelul productiv al noilor generaţii a situat exploataţia, mulţi ani la rând, în elita fermelor de acest fel din România. Printr-o tehnologie modernă de selecţie, combinată cu fluxul de gene de la rasa Red Holstein, împreună cu N. Rămneanţu, ei au reuşit să creeze la IAS Liebling, jud. Timiş, un efectiv de vaci Bălţată Românească cu parametri productivi şi caractere morfologice şi funcţionale situate la un nivel atât de înalt, încât prin numărul de tauri care au fost destinaţi să fie utilizaţi la însămânţări artificiale se poate aprecia că această fermă participă, de fapt, la conducerea şi evoluţia genetică a rasei.
Înţelegând mecanismele care declanşează şi conduc procesele vieţii, Ioan Vintilă este convins că zootehnia viitorului trebuie să se bazeze pe tehnologii cu ajutorul cărora omul să poată manipula cu eficienţă principalele funcţii ale organismului animalelor, pentru a le spori productivitatea şi rentabilitatea. Din aceste motive, el a fost primul din România care a iniţiat înfiinţarea şi apoi dezvoltarea, la Facultatea de Zootehnie din Timişoara, a specializarii „Biotehnologii Agricole”, cu scopul să formeze specialişti capabili să înfăptuiască un astfel de deziderat.

Promotor al metodelor selecţiei genomice în ameliorarea animalelor
Rezultatele izvorâte din multitudinea de experimente pe care le-a întreprins, precum şi cunoştinţele acumulate din literatura modernă de specialitate le-a sintetizat în peste 120 de articole de specialitate, în 15 cărţi publicate, precum şi în numeroase broşuri pentru popularizarea ştiinţei. În prezent, în calitatea sa de colaborator al revistei FERMA militează, printr-o serie de articole publicate, pentru înţelegerea fenomenelor la nivel molecular care au dus la intrarea zootehniei mondiale în “era genomicii” şi pentru implementarea de urgenţă a “selecţiei genomice” şi chiar a “editării genelor” şi în zootehnia românească.


84 DE ANI PLINI DE REALIZĂRI
Ioan VINTILĂ este membru fondator Ferma şi are o contribuţie editorială activă în paginile dedicate “Geneticii animale” şi “Creşterii taurinelor”. Profesorul Ioan Vintilă, membru corespondent al ASAS, este de două ori laureat al Premiului Academiei Române, membru al Comitetului Internaţional de Nomenclatură Genetică la animale (Franţa) şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Ioan Vintilă se numără printre cele 160 de personalităţi ale ştiinţei, învăţământului şi practicii agricole româneşti omagiate în volumul “Album Naţional - Mari agronomi români, 1800-2000”, elaborat de prof.dr. Viorel-Iulian Peştean.
La data de 23 mai anul acesta Prof. Univ. Dr. Ing IOAN VINTILĂ împlineşte venerabila vârstă de 84 de ani, ani plini de realizări profesionale de mare influenţă în orientarea dezvoltării ştiinţelor zootehnice din ţara noastră.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 193 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?