Când l-am sunat pe primarul comunei Sărăţeni, acesta încă se lupta cu traficul rutier din Bucureşti, după ce bătuse pe la uşile Ministerului Dezvoltării. Ne-am dat întâlnire peste trei ore la sediul primăriei. Înainte să intru în clădire, am remarcat peste drum, pe gardul de incintă al parcului în mijlocul căruia se află biserica satului, câteva panouri cu informaţii despre proiectele edilitare aflate în lucru sau chiar definitivate.
Primarul Eugen Tocileanu e ginere de mare fermier, dar mă interesează în primul rând viaţa comunei şi lucrările pe bani publici, făcute pentru a oferi locuitorilor condiţii de trai mai bune.
Patru mandate
Aflu mai întâi că Sărăţenii au devenit comună de sine stătătoare în anul 2005. Până atunci, zeci de ani, a fost cel mai mare sat al comunei Balaciu. Potrivit scriptelor, a mai avut statut de comună înainte de regimul comunist. În 2005, sătenii au fost chemaţi la referendum şi au votat pentru desprinderea de Balaciu. Pe Eugen Tocileanu l-au ales primar şi de atunci a rămas edil şef. Patru mandate. În acest interval de timp, din păcate, comuna s-a tot depopulat. Tinerii au fost atraşi de viaţa la oraş, de locurile de muncă de acolo sau chiar de ţările occidentale, unde câştigă mai mulţi bani, dar cheltuiesc pe măsură. ”La recensământul din 2011, au fost 1240 de persoane. Natalitatea e scăzută. Populaţia e îmbătrânită. Nu ştiu dacă sunt două sute de persoane active, iar din acestea o sută lucrează în afara localităţii. Ce ar trebui făcut? Cred că soluţia e la autorităţile centrale, la guvern. Să reducă, măcar timp de şase luni, impozitul pe salarii. Să fie acest impozit de 10-15 la sută”, propune primarul.
Apă şi canal
Cu toate că numărul locuitorilor a scăzut de la un an la altul, autoritatea publică locală nu a abandonat iniţierea şi finalizarea unor lucrări publice. De utilităţi moderne e nevoie în orice sat românesc. Primarul a depus proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru finanţarea unor lucrări de interes public prin PNDL. În primul rând, aducţiunea şi distribuirea apei. Au fost săpate patru puţuri, dotate cu patru pompe electrice şi a fost construit un bazin de colectare de 150.000 litri. Apa este distribuită printr-o reţea care totalizează 14 km de conducte. ”Acum e 1,8 lei/mc de apă, dar preţul va fi dublat. Primăria mai poate gestiona sistemul încă şase luni, apoi va trebui să îl concesionăm. Apa e potabilă, avem analize de la DSP”, spune Eugen Tocileanu. Primarul are ambiţia ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze execuţia sistemului de canalizare: ”Staţia de epurare e în lucru. Proiectul e derulat în procent de 85%. Valoarea e de un milion de euro”. Ar mai avea de asfaltat vreo 4,7 km de drumuri comunale şi de construit o grădiniţă.
Cu ani în urmă, primăria a făcut parte dintr-un proiect finanţat din fonduri europene, pentru gestionarea deşeurilor menajere şi a gunoiului de grajd. Primarul a vrut să pietruiască drumurile agricole tot cu bani de la Uniunea Europeană, dar proiectul i-a fost respins, din cauză că statutul juridic al drumurilor respective nu fusese încă lămurit, după desprinderea Sărăţenilor de Balaciu.
Eugen Tocileanu: „Stiţi de ce îmi este teamă? Ne vom trezi într-o zi că nu vom mai avea aici, la Sărăţeni, cu cine să mai formăm Consiliul Local!”
BANI DIN BUGETUL LOCAL?
”Strângem din taxe şi impozite vreo 400.000 de lei pe an. Impozitul pe terenul agricol e 50 de lei/an/ha. Aş putea să-l cresc cu 10%, legea îmi dă voie, dar nu am făcut asta. Taxa pe gospodărie e de la 60 la 100 de lei. Sunt 640 de gospodării în comună. Mai încasăm bani de pe urma unor concesiuni de bălţi şi terenuri. La rectificarea de anul acesta, mi-au dat 2000 de lei! Mă gândesc să refuz aceşti bani alocaţi de Consiliul Judeţean Ialomiţa”, se revoltă primarul Eugen Tocileanu.
Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)