Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O viaţă mai bună la Sărăţeni - un primar de ţară pe drumul Bucureştiului

Publicat: 19 noiembrie 2019 - 16:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când l-am sunat pe primarul comunei Sărăţeni, acesta încă se lupta cu traficul rutier din Bucureşti, după ce bătuse pe la uşile Ministerului Dezvoltării. Ne-am dat întâlnire peste trei ore la sediul primăriei. Înainte să intru în clădire, am remarcat peste drum, pe gardul de incintă al parcului în mijlocul căruia se află biserica satului, câteva panouri cu informaţii despre proiectele edilitare aflate în lucru sau chiar definitivate.

Primarul Eugen Tocileanu e ginere de mare fermier, dar mă interesează în primul rând viaţa comunei şi lucrările pe bani publici, făcute pentru a oferi locuitorilor condiţii de trai mai bune.

O viaţă mai bună la Sărăţeni_b

Patru mandate
Aflu mai întâi că Sărăţenii au devenit comună de sine stătătoare în anul 2005. Până atunci, zeci de ani, a fost cel mai mare sat al comunei Balaciu. Potrivit scriptelor, a mai avut statut de comună înainte de regimul comunist. În 2005, sătenii au fost chemaţi la referendum şi au votat pentru desprinderea de Balaciu. Pe Eugen Tocileanu l-au ales primar şi de atunci a rămas edil şef. Patru mandate. În acest interval de timp, din păcate, comuna s-a tot depopulat. Tinerii au fost atraşi de viaţa la oraş, de locurile de muncă de acolo sau chiar de ţările occidentale, unde câştigă mai mulţi bani, dar cheltuiesc pe măsură. ”La recensământul din 2011, au fost 1240 de persoane. Natalitatea e scăzută. Populaţia e îmbătrânită. Nu ştiu dacă sunt două sute de persoane active, iar din acestea o sută lucrează în afara localităţii. Ce ar trebui făcut? Cred că soluţia e la autorităţile centrale, la guvern. Să reducă, măcar timp de şase luni, impozitul pe salarii. Să fie acest impozit de 10-15 la sută”, propune primarul.

Apă şi canal
Cu toate că numărul locuitorilor a scăzut de la un an la altul, autoritatea publică locală nu a abandonat iniţierea şi finalizarea unor lucrări publice. De utilităţi moderne e nevoie în orice sat românesc. Primarul a depus proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru finanţarea unor lucrări de interes public prin PNDL. În primul rând, aducţiunea şi distribuirea apei. Au fost săpate patru puţuri, dotate cu patru pompe electrice şi a fost construit un bazin de colectare de 150.000 litri. Apa este distribuită printr-o reţea care totalizează 14 km de conducte. ”Acum e 1,8 lei/mc de apă, dar preţul va fi dublat. Primăria mai poate gestiona sistemul încă şase luni, apoi va trebui să îl concesionăm. Apa e potabilă, avem analize de la DSP”, spune Eugen Tocileanu. Primarul are ambiţia ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze execuţia sistemului de canalizare: ”Staţia de epurare e în lucru. Proiectul e derulat în procent de 85%. Valoarea e de un milion de euro”. Ar mai avea de asfaltat vreo 4,7 km de drumuri comunale şi de construit o grădiniţă.
Cu ani în urmă, primăria a făcut parte dintr-un proiect finanţat din fonduri europene, pentru gestionarea deşeurilor menajere şi a gunoiului de grajd. Primarul a vrut să pietruiască drumurile agricole tot cu bani de la Uniunea Europeană, dar proiectul i-a fost respins, din cauză că statutul juridic al drumurilor respective nu fusese încă lămurit, după desprinderea Sărăţenilor de Balaciu.

primar Eugen Tocileanu_b
Eugen Tocileanu: „Stiţi de ce îmi este teamă? Ne vom trezi într-o zi că nu vom mai avea aici, la Sărăţeni, cu cine să mai formăm Consiliul Local!”


BANI DIN BUGETUL LOCAL?
”Strângem din taxe şi impozite vreo 400.000 de lei pe an. Impozitul pe terenul agricol e 50 de lei/an/ha. Aş putea să-l cresc cu 10%, legea îmi dă voie, dar nu am făcut asta. Taxa pe gospodărie e de la 60 la 100 de lei. Sunt 640 de gospodării în comună. Mai încasăm bani de pe urma unor concesiuni de bălţi şi terenuri. La rectificarea de anul acesta, mi-au dat 2000 de lei! Mă gândesc să refuz aceşti bani alocaţi de Consiliul Judeţean Ialomiţa”, se revoltă primarul Eugen Tocileanu.

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 1575 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?