Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O problemă “la zi”

Publicat: 17 august 2010 - 09:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întreţinerea pajiştilor permanente

Click pe poza pentru galerie!

În momentul de faţă, având asigurată baza furajeră pentru întreaga perioadă de stabulaţie încă din vară sau din toamnă, prin uscare sau murare, aceasta fiind depozitată deja, principala grijă a crescătorului de animale rămâne administrarea furajului la iesle în cadrul fermei.

În acelaşi timp însă, perioada de până la venirea primăverii este marcată de mai multe activităţii specifice creşterii animalelor cum sunt cele legate de întreţinerea suprafeţelor de pajişti permanente.

Aceste preocupări datează de foarte multă vreme, în trecut rolul şi importanţa pajiştilor (păşuni sau fâneţe) fiind unanim recunoscut, astfel, D. Comşa în 1925 arată că “fâneţele merită pe deplin rolul şi importanţa care li se atribuie”. Citându-l pe Schwerz el spune “Fâneţele sunt reazemul economiei vitelor, sprijinul agriculturii şi comoara fiecărei proprietăţi rurale”.

La noi, istoricul şi prezentul practicilor de păşunat reflectat prin modul de gestiune a majorităţii suprafeţelor de pajişti naturale, este preponderent prin păşunat, iar în ceea ce privesc sistemele de păşunat: păşunatul liber este din păcate mai folosit decât păşunatul raţional.

Tabelul 1
Suprafaţa agricolă după modul de folosinţă

(sursă: Anuarul Statistic al României, 2003)

Tabel suprafaţă agricolăClick pe poza pentru galerie!

Tabelul 2
Dinamica numărului de animale şi numărul de animale ce revine la 100 hectare (mii capete)

(sursă: Anuarul Statistic al României, 2003)

Tabel dinamicăClick pe poza pentru galerie!

 

Din datele cuprinse în cele două tabele, se poate observa că suprafaţa de pajişti (păşuni şi fâneţe) a rămas constantă sau a crescut uşor prin abandonul unor terenuri arabile, iar numărul de animale, cât şi încărcătura cu animale ce revine la 100 hectare a scăzut la jumătate într-un interval de timp doar 10 ani.

Aceasta este una din explicaţiile exploziei suprafeţelor ocupate cu plate invazive (Pteridium aquilinium, Rubus caesius, Prunus spinosa, Crataegus monogina), şi în acelaşi timp o explicaţie a necesităţii aplicării unor măsuri elementare de îmbunătăţire a acestor suprafeţe. Unele din aceste lucrări trebuiesc efectuate până la venirea primăverii.

 

Articol publicat în recvista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 682 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?