Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă tendință pentru viitoarea cultură?

Publicat: 05 noiembrie 2016 - 01:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii și-au pus mereu întrebarea: să vând la recoltare sau după câteva luni? În ultimele două sezoane - 2014/15 și 2015/16 - pentru fermierii din Marea Britanie prețul primit imediat după recoltare a fost mai mic decât cel primit după câteva luni. Desigur, aceasta presupune existența spațiului pentru depozitare, dar și un flux de numerar care să permită desfășurarea activităților pentru înființarea viitoarelor culturi.

De exemplu, în luna octombrie 2015, prețul pentru contractele Futures cu livrare în noiembrie 2015 au fost mai mari decât prețul oferit în lunile iulie și august cu cca. 15,50 Lire/tonă grâu (LIFFE - Bursa din Londra). O situație identică a fost și în aceeași perioadă a sezonului 2014/2015, atunci când diferența de preț era de 14,40 Lire/tonă grâu (LIFFE).
În acest sezon diferența dintre prețul primit la recoltare și prețul primit pentru livrarea la termen în noiembrie este de numai 4,05 Lire/tonă (LIFFE), preț care descurajează stocarea.
Evoluția prețului la grâu la bursa de la Paris indică o diferență mai mare de preț pentru perioada analizată, dar mai ales pentru contractele futures cu livrare în perioada septembrie-noiembrie 2017. Aceasta sugerează interesul relativ mare al traderilor pentru importul de grâu din Marea Britanie, precum și o oarecare îngrijorare privind ritmul lent al campaniei de semănat la grâu din această toamnă în statele din vestul Europei. În același timp, această creștere a prețurilor futures ar trebui să crească încrederea cu privire la o revenire a producției europene de grâu în 2017.


Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!