Cercetători de la Universitatea din Texas au creat un nou tip de sol care poate extrage apa din aer şi o poate distribui apoi plantelor.
un articol de
LIVIU GORDEA
Acest nou tip de sol autoudant ar putea extinde harta terenurilor cultivabile din întreaga lume către regiuni mai puţin ospitaliere. Potrivit cercetătorilor americani, acesta reduce şi consumul de apă în agricultură, într-un moment în care intervalele de secetă sunt tot mai frecvente şi extinse.
Sistemul se bazează pe nişte geluri super-absorbante de umiditate care au proprietatea de a „capta” apa din aer precum un burete. Concret, când solul este încălzit la o anumită temperatură, aceste geluri speciale eliberează apa, făcând-o disponibilă plantelor. Când solul distribuie apă, o parte din aceasta se întoarce în aer, crescând umiditatea şi facilitând continuarea ciclului de recoltare. Aplicate pe sol, aceste amestecuri speciale trag apa din aer în perioadele mai reci şi mai umede pe timp de noapte, după care în timpul zilei căldura solară activează gelurile care conţin apă pentru a elibera conţinutul lor în sol.
În testele efectuate, acest tip de sol a reuşit să reţină apa mai bine decât solurile nisipoase din zonele uscate şi are nevoie de mult mai puţină apă pentru a putea susţine dezvoltarea plantelor. În timpul unui experiment de patru săptămâni, cercetătorii au constatat că „solul minune” a păstrat aproximativ 40% din cantitatea de apă cu care a pornit. În schimb, solului nisipos i-a rămas doar 20% din apă după doar o săptămână!
Până acum, hidrogelul a fost testat pe culturi precum ridiche, mazăre şi salată verde.
În prezent, principalele componente ale gelului, inclusiv polimerul nano-compozit de captare a apei (polipirol) şi polimerul termo-receptiv (poli [N-izopropil acrilamidă]) sunt încă relativ scumpe, deoarece nu sunt scalate comercial pentru producţie. Cu toate acestea, cred specialiştii, gelurile pot fi disponibile comercial pentru producţia agricolă în viitor, cu o sinteză mai bună la scară industrială, precum şi prin optimizarea în continuare a materialelor de gel şi a procedurilor de fabricare. De exemplu, explorarea materiilor prime cu costuri foarte mici poate reduce costurile de producţie, simplificând totodată procesul de fabricaţie.
Potrivit lui Guihua Yu, profesor asociat de ştiinţa materialelor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică a universităţii texane, amestecul nu trebuie re-aplicat în timp, dacă nu este degradat de bacterii.
CÂTĂ APĂ LA UN GRAM DE SOL?
Fiecare gram de sol poate extrage aproximativ 3-4 grame de apă. În funcţie de culturi, aproximativ 0,1 până la 1 kilogram de sol poate furniza suficientă apă pentru a iriga aproximativ un metru pătrat de teren agricol, susţin creatorii acestei tehnologii.