Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă creaţie: Solul care nu trebuie udat

Publicat: 07 ianuarie 2021 - 10:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cercetători de la Universitatea din Texas au creat un nou tip de sol care poate extrage apa din aer şi o poate distribui apoi plantelor.

un articol de
LIVIU GORDEA

Acest nou tip de sol autoudant ar putea extinde harta terenurilor cultivabile din întreaga lume către regiuni mai puţin ospitaliere. Potrivit cercetătorilor americani, acesta reduce şi consumul de apă în agricultură, într-un moment în care intervalele de secetă sunt tot mai frecvente şi extinse.

 

Cum funcţionează sistemul?

 

Sistemul se bazează pe nişte geluri super-absorbante de umiditate care au proprietatea de a „capta” apa din aer precum un burete. Concret, când solul este încălzit la o anumită temperatură, aceste geluri speciale eliberează apa, făcând-o disponibilă plantelor. Când solul distribuie apă, o parte din aceasta se întoarce în aer, crescând umiditatea şi facilitând continuarea ciclului de recoltare. Aplicate pe sol, aceste amestecuri speciale trag apa din aer în perioadele mai reci şi mai umede pe timp de noapte, după care în timpul zilei căldura solară activează gelurile care conţin apă pentru a elibera conţinutul lor în sol.

solul istet1_b 

 

Consum redus de apă

 

În testele efectuate, acest tip de sol a reuşit să reţină apa mai bine decât solurile nisipoase din zonele uscate şi are nevoie de mult mai puţină apă pentru a putea susţine dezvoltarea plantelor. În timpul unui experiment de patru săptămâni, cercetătorii au constatat că „solul minune” a păstrat aproximativ 40% din cantitatea de apă cu care a pornit. În schimb, solului nisipos i-a rămas doar 20% din apă după doar o săptămână!
Până acum, hidrogelul a fost testat pe culturi precum ridiche, mazăre şi salată verde.

 

Tehnologie costisitoare

 

solul istet2_b

În prezent, principalele componente ale gelului, inclusiv polimerul nano-compozit de captare a apei (polipirol) şi polimerul termo-receptiv (poli [N-izopropil acrilamidă]) sunt încă relativ scumpe, deoarece nu sunt scalate comercial pentru producţie. Cu toate acestea, cred specialiştii, gelurile pot fi disponibile comercial pentru producţia agricolă în viitor, cu o sinteză mai bună la scară industrială, precum şi prin optimizarea în continuare a materialelor de gel şi a procedurilor de fabricare. De exemplu, explorarea materiilor prime cu costuri foarte mici poate reduce costurile de producţie, simplificând totodată procesul de fabricaţie.
Potrivit lui Guihua Yu, profesor asociat de ştiinţa materialelor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică a universităţii texane, amestecul nu trebuie re-aplicat în timp, dacă nu este degradat de bacterii.

CÂTĂ APĂ LA UN GRAM DE SOL?
Fiecare gram de sol poate extrage aproximativ 3-4 grame de apă. În funcţie de culturi, aproximativ 0,1 până la 1 kilogram de sol poate furniza suficientă apă pentru a iriga aproximativ un metru pătrat de teren agricol, susţin creatorii acestei tehnologii.

Vizualizat: 912 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?