Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă campanie la start

Publicat: 01 aprilie 2019 - 13:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii februarie a.c., peste o sută de fermieri din judeţele Neamţ, Iaşi şi Suceava şi-au dat întâlnire la Dulceşti, în judeţul Neamţ, acolo unde Societatea Almos Agrorom a organizat un simpozion de prezentare a noutăţilor tehnologice pentru culturile de primăvară şi a ofertei de produse, precum şi a concluziilor după anul agricol precedent.

Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanţilor autorităţilor judeţene din agricultură, precum şi a preşedintelui german al Grupului Almos România, Alfons Mosel. ”Ca orice fermier, acum şi noi privim cu speranţă către viitorul an de producţie. Cel mai important este să avem vreme bună, pentru a vedea că evoluează favorabil culturile de grâu şi de orz semănate în toamnă - la rapiţă probabil vom renunţa - şi pentru a înfiinţa culturile de primăvară în condiţii corespunzătoare. Unul dintre mesajele cu care am venit aici este acela de a fi pregătiţi pentru întâlnirea cu momentul semănatului. În câteva săptămâni, probabil că primăvara ne va provoca să începem în forţă semănatul. Noi colaborăm cu mulţi parteneri şi, astăzi, împreună încercăm să le prezentăm şi celorlalţi fermieri soluţii tehnologice şi tehnice pentru a face faţă oricăror condiţii agricole care ar putea veni asupra noastră până în toamnă, la recoltare”, preciza Alfons Mosel.

Adrian Alexa_b

Productivitate, eficienţă şi continuitate
Pentru fermieri, întâlnirea profesională de la Dulceşti, judeţul Neamţ a însemnat o bună oportunitate pe calea găsirii de soluţii practice şi potrivite la provocările imediate din ferme, dar şi un nou pas înainte pe calea cunoaşterii tehnice în agricultură. ”Anul trecut, am împlinit 50 de ani de când lucrez în agricultură şi permanent am stat cu ochii pe cer să vedem dacă plouă sau nu, dacă ne ajută Cerul să obţinem producţii, fiindcă la irigaţii noi nu am avut acces. Acum am realizat un sistem de irigaţii în ferma noastră, o investiţie proprie pe vreo 120 hectare din cele 1500 ha ale exploataţiei agricole. În acelaşi timp însă mereu am căutat să aducem ceea ce este mai performant ca tehnică şi tehnologie, spre a ne asigura productivitate, eficienţă şi continuitate. Întâlnirea organizată de bunii noştri parteneri, Almos Agrorom, este deosebit de utilă în a găsi răspunsuri la întrebări, parteneri pentru a lucra performant şi, în plus, reprezintă un excelent prilej de a schimba impresii şi idei între noi, fermierii”, spunea Adrian Alexa, coproprietar al SC Tehnoind Srl Ghigoieşti, comuna {tefan cel Mare, judeţul Neamţ.
Despre oferta de servicii şi inputuri pentru agricultură prezentate de partenerii SC Almos Agrorom - Adama, Euralis, Cich Năvodari, Nufarm, DicorLand, Credit Agricole şi USAMV Iaşi - citiţi în pag. 40-42.

Alfons Mosel_b
Alfons Mosel: “Vin în mod regulat în România şi cunosc bine evoluţia culturilor în precedentul an de producţie, astfel încât, ţinând cont de condiţiile climatice drastice care au influenţat producţiile realizate, pot spune că rezultatele finale ale anului 2018 au fost mulţumitoare. O afacere care în condiţiile anului trecut a avut rezultate pozitive este un business stabil şi de viitor”.

Alexu Molodoi - dreapta_b

Alexu Molodoi: “În pregătirea recoltei anului 2019, suntem pe un drum bun şi sperăm să avem rezultate mulţumitoare. Avem speranţe, chiar dacă toamna anului 2018 a fost atipică în zona noastră. De la sfârşitul lunii iulie şi până la 20 noiembrie 2018, respectiv timp de circa 120 de zile nu a plouat deloc şi a trebuit să semănăm în condiţii de secetă. Este foarte important acum ca fermierii să observe câmpul, să vadă câte plante sunt la metrul pătrat şi, în funcţie de densitate, să evalueze ce producţie ar putea obţine şi să facă planul de fertilizare. Este păcat să fie aruncaţi banii aplicând o cantitate mai mare decât necesarul de îngrăşăminte chimice corespunzător respectivei evaluări din câmp”.


STRUCTURA DE CULTURI A GRUPULUI ALMOS ROMÂNIA
Grupul Almos România, prin societăţile Agri Farm Bălăneşti, Agro Bomiga şi Agro Ga din Miron Costin, judeţul Neamţ, exploatează aproximativ 5000 hectare de teren, producând intensiv diverse culturi. Pe lângă producţia agricolă, prin societatea Almos Agrorom Secuienii Noi, desfăşoară activităţi de comerţ, de depozitare şi de transbordare, precum şi servicii şi ofertă de inputuri precum sămânţă, îngrăşăminte şi pesticide, alături de consultanţă de specialitate pentru fermieri.
Pentru anul agricol 2018-2019, în structura de culturi a grupului Almos România au fost cuprinse 600 ha cu rapiţă, aproximativ 400 de hectare trecând cu bine peste iarnă, 500 hectare cu orz, 800 hectare cu grâu (din care 150 ha grâu de multiplicare), 10 hectare cu mazăre de toamnă (categoria biologică bază), 400 hectare cu porumb, 800 hectare cu sfeclă de zahăr, 200 hectare cu floarea-soarelui, iar acea proporţie de 5% din suprafaţă necesară obţinerii plăţilor pentru înverzire va fi destinată culturilor de soia, mazăre şi lupin.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 245 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?