Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O floare de... Jos pălăria!

Publicat: 16 august 2017 - 09:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Societatea Agricolă Aris din oraşul ialomiţean Amara, cu mici excepţii, ploile au venit chiar la comandă! Nicolae Popescu, administratorul societăţii, pare destul de liniştit.

Formaţia de tractoare finalizează arăturile de vară pentru a pune bazele viitoarei recolte de rapiţă. „Dacă vremea ţine cu noi, către sfârşitul acestei luni vom înfiinţa rapiţa de pe cele 160 hectare programate. Am ales să punem trei hibrizi dintre cei mai productivi de la Pioneer, Monsato şi KWS pe care i-am mai avut în cultură şi anii trecuţi”, ne-a declarat fermierul ialomiţean.

În partea centrală a Câmpiei Bărăganului, unde societatea lucrează o suprafaţă de 600 hectare, s-a făcut şi rapiţă, şi grâu. Orzul a dispărut de câţiva ani din structura de producţie pentru că nu are piaţă de desfacere şi nici preţ cât de cât acceptabil.
De pe 170 ha cultivate, rapiţa a dat o medie de 3,5 tone la hectar. „Am vândut o parte din ea la preţul de 1,7 lei/kg, iar atunci când a scăzut sub 1,5 lei am stopat. La fel am procedat şi cu grâul, soiul Boema; am obţinut 6.250 kg de boabe la hectar (de pe 150 ha) şi am vândut circa 70 tone. În magazii, avem 800 de tone de rapiţă şi grâu care aşteaptă să fie valorificate mult mai bine, probabil în iarnă”, a precizat Nicolae Popescu.

nicolae-popescu_b

O floare de... jos pălăria!
La Amara, Societatea Agricolă Aris din Amara, producţia de floarea-soarelui va avea un gust ceva mai... amărui! Ploile şi vijelia au pus jos pălăria! Au fost precipitaţii cu furtuni violente încât au frânt şi culcat la pământ plantele de pe aproximativ 20 hectare din cele 87 aflate în vegetaţie.
“Vom interveni manual cu secera; fiindcă nu se mai poate treiera mecanizat. Mare parte din “pălării” sau calatidium din cauza umidităţii au prins mucegai. Producţia estimată înainte de furtună era undeva la 3.500 kg boabe la hectar; dar cu siguranţă va fi mai mică la recoltare. Noroc că am asigurat cultura, oricum, pagubele trec de 90.000 lei. Am chemat comisia de la asigurator, acum aşteaptăm banii conform poliţei de asigurare”, a precizat fermierul.

Amintiri cu Record şi Romsun, premieră românească
Lui Nicolae Popescu, cultura de răsărită îi trezeşte amintiri. Agricultorul ialomiţean ne spune că înainte de a se angaja în producţie, prin anii 50’ - 60’, floarea-soarelui sau răsărita se recolta manual. Erau soiuri sovietice mai timpurii care se secerau imediat după Sfânta Marie. Pălăriile se lăsau pe tulpină până la două săptămâni să se usuce la soare, apoi erau strânse. “Am fost primul care am introdus recoltarea mecanizată în lanul de floarea soarelui în cooperativa agricolă de producţie. Cultivam cam 150 de hectare şi văzând că nu aveam suficientă forţă de muncă am cumpărat o combină C 12 care abia apăruse pe piaţă. Producţiile de floarea-soarelui erau mici, de 1.500 kg/ha, până în 2 tone. Apoi, a apărut soiul românesc Record, realizat de cercetătorii de la Fundulea, superior în medie cu circa 7% celor mai bune soiuri sovietice, urmat de hibrizii Romsun 52 şi Romsun 53, primii hibrizi obţinuţi pe plan mondial, produşi pe scară comercială. Îi multiplicam în unitate cu bune rezultate”, şi-a dat frâu liber amintirilor Nicolae Popescu.

“Anul porumbului!”
Fermierul este convins că va fi anul porumbului. Are în vegetaţie trei hibrizi de la Pioneer şi Monsanto productivi, care şi-au pus în valoare potenţialul genetic. Nicolae Popescu crede că în acest an va recolta peste 10.000 kg boabe de porumb stas la hectar, aşa cum se întâmpla în anii buni!

Vizualizat: 558 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?