Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O carte dedicată pastoralismului

Publicat: 04 ianuarie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un atribut al personalității cercetătorului Teodor Marușca, unul dintre pratologii de frunte ai țării noastre, îl constituie “cuvântul dat”, concretizat în apariția, de curând, a unui alt volum de “eseuri praticole”, intitulat “Însemnări și mărturii agrosilvopastorale”. 

Click pe poza pentru galerie!

Această nouă carte cuprinde o selecție de articole publicate de către autor, în perioada 2012-2015, în unele reviste de extensie pentru agricultură și dezvoltare rurală. Articolele publicistice sunt structurate în cinci capitole: Agricultura generală; Baza furajeră; Patrimoniul pastoral; Diverse; De peste hotare. 

 

Fondul pastoral reprezintă o imensă bogăție regenerabilă

În primul capitol autorul își exprimă dezamăgirea vizavi de modul actual de gospodărire a fondului funciar și implicațiile lui asupra stării generale a societății românești din zona rurală, unde astăzi relația pământ-plantă-animal-om nu mai are semnificația de altădată. Această situație îl determină pe autor să amintească cititorului unele întâmplări hazlii din lumea satului, legate de animale și de cultivarea pământului.

Un capitol interesant al acestei cărți se referă la sistemele de producerea furajelor, bazate pe câteva elemente tehnologice importante pentru crescătorii de animale: stabilirea unui calendar sezonier, eșalonarea producției, pășunatul rațional al pajiștilor, metode de recoltare și de conservare a furajelor. 

Ideile acumulate în cei aproape 50 de ani de cercetare științifică și practică în domeniul pajiștilor sunt sintetizate în cele 28 de articole cuprinse în capitolul “Patrimoniul pastoral”. Aici autorul prezintă starea actuală a pajiștilor din România, dar și alte aspecte privind importanța și modul de realizare a amenajamentelor pastorale, calendarul de lucrări pastorale, practicile de întreținere ecologică a pajiștilor, efectele economice ale nevalorificării patrimoniului pastoral.

Pentru înțelegerea mai profundă a importanței sociale și economice a fondului pastoral pentru economia țării, autorul sensibilizează cititorul prin prezentarea unor articole ce vizează alimentația și sănătatea omului, astfel: reducerea până la dispariție a produselor românești; laptele și invazia ferigii în pajiști; imaginea dezolantă a pajiștilor văzute de călător. 

Din peregrinările externe ale autorului, un adevărat globe-trotter pentru cunoașterea pajiștilor din alte țări, cititorul este informat despre civilizația rurală și organizarea europeană a pastoralismului în cele peste 15 țări vizitate. 

În final, îi invit pe toți cei interesați de acest patrimoniu funciar al țării să lectureze această carte, pentru că, așa cum spune și autorul, “este de datoria noastră patriotică să îmbunătățim și să folosim raționl această imensă bogăție regenerabilă, care sunt pajiștile permanente, pentru generația noastră și cele viitoare”. 

Vizualizat: 678 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!