BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O campanie se încheie și o alta debutează

Publicat: 09 octombrie 2014 - 00:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nici n-au terminat bine recoltările de vară, care s-au prelungit până spre intrarea în toamnă, și fermierii au trecut la campania însămânțărilor de toamnă pentru pregătirea unui nou sezon de producție agricolă.

Click pe poza pentru galerie!

GALAȚI

Ca și anii din urmă, la Agrimat, campania de seceriș a fost temeinic organizată, în cele mai mici detalii. „Având o dotare tehnică corespunzătoare și organizare foarte bună, am reușit să strângem producția la timp, obținând o recoltă de păioase, în special la grâu, de calitate, cu indici de panificație foarte buni. De asemenea, am înregistrat și o producție bună de rapiță în condițiile atipice ale acestui an”, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluș, administratorul societății, la data de 23 august a.c.

Fermierul ne-a relatat că în câmp a aplicat tehnologii moderne cu produse de ultimă generație, iar rezultatele sunt pe măsură. „Noi trebuie să facem ceea ce depinde de noi! Suntem pregătiți să lucrăm clasic: arat, discuit, semănat, cu utilaje performante, sau aplicând o altă tehnologie: dezmiriștit, scarificat, fertilizat, cu un utilaj de mare performanță pe care l-am achiziționat anul acesta și care lucrează 60 ha în 24 de ore. Cu el am reușit să încorporăm în sol fosforul, acesta fiind un element chimic mai greu solubil. De asemenea, îngrășămintele pe care le folosim noi astăzi sunt cu eliberare lentă; punem hrana la dispoziția plantelor când trebuie, în funcție de umiditatea care există în sol. Noi lucrăm cu semințe de mare valoare, pentru păioase preluăm soiuri de la Fundulea, utilizăm hibrizi raionați în zona noastră pentru culturile prășitoare, îndeosebi produși timpurii și semitimpurii. Nu ne permitem să folosim hibrizi tardivi, pentru a nu intra în conul de secetă”, a continuat Tuchiluș. 

 

Investiții de zeci de milioane de euro

Societatea Agrimat are în dotare mașini și utilaje de mare performanță, în ultimele două decenii a investit aproximativ 30 milioane de euro, cele mai noi achiziții fiind tractoarele de mare putere, combinele și remorcile de mare capacitate pentru transportul producției din câmp la siloz. Spațiul de depozitare are o capacitate de 10.000 de tone și a costat 1,2 milioane euro, dar există intenția de a se majora capacitatea de stocare cu încă 5.000 tone. „Avem investiții enorme, asta înseamnă că eu îmi asum un risc extraordinar de mare, în condițiile în care nu știi dacă te plouă pentru a-ți recupera cheltuiala și, în același timp, să mai rămâi și cu un profit pe care să-l reinvestești”, opinează Gavrilă Tuchiluș.

 

„Dacă nu plouă, renunțăm la rapiță!” 

La data documentării (23 august a.c.), la Agrimat se pregătea noul ciclu de producție agricolă. Programul însămânțărilor de toamnă cuprinde în jur de 1.600 ha de grâu, 550 ha de rapiță și 200 ha de orz. „Avem pregătit și fertilizat terenul pentru rapiță și așteptăm ploi de 15-20 l/mp ca să putem intra la semănat, ca să știm sigur că vom avea o răsărire uniformă. În situația în care nu vor fi precipitații, nu vom semăna! Din 8 iulie nu a mai căzut nici un strop de ploaie, pământul este foarte-foarte uscat și nu vrem să semănăm în cenușă, cum de altfel s-a întâmplat în alți ani. În 2012, cultura de rapiță de pe 912 ha nu a răsărit decât în luna octombie, a fost foarte târziu și a înghețat peste iarnă”, ne-a declarat fermierul. 

În urmă cu un an, la Agrimat, în parteneriat cu firma Pioneer, s-a făcut o experiență. Pe un lot experimental a fost semănată rapița la sfârșitul lunii iulie. Sămânța a stat ca-n sac, până au venit primele precipitații, în august, apoi cultura a răsărit, s-a dezvoltat și a intrat foarte bine în iarnă. „Făcând o analiză a înrădăcinării și a riscului de a pierde cultura din cauza înghețului, consider că aceast experiment nu se merită a fi extins. Este un risc să semeni la finele lui iulie; cred că în zona noastră momentul optim este intervalul 20 august - 5 septembrie”, a declarat Tuchiluș.

 

Soiurile românești au dat satisfacție la Agrimat 

Și pentru cerealele păioase, mari suprafețe de teren erau gata pregătite spre a fi însămânțate. „Am scarificat cu un utilaj Tiger prevăzut cu fertilizator, care a încorporat fosforul la adâncimea de 25 cm, acolo unde trebuie să se regăsească masa mare a rădăcinilor de păioase - în 20 - 25 cm sau între 18 și 22 cm. Sămânța de grâu este asigurată în totalitate din producția proprie, pentru că noi cultivăm soiuri românești, luăm din doi în doi ani sămânță bază de la Fundulea, pe care o multiplicăm”, a explicat Tuchiluș. 

Fermierul ne spune că are pregătită sămânța C1 (din prima înmulțire) atât la grâu, cât și la orz. Utilizează soiurile Glosa, Izvor, Boema, Litera și Miranda, soiuri care la Agrimat au dat satisfacții în fiecare an. „La soiurile românești nou create trebuie intervenit în zona sensibilității la boli; nu sunt destul de rezistente la presiunea bolilor, comparativ cu soiurile create în vestul Europei. Aici trebuie să intervină cercetarea românească. De nu, vom fi invadați de soiuri de grâu din străinătate, care nu se comportă la fel ca și cele produse în unitățile noastre de cercetare”, afirmă inginerul Gavrilă Tuchiluș. 

 

IALOMIȚA

Un an agricol „aproape perfect”!

Pentru Dragoș Nicolae Bădiță, fermier, din județul Ialomița, ce lucrează aproape 200 ha, acest sezon de producție agricolă a fost mai mult decât mulțumitor - „aproape perfect!”, potrivit aprecierii lui. „Am avut sole de grâu de 6 tone/ha și am vândut grâul cu aproape 0,74 lei/kg. Eu niciodată nu livrez la recoltare, ci fac contract, iar primul preț care mi se oferă, pe acela îl accept! Și floarea-soarelui o am foarte bună, evaluez o medie de 3.000 kg/ha”, ne-a declarat cultivatorul. 

La sfârșitul lunii trecute, în zonă era secetă. Cum terenul nu este amenajat la irigat, Bădiță nu s-a prea grăbit să... scoată bolovanii din sol și să „omoare” utilajele. Urma să pregătească o tarla de 50 de hectare atunci când terenul avea să permită. „Aștept o ploicică-două, până-n octombrie am tot timpul să pregătesc patul germinativ pentru grâu! Voi face o arătură la 25 de cm adâncime, o fertilizare cu Euroceceral 30, în doză de 150 kg/ha și apoi voi veni cu un discuit. Nu trebuie mai mult!”, precizează agricultorul. 

 

TIMIȘ

În vestul țării, solul se lucrează foarte greu 

În partea de vest a țării, campania de pregătire a solului este mult mai grea față de anii anteriori, din cauza cantităților mari de precipitații. „Însămânțatul rapiței a început pe unele zone, acolo unde s-a putut pregăti terenul. Dar se lucrează foarte greu, arăturile, scarificările și discuirile se fac în condiții foarte grele și cu un consum de motorină mai ridicat cu aproape 20% față de un an normal”, ne-a declarat cunoscutul fermier bănățean Viorel Matei, în data de 23 august 2014.

 

Grâul de pe 80 ha nu se poate aduna 

Suntem în pregătire, dar la noi încă mai stă apa în teren. Din suprafața de grâu pe care am avut-o, 80 ha nu le-am putut recolta nici acum. Nu pot intra, se afundă combina și nu are rost să mai recoltez, că grâul e praf. Nu vă mai spun că la începutul secerișului în prima fază stângeam în medie 5-5,5 tone/ha; după primele ploi am ajuns la mai puțin de 4 t, iar pe ultima sută de metri, la 1,5-1,6 t/ha, pentru că a fost tot praf”, a conchis cultivatorul. 

Campania însămânțărilor de toamnă la ferma lui Viorel Matei nu poate dura mai mult de 21-25 de zile, dar și aceasta este în funcție de evoluția porumbului. După atâtea precipitații, plantele se află în plină vegetație. Dacă va fi o coacere târzie, pentru câteva sute de hectare nu va fi timp să fie eliberate, pregătite și însămânțate în epoca optimă. Dar în opinia fermierului nu ar fi mare problemă. „În timpurile grele am semănat și în decembrie și am avut grâu bun. Anul trecut, orzul s-a semănat în octombrie, cei care au întârziat au avut un orz mai bun decât cei care în l-au pus în epoca optimă. De ce? Orzul a răsărit, a mers în vegetație, a fost cald și s-a îmbolnăvit! A fost și este și riscul bolilor și dăunătorilor”, ne-a declarat Matei.

Pentru însămânțările de toamnă, fermierul și-a propus un program de 1.200 ha de grâu și 450 ha de orz. Avea pregătite aproape 700 ha, arate sau scarificate, în funcție de planta premergătoare, gata să primească sămânța.

 

Din pricina vremii, fermierii nu știu ce vor însămânța!

În zona bănățeană, fermierii lucreză la pregătirea solului în condiții deosebit de grele. Ei nu mai au încredere în previziunile meteo, evoluția vremii fiind foarte schimbătoare. Nu-ți mai poți face o strategie de campanie agricolă. „De azi-dimineață (23 august - n.r.) fac niște arături pe anumite sole, la o adâncime de 22 cm, dar am revenit și am modificat adâncimea de lucru la 28-30 cm și chiar peste 30 cm, pentru că nu se știe ce vom putea însămânța!! Deci ajungi până acolo încât îți pui întrebarea ce vei însămânța?! Dacă nu voi avea condiții prilenice pentru semănatul de toamnă, măcar să am pregătit terenul pentru culturile de primăvară. Deci nu mai este acel microclimat pe care noi ne bazam de ani de zile”, ne-a mărturisit Viorel Matei. 

 

Rapița, scoasă din nomenclatorul de producție

Acesta susține că a scos rapița din nomenclatorul culturilor de vreo 7-8 ani, pentru că exploatația lui agricolă se află într-o zonă cu un microclimat mai aparte și mai secetos. „Dacă la Timișoara sunt -20 de grade, la noi, la Cenad, avem -26 grade. Vă mai dau un exemplu, anul trecut, suma precipitațiilor pe zona Timișoara - Jimbolia a fost de 369 l, pe zona noastră a fost de numai 260 l, deci avem un microclimat care nu este favorabil cultivării rapiței”, a concluzionat Viorel Matei. 

Înființarea culturilor de păioase va avea loc la sfârșitul lunii septembrie - începutul lui octombrie, la orz și la orzoaică, iar undeva între 16-20 octombrie, la grâu.

Vizualizat: 752 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?