Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nu subestimaţi puterea Veronicilor!

Publicat: 16 decembrie 2017 - 16:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Controlul buruienilor la culturile de păioase poate fi o povară grea dacă nu se intervine la timp. Spre exemplu, Veronica este o plantă care poate fi responsabilă într-o bună măsură de căderea cerealelor, ne-a avertizat Octavian Groza, directorul tehnic de la SC Lux Com SRL.

În toamna aceasta, aproape 600 de hectare au fost erbicidate în ferma lui Gheorghe Ţuţuianu din Câmpia Bărăganului. "Pe zona de sud a României ne confruntăm cu o prezenţă masivă a Veronicilor, care crează probleme în lanurile de cereale păioase. Veronica este o buruiană efemeră, ea apare în toamnă, trece peste iarnă, în zilele calde şi fără zăpadă ea creşte şi chiar înfloreşte în perioada iernii, face sămânţă foarte devreme, iar la începutul primăverii dispare", ne-a mărturisit agronomul fermei.

Octavian_Groza-agronom_bEfectele prezenţei acestei buruieni pot fi însă deosebit de importante. "Consider că această plantă este responsabilă într-o foarte mare măsură de căderea cerealelor. Pentru că Veronica se dezvoltă formând ca un gazon în jurul plantelor de grâu, iar asta determină o creştere mai rapidă a bazei grâului, celulele se alungesc, ţesutul mecanic se slăbeşte, după care, o dată cu dispariţia buruienii, planta de grâu se dezvoltă în continuare şi la emiterea spicului acesta se îngreunează. Dacă mai vine şi o ploaie, se încarcă şi mai mult, iar la un vânt mai puternic baza tulpinii cedează", susţine Octavian Groza.

Un alt factor care poate favoriza căderea la cerealele păioase ar fi aplicarea în cantităţi mari a îngrăşămintelor pe bază de azot.

Pe lângă erbicidarea din cultura de grâu, au mai fost aplicate insecticide şi fungicide pe toată suprafaţa de rapiţă şi, de asemenea, s-a tratat împotriva buruienilor monocotile, iar pentru controlul buruienilor cu frunza lată au fost tratate doar 200 de hectare. "Am terminat şi arăturile, am făcut toate însămânţările şi putem spune că suntem pregătiţi pentru iarnă, după ce anul trecut am încheiat campania de toamnă cu doar o zi înainte de Crăciun", ne spunea Octavian Groza la sfârşitul lunii noiembrie.

Pentru sezonul agricol 2017-2018, în ferma lui Ţuţuianu au fost înfiinţate 1.200 hectare cu rapiţă şi 1.500 hectare cu grâu. La orz s-a renunţat de tot anul acesta, din cauza problemelor pe partea de valorificare. Restul suprafeţelor până la 4.500 de hectare urmează a fi cultivate în primăvară cu porumb, floarea-soarelui şi soia.

Vizualizat: 922 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?