Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nu subestimaţi puterea Veronicilor!

Publicat: 16 decembrie 2017 - 16:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Controlul buruienilor la culturile de păioase poate fi o povară grea dacă nu se intervine la timp. Spre exemplu, Veronica este o plantă care poate fi responsabilă într-o bună măsură de căderea cerealelor, ne-a avertizat Octavian Groza, directorul tehnic de la SC Lux Com SRL.

În toamna aceasta, aproape 600 de hectare au fost erbicidate în ferma lui Gheorghe Ţuţuianu din Câmpia Bărăganului. "Pe zona de sud a României ne confruntăm cu o prezenţă masivă a Veronicilor, care crează probleme în lanurile de cereale păioase. Veronica este o buruiană efemeră, ea apare în toamnă, trece peste iarnă, în zilele calde şi fără zăpadă ea creşte şi chiar înfloreşte în perioada iernii, face sămânţă foarte devreme, iar la începutul primăverii dispare", ne-a mărturisit agronomul fermei.

Octavian_Groza-agronom_bEfectele prezenţei acestei buruieni pot fi însă deosebit de importante. "Consider că această plantă este responsabilă într-o foarte mare măsură de căderea cerealelor. Pentru că Veronica se dezvoltă formând ca un gazon în jurul plantelor de grâu, iar asta determină o creştere mai rapidă a bazei grâului, celulele se alungesc, ţesutul mecanic se slăbeşte, după care, o dată cu dispariţia buruienii, planta de grâu se dezvoltă în continuare şi la emiterea spicului acesta se îngreunează. Dacă mai vine şi o ploaie, se încarcă şi mai mult, iar la un vânt mai puternic baza tulpinii cedează", susţine Octavian Groza.

Un alt factor care poate favoriza căderea la cerealele păioase ar fi aplicarea în cantităţi mari a îngrăşămintelor pe bază de azot.

Pe lângă erbicidarea din cultura de grâu, au mai fost aplicate insecticide şi fungicide pe toată suprafaţa de rapiţă şi, de asemenea, s-a tratat împotriva buruienilor monocotile, iar pentru controlul buruienilor cu frunza lată au fost tratate doar 200 de hectare. "Am terminat şi arăturile, am făcut toate însămânţările şi putem spune că suntem pregătiţi pentru iarnă, după ce anul trecut am încheiat campania de toamnă cu doar o zi înainte de Crăciun", ne spunea Octavian Groza la sfârşitul lunii noiembrie.

Pentru sezonul agricol 2017-2018, în ferma lui Ţuţuianu au fost înfiinţate 1.200 hectare cu rapiţă şi 1.500 hectare cu grâu. La orz s-a renunţat de tot anul acesta, din cauza problemelor pe partea de valorificare. Restul suprafeţelor până la 4.500 de hectare urmează a fi cultivate în primăvară cu porumb, floarea-soarelui şi soia.

Vizualizat: 431 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Claas Cemos Auto Threshing – Medalie de aur la Agritechnica 2017

Claas Cemos Auto Threshing – Medalie de aur la Agritechnica 2017

La Agritechnica 2017, producătorul german de maşini agricole - Claas a câştigat o medalie de aur şi patru medalii de argint.
Medalia de aur a fost acordată pentru Cemos Auto Threshing - Modulul automat de comandă pentru combinele de recoltat Claas cu scuturători şi hibride. 
Cemos Auto Threshing este un alt modul care contribuie la automatizarea proceselor desfăşurate de combina de recoltat. 
Noul sistem de asistenţă permite ajustarea complet automată a spaţiului contrabătătorului şi a turaţiei tobei de batozare în unităţile de batozare tangenţiale,
pentru o adaptare dinamică la condiţiile existente de treierat. 
Astfel, procesul derulat în unitatea de batozare este îmbunătăţit în mod continuu şi automat până la limitele sale tehnice de performanţă, fără a mai fi nevoie de reglaje manuale.
Integrat în sistemul Cemos Automatic, Cemos Auto Threshing este interconectat cu toate celelalte sisteme de asistenţă ale combinei de recoltat, în special cu sistemul de control automat al vitezei de deplasare - Cruise Pilot.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga StalkBuster - Kemper şi John Deere - Medalie de aur Agritechnica 2017 Francisc Mozer vrea 2 lei pe litrul de lapte
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?