Controlul buruienilor la culturile de păioase poate fi o povară grea dacă nu se intervine la timp. Spre exemplu, Veronica este o plantă care poate fi responsabilă într-o bună măsură de căderea cerealelor, ne-a avertizat Octavian Groza, directorul tehnic de la SC Lux Com SRL.
În toamna aceasta, aproape 600 de hectare au fost erbicidate în ferma lui Gheorghe Ţuţuianu din Câmpia Bărăganului. "Pe zona de sud a României ne confruntăm cu o prezenţă masivă a Veronicilor, care crează probleme în lanurile de cereale păioase. Veronica este o buruiană efemeră, ea apare în toamnă, trece peste iarnă, în zilele calde şi fără zăpadă ea creşte şi chiar înfloreşte în perioada iernii, face sămânţă foarte devreme, iar la începutul primăverii dispare", ne-a mărturisit agronomul fermei.
Efectele prezenţei acestei buruieni pot fi însă deosebit de importante. "Consider că această plantă este responsabilă într-o foarte mare măsură de căderea cerealelor. Pentru că Veronica se dezvoltă formând ca un gazon în jurul plantelor de grâu, iar asta determină o creştere mai rapidă a bazei grâului, celulele se alungesc, ţesutul mecanic se slăbeşte, după care, o dată cu dispariţia buruienii, planta de grâu se dezvoltă în continuare şi la emiterea spicului acesta se îngreunează. Dacă mai vine şi o ploaie, se încarcă şi mai mult, iar la un vânt mai puternic baza tulpinii cedează", susţine Octavian Groza.
Un alt factor care poate favoriza căderea la cerealele păioase ar fi aplicarea în cantităţi mari a îngrăşămintelor pe bază de azot.
Pe lângă erbicidarea din cultura de grâu, au mai fost aplicate insecticide şi fungicide pe toată suprafaţa de rapiţă şi, de asemenea, s-a tratat împotriva buruienilor monocotile, iar pentru controlul buruienilor cu frunza lată au fost tratate doar 200 de hectare. "Am terminat şi arăturile, am făcut toate însămânţările şi putem spune că suntem pregătiţi pentru iarnă, după ce anul trecut am încheiat campania de toamnă cu doar o zi înainte de Crăciun", ne spunea Octavian Groza la sfârşitul lunii noiembrie.
Pentru sezonul agricol 2017-2018, în ferma lui Ţuţuianu au fost înfiinţate 1.200 hectare cu rapiţă şi 1.500 hectare cu grâu. La orz s-a renunţat de tot anul acesta, din cauza problemelor pe partea de valorificare. Restul suprafeţelor până la 4.500 de hectare urmează a fi cultivate în primăvară cu porumb, floarea-soarelui şi soia.