Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu renunţă la păioase!

Publicat: 02 aprilie 2017 - 12:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• grâul de primăvară revine masiv în producţie

Fermierii băcăuani n-au avut o iarnă prea grea, care să le fi pus probleme deosebite culturilor înfiinţate din toamnă. Dimpotrivă, rezerva de apă din sol este suficientă, după lunile de iarnă în care nu s-au înregistrat fenomene agrometeo extreme. Dar, necazul agricultorilor este acela că în toamnă nu au reuşit să înfiinţeze culturi pe toate suprafeţele planificate.

Vremea nefavorabilă, precipitaţiile abundente şi extinse pe aproape întreaga perioadă optimă pentru semănat au dus la amânarea înfiinţării, de exemplu, a culturii de grâu chiar până în luna decembrie. Însă, au rămas şi suprafeţe doar pregătite pentru semănat. Acest lucru a impus refacerea planurilor iniţiale în ceea ce priveşte structura culturilor pentru anul agricol 2016-2017.
Nefiind o iarnă nefavorabilă, din datele Direcţiei Agricole Judeţene Bacău, rapiţa, acolo unde a fost aplicată tehnologie, nu a avut de suferit în mod covârşitor în perioada rece. Deci cultura nu va fi întoarsă pe suprafeţe extinse, ci doar în cazurile în care fie s-a semănat prea târziu, fie s-au făcut compromisuri în ceea ce priveşte tehnologia - aceste situaţii nefiind numeroase, după cum ne spunea ing. Vasile Aichimoaie, director al DADR Bacău.

Fermierii respectă asolamentul cu orice preţ
La începutul lunii martie 2017, atunci când încă aştepta decizia de pensionare (la 8 martie 2017, îndeplinind condiţiile legale), specialistul preciza şi o noutate interesantă pentru primăvara 2017, respectiv aceea că foarte mult teren pare a căpăta cultura grâului de primăvară. Motivul extinderii acestei culturi nu ţine neapărat de o piaţă de valorificare spectaculoasă şi nici atât de mult de dotarea tehnică mai bună a fermierilor (ceea ce le-ar permite să execute un volum mai mare de lucru într-un timp mai scurt, reuşind să se încadreze în epocile optime de înfiinţare a tuturor culturilor de primăvară). E vorba de nevoia de a păstra cerealele păioase în structura de culturi, acolo unde acestea au fost planificate. Neputându-se lucra în toamnă la semănat, acum, primăvara se schimbă doar varietatea, specia rămânând aceeaşi. ”În general, fermierii au început să lucreze mai organizat, după planuri şi asolamente. Adică, de exemplu, acolo unde toamna nu s-a putut semăna, dacă în structură am ales păioase, fiindcă aşa era asolamentul, atunci voi semăna grâu de primăvară. Acesta este principiul. Iar, dacă porumbul, în continuare, rămâne cu o proporţie de 50-60% din suprafaţa arabilă, am observat că floarea-soarelui şi grâul de primăvară se extind tot mai mult. Este adevărat că, în general, piaţa dictează alegerile, dar şi clima. Iată, condiţiile sunt în schimbare, iar oamenii se adaptează şi reintroduc în structură culturi precum grâul comun de primăvară, pentru care au şi apărut soiuri productive, apropiate chiar de producţiile de la grâul de toamnă”, explica Vasile Aichimoaie.

Grâu de primăvară cu perioadă de vegetaţie sub 100 de zile
Suprafaţa agricolă a judeţului Bacău este de aproximativ 320 de mii de hectare, din care aproximativ 186 mii ha reprezintă teren arabil, 86 mii ha - păşuni, iar aproximativ 40 mii ha - fâneţe. Din totalul suprafeţei arabile, în toamnă au fost semănate 14 mii ha cu grâu, 1973 ha cu rapiţă, 860 ha cu orz, 370 ha cu orzoaică, 250 ha cu triticale, 80 ha de ovăz, 80 ha de legume şi 30 ha cu secară. Culturile perene ocupă aproximativ 42.251 ha. Se poate observa uşor faptul că a rămas un volum mare de lucru pentru primăvara 2017, suprafeţele neînsămânţate din toamnă fiind însemnate. Cât priveşte grâul comun de primăvară, în anul 2016 această cultură a ocupat o suprafaţă de 1772 ha în judeţul Bacău. Potrivit specialiştilor, cercetarea deja a ajuns să creeze soiuri de grâu de primăvară cu o perioadă de vegetaţie de sub 100 de zile, între ţările mai mari cultivatoare numărându-se Rusia, Canada şi SUA.
Aşteptăm finalizarea campaniei de semănat din primăvara 2017, pentru a observa exact cu cât a crescut suprafaţa destinată acestei culturi în judeţul Bacău. Până atunci, să sperăm că nu vor exista fenomene meteo extreme, care să dea din nou peste cap planurile de lucru ale fermierilor. Aceasta, în condiţiile în care, se ştie, clima judeţului Bacău este temperat continentală, cu numeroase nuanţe locale, schimbările rapide de fronturi atmosferice în tranziţie favorizând producerea brumelor timpurii de toamnă, dar şi a celor târzii de primăvară, cu consecinţe asupra legumelor şi a pomilor, dar nu numai.

Vasile AichimoaieClick pe poza pentru galerie!
Vasile Aichimoaie, directorul DADR Bacău: “Întâi şi întâi a fost grâul de primăvară. După aceea s-a intervenit în ameliorare şi s-a trecut la grâul de toamnă, pentru a echilibra şi a scurta perioada de semănat. Cum primăvara era foarte mult de lucru, se înfiinţau toate culturile - păioase, prăşitoare- şi, cu tehnica de atunci, nu se puteau acoperi toate lucrările. Cu siguranţă se scăpa ceva şi nu se ajungea în epoca optimă. Astfel, a trebuit ca cercetarea să aducă noi soluţii. A apărut grâul de toamnă, spre a mai elibera puţin calendarul de primăvară al agricultorului”.


AVEM PESTE 5 MILIOANE DE HECTARE DE TEREN ARABIL DEGRADAT
Din studiile făcute în ţara noastră asupra stării solurilor (în ultimele decenii tot mai puţine, în timp ce în ţările civilizate se investeşte tot mai mult în astfel de cercetări), rezultă că are loc un proces alarmant de degradare accentuată, fără a se privi cu realism asupra viitorului agriculturii ţării.
Dacă ne referim la gradul de compactare a solurilor, studiile apreciază că peste cinci milioane de hectare de terenuri arabile sunt afectate, cu repercusiuni asupra acumulării şi conservării apei în profunzime, asupra raportului dintre apă şi aer din sol şi asupra structurii solului. Stabilitatea componentelor solului în prezenţa apei este mică şi foarte mică pe mai mult de jumătate din solurile ţării. Materia organică din sol s-a diminuat, astfel că dacă solurile noastre erau bogate şi foarte bogate, acum peste 60% sunt sărace şi foarte sărace.
În aceste zile, când pregătim patul germinativ pentru semănat floarea-soarelui, porumb, soia, fasole ş.a., trebuie să ştim că:
- solul este un organism viu; într-un singur gram de pământ trăiesc milioane de microorganisme, care ne pot fi prieteni sau duşmani în bătălia pentru recoltele bogate;
- lucrarea solului să fie efectuată numai la momentul optim de umiditate, printr-un număr minim de treceri, prevenind astfel tasarea şi distrugerea structurii solului;
- adâncimea de lucru este dictată de particularităţile biologice ale fiecărei plante, astfel încât încorporarea seminţei să se facă într-un strat afânat la suprafaţă şi bine aşezat sub sămânţă, astfel încât apa să se poată ridica prin capilaritate şi să asigure îmbibarea, germinarea, răsărirea şi creşterea rapidă a plantei;
- patul germinativ trebuie să fie nivelat, asigurându-se astfel o răsărire uniformă pe întreaga suprafaţă;
- patul germinativ trebuie să fie curat de buruieni, fertilizat în corelaţie cu îngrăşămintele date din toamnă şi cu particularităţile fiecărei specii, erbicidat numai cu dozele strict necesare de erbicide specifice, în funcţie de speciile de buruieni semnalate în parcela respectivă.
Verigile tehnologice la însămânţarea principalelor culturi de primăvară din epoca a doua sunt descrise în paginile 66-68.
Ioan BORCEAN

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 376 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?