BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu rata 2 lucrări de primă urgență în câmp!

Publicat: 10 februarie 2021 - 16:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Semănatul din februarie-martie și fertilizarea corectivă cu azot a grâului de toamnă dau rezultate dacă le faci bine și la momentele și în condițiile cele mai bune. 

Urmează două luni destul de pline în agricultură, căci trebuie planificate și începute lucrări precum semănatul de primăvară și fertilizarea culturilor din toamnă.

 

3 CONDIȚII PENTRU A SEMĂNA BINE


Momentul declanşării semănatului pentru fiecare specie este stabilit de trei factori esenţiali:

  1. Temperatura minimă de germinaţie, particularitate biologică specifică fiecărei specii, determinată în sol dimineaţa, la ora 8, la adâncimea de semănat;
  2. Existenţa în sol a umidităţii necesare seminţei pentru a încolţi, exprimată în procente faţă de masa uscată (S.U.) a seminţei;
  3. Textura solului: pe terenurile cu textură grea, în general, adâncimea de semănat este mai mică cu 1-3 cm faţă de adâncimea solurilor cu textură mijlocie și uşoară.

Principalele particularităţi biologice pentru speciile de cultura mare care se seamănă în epoca I urgenţa I - grâul de primăvară, orzul şi orzoaica, ovăzul şi mazărea - sunt prezentate în tabel.

TABEL: PARTICULARITĂŢI BIOLOGICE PENTRU CULTURILE CARE SE SEAMĂNĂ ÎN EPOCA I URGENŢA I

Specia

Temperatura minimă

de germinare (toC)

Rezistenţa la temperaturi

 scăzute în faza de plantulă

(toC)

Necesarul de apă pentru

germinarea seminţelor

(% din S.U.)

Grâu de primăvară

1-2

-9...-10

45

Orz, orzoaică

1-2

-3...-8

60

 


La aceste specii, temperatura minimă de germinare este cuprinsă între 1 și 3oC şi au o rezistenţă la temperaturi scăzute, după răsărire, de -6 până la -10oC.

Necesarul de apă pentru declanşarea încolţirii variază la cereale între 45% la grâu şi 65% la speciile cu boabele îmbrăcate în palee (orz, orzoaică, ovăz). La mazăre necesarul de apă depăşeşte 100%.

 

ÎNSĂMÂNȚĂM ÎN MARTIE SAU MAI DEVREME?


În anii cu climă normală, în zonele de cultură din ţara noastră, aceste cerinţe se îndeplinesc în primele zile ale lunii martie. În condiţiile modificărilor climatice, cerinţele sub aspect termic se pot întruni mai devreme, la adâncimea de semănat de 2-3 cm la orz şi ovăz, de 4-5 cm la grâu şi 6-8 cm la mazăre.

Creșterea adâncimii de semănat în condiţiile temperaturilor scăzute întârzie răsărirea şi reduce numărul de plante răsărite.

primavara timpurie_b


CE RISCĂM DACĂ ÎNTÂRZIEM?


La culturile care se seamănă în epoca I, când fluctuaţiile termice sunt mai mari şi mai frecvente decât în perioadele când vremea se încălzeşte, trebuie respectat tot ce depinde de reducerea intervalului dintre semănat şi răsărit.

Întârzierea semănatului acestor culturi e la fel de nefavorabilă, deoarece solul se usucă repede și se reduce rezerva de apă acumulată iarna. În trecut, ţăranii spuneau că semănatul devreme trebuie să se facă atunci când în urma lăsată de animale apare încă mustul zăpezii.

 

EPOCA I: CE SPECII ALEGEM ȘI CUM LE CULTIVĂM?

• Grâul de primăvară deţine doar 1% din suprafaţa cultivată cu grâu, deoarece dă producţii inferioare grâului de toamnă. Se cultivă în areale mai puţin favorabile grâului de toamnă: în zona premontană şi văile intramontane, dar şi în alte zone când apar situaţii speciale.

Densitatea de semănat este de 500 boabe germinabile/mp, dar se recomandă și densităţi de 650-700 plante/mp;

Distanţa între rânduri este de 12,5-15 cm (reducerea distanţei la 7,5 cm, în unele cercetări a contribuit la creşterea recoltei cu până 15%, datorită raţionalizării spaţiului nutritiv).

 • Orzul de primăvară se cultivă cu foarte bune rezultate în Câmpia Transilvaniei, Luncile Mureşului, Someșului, Târnavelor, Țara Bârsei, Câmpia Timişului şi Bihorului, Podişul Sucevei.

Densitatea de semănat este cuprinsă între 400 și 500 boabe germinabile/mp, revenind o cantitate de sămânţă de circa 180-220 kg/ha. Distanţa între rânduri este de 12,5-15 cm; reducerea distanţei la 6-8 cm nu conduce la obţinerea de sporuri eficiente de recoltă. Adâncimea de semănat este de 3-4 cm.

 • Orzoaica de primăvară este destinată fabricării berii și dă cele mai bune rezultate în Transilvania, Banat şi în nordul Moldovei. Semănatul devreme este obligatoriu; dacă se întârzie, orzoiaca îşi înrăutăţeşte calităţile, se reduce conţinutul de amidon, creşte procentul de pleavă şi cel de proteină.

Densitatea de semănat este de 400-500 boabe germinabile/mp, necesitând 160-200 kg/ha de sămânţă. Distanţa între rânduri este de 12,5-15 cm, iar adâncimea de semănat de 2-3 cm.

• Ovăzul este o plantă puţin pretenţioasă faţă de sol, necesitând o tehnologie uşor de realizat. Densitatea de semănat este de 450-550 boabe germinabile/mp, corespunzând la 130-140 kg/ha sămânţă. Distanţa între rânduri e 12,5 cm, iar adâncimea de semănat - 2-3 cm.

• Mazărea este una dintre plantele deosebit de importante agronomic și alimentar.

semanat de primavara CANVA_b

Semănatul trebuie realizat foarte devreme (1-2oC), necesitând pentru încolţire peste 100% apă. Experienţele din ţara noastră au dovedit că întârzierea semănatului cu zece zile a determinat scăderea recoltei cu 20-30%, iar întârzierea cu 20 de zile a mărit pierderile de recoltă până la 50%. Semănatul se face la distanţa între rânduri de 12,5-15 cm, asigurând odensitate de 125-150 boabe germinabile/mp și necesitând 250-300 kg/ha sămânţă. Adâncimea de semănat e de 5-6 cm.

E greu de înţeles de ce în ţara noastră suprafaţa cultivată s-a redus de la 95.000 ha, în 1985, la numai circa 30-40.000 ha în prezent, în timp ce în Franţa suprafaţa semănată a crescut de la 52.000 ha, în perioada 1979-1981, la peste 700.000 ha, în ultimii ani.

Ce LUCRARE DECISIVĂ PENTRU PRODUCTIVITATEA GRÂULUI DE TOAMNĂ trebuie făcută urgent?

CE PIERDEM DACĂ NU MAI CULTIVĂM OVĂZ?

 Vizualizat: 3162 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?