Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu „obosiți” solul!

Publicat: 23 mai 2017 - 15:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Încă din cele mai vechi timpuri, cultivatorii terenului au constatat că semănând aceeași cultură pe o parcelă, mai mulți ani la rând, cu timpul producția scade tot mai mult. Au conchis că terenul respectiv a “obosit” și trebuie lăsat să se ”odihnească”. Prin urmare, cultivau altă parcelă. Revenind după un timp pe aceeași parcelă, obțineau rezultate bune, cu aceeași plantă, deci considerau că pământul s-a “odihnit”.

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în sec. al XX-lea, mai mulți crecetători specializați în biologia solului au căutat să lămurească motivele apariției “oboselii solului”. În urma a îndelungi și numeroase cercetări au constatat că “oboseala solului” are la bază efectul cumulat al mai multor cauze.

solul

Cauzele biologice ale “oboselii solului”
• Fiecare cultură agricolă consumă anumite elemente nutritive și în anumite cantități, dintr-un anumit strat de sol, în funcție de nivelul de dezvoltare al rădăcinilor. La fel se întâmplă și în cazul consumului de apă al plantelor. Revenind în anii următori cu aceeași cultură pe același teren, ea găsește stratul de sol epuizat și deci nu va mai avea capacitate de producție corespunzătoare.
• În rizosfera plantelor se creează un biotop deosebit, datorat secrețiilor rădăcinilor tinere și perișorilor absorbanți, secreții care favorizează colonizarea zonei cu anumite bacterii, împiedicând accesul altor specii de microorganisme. Rizosfera respectivă devine un fel de cordon fitosanitar. Însă dezvoltarea excesivă a anumitor bacterii provoacă “oboseala solului”.
• În cultura repetată scade numărul de bacterii utile și se înmulțesc cele dăunătoare plantelor respective. Totodată, se înmulțesc microorganismele care parazitează pe rădăcinile plantelor respective. În plus, are loc și acumularea unor ioni toxici de aluminiu, fier, mangan.
• Secreția rădăcinilor sau a microorganismelor de pe rădăcini devine toxică pentru propriile plante.
• Apare așa-numitul fenomen de alelopatie, care se manifestă prin influența stimulatoare sau inhibitoare a unei plante asupra alteia.
• Acizii grași din sol se descompun greu (25% pe an) și se acumulează în teren, contribuind la apariția “oboselii solului”.
• Se înmulțesc exagerat bolile, dăunătorii și buruienile specifice fiecărei culturi.
Din cele prezentate anterior rezultă că “oboseala solului” este de natură biologică, nu chimică, și că nu se poate combate prin aplicarea de îngrășăminte. Numai alternanța culturilor, după anumite criterii bine stabilite, poate combate fenomenul de “oboseala solului”.

 


PREMERGĂTOARE DE EVITAT ÎNTR-UN ASOLAMENT CORECT
Stim că există plante care suportă cultura repetată sau monocultura un anumit număr de ani, de exemplu porumbul, grâul, orzul, fasolea. Alte plante nu se autosuportă (de exemplu, sfecla de zahăr, floarea-soarelui, inul, mazărea, trifoiul, lucerna) și ele pot să revină pe același loc după un anumit număr de ani.
Pe baza experimentărilor s-a stabilit că există:
• perechi favorabile: rapiță - grâu; cartof - sfeclă de zahăr; sfeclă de zahăr - orz de primăvară; trifoi - cartof;
• perechi nefavorabile: sfeclă de zahăr - grâu de toamnă; mazăre - sfeclă de zahăr; orz de toamnă - orz de primăvară; orz de toamnă - grâu de toamnă.
Pe baza acestor cercetări și a practicii îndelungate, s-au definitivat care sunt plantele bune premergătoare pentru fiecare cultură și care sunt plantele care trebuie evitate ca premergătoare. Aceste cunoștințe ajută agricultorii să realizeze o bună rotație a culturilor în cadrul unui asolament rațional întocmit.

 

 

 

 

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 522 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!