Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu mai hrăneşte... porcii!

Publicat: 28 martie 2019 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii februarie a.c., Ştefan Muscă, producător agricol din judeţul Giurgiu, descărca un TIR cu sămânţă de cartof. Începând cu acest an, fermierul intenţionează să cultive opt hectare de cartof şi să protejeze cultura cu folie microporoasă de tip agril. Renunţă la speciile riscante, pentru o structură de culturi ceva mai sigură şi mai eficientă economic.

 

Când am ajuns în fermă, în zonă căzuse o ploicică de vreo 7 litri/mp. „Dacă se adeveresc buletinele meteo ce anunţă temperaturi de 15-16 grade, în maxim o săptămână voi trece la bilonarea terenului şi voi intra în lucru cu maşina de plantat cartof”, plănuia fermierul.

Stefan Musca_b

Noi specii agricole în planul de culturi
Avea toate utilajele pregătite, revizuite, se aprovizionase din timp cu cele necesare: sămânţă, îngrăşăminte şi substanţe fitosanitare. “Este sămânţă extratimpurie. După ce voi recolta, voi înfiinţa vreo 3-4 ha de ardei capia, 2 ha de gogoşari şi 5 ha de roşii. Încerc să introduc în producţie şi alte culturi… mai speciale, pentru că nu mai merge cu cele clasice. De pildă, nu a răsărit grâul. Sunt investiţii mari şi nu producem mai nimic după ele! Aşa că trebuie să mă orientez şi spre alte culturi”, a explicat fermierul giurgiuvean.
Ştefan Muscă exploatează 570 ha. În toamnă a semănat 100 ha de cereale păioase. “Grâul e mic, e prăpădit, de-abia a început să apară pe ici, pe colo. E distrugere mare! Am consumat motorină între 55 şi 58 l/ha numai pe arătură. Şi statul îmi dă 78 l/ha la consum. Am cerut o suplimentare de subvenţie la motorină. Nu am primit nici un răspuns; pentru dl. Daea mai importanţi sunt cormoranii!”, ne-a declarat, niţel oţărât, fermierul.
Producătorul nu mai cultivă rapiţă şi floarea-soarelui, ca să nu mai hrănească sălbăticiunile pădurii, în speţă porcii mistreţi! “Nu pun rapiţă, că am terenul pe baltă şi mi-o fac vraişte mistreţii! Nici floarea-soarelui; am avut-o în cultură doi ani şi mi-au făcut-o praf porcii! Mistreţii vin şi mănâncă şi din porumb, dar floarea mi-au distrus-o mai tare. Încerc să semăn nişte soia prima oară, că este mai măruntă şi am văzut că nu prea stau sălbăticiunile în cultură. Dacă merge treaba, voi pune mai multă soia şi mai puţin porumb!”, a explicat Ştefan Muscă.

“Fiscul aproape ne-a dat pe uşă afară!”
Anul trecut Ştefan Muscă a înfiinţat două cooperative agricole. Prima este pe lapte - „Fermierii Patrioţi Cooperativă Agricolă”. A plecat la drum cu cinci membri fondatori care deţin împreună 300 de animale. “Am depus un proiect pe abator şi, dacă va fi eligibil la plată, mai adun încă 50 de ferme de bovine din jur - 15 în judeţul Giurgiu şi 35 în Teleorman, ferme cărora le fac COP-ul la lapte. Apoi, tot în 2018, am înfiinţat Cooperativa Agricolă Câmpia de Sud, cu profil vegetal. Vrem să depunem un proiect pentru construirea unui siloz de cereale”, a susţinut fermierul giurgiuvean.
În luna ianuarie, au intrat în vigoare modificările la Legea cooperaţiei agricole, care aduce o serie de facilităţi fiscale cooperativelor. “În baza noului act normativ, am mers la Finanţe să le spunem că suntem constituiţi legal într-o cooperativă agricolă şi că suntem scutiţi de taxe şi impozite timp de cinci ani de zile! Nici n-au vrut să audă; spun că nu au norme metodologice, instrucţiuni. Numai că nu ne-au dat pe uşă afară!”, ne-a declarat Muscă.
O altă supărare a fermierului giurgiuvean este legată tot de Fisc. “Am fost la ANAF să cer explicaţii, că o funcţionară mi-a luat banii cu japca din bancă. Mi-a calculat TVA la facturare şi nu la încasare, cum era normal! Eu nu luasem banii pe lapte şi Fiscul se ducea, îmi bloca conturile bancare şi-mi lua banii! Cică aşa-i legea! O ticăloşie maximă!”, a izbucnit Ştefan Muscă.
Oare când or intra lucrurile într-o normalitate?!

 


DE LA ŢEAPA ACHIZITORILOR, LA ŢEPII TRANDAFIRILOR!
Fermierul creşte şi o sută de vaci cu lapte. “Sunt necăjit că nu am luat banii de circa o sută de zile. Am livrat din luna octombrie şi până acum. După socoteala mea, mai am de primit vreo două miliarde de lei vechi”, şi-a spus păsul fermierul. Întârzierile la plata laptelui, porcii mistreţi şi preţul mic oferit de comercianţi pe producţia de cereale l-au determinat să opteze pentru culturi ceva mai speciale din zona horticulturii.
Îndată ce vremea va permite, fermierul va trece la… trandafiri! Are în cultură două hectare şi în această perioadă trebuie tăiaţi, aranjaţi, întineriţi prin îndepărtarea ramurilor mai bătrâne şi a celor bolnave sau afectate de gerul de peste iarnă.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 166 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?