Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nu bate geanta cu registrul

Publicat: 25 iunie 2019 - 09:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Expresia din titlu era folosită în urmă cu 40-45 de ani de perceptorul care venea periodic prin sat să adune taxele locale. Expresia folosită în urmă cu jumătate de secol este foarte valabilă şi astăzi, pentru că, cel puţin în agricultură (în cultura plantelor de câmp), între teorie şi realitate există mereu o distanţă mai mare sau mai mică. În cele ce urmează vorbim despre o distanţă mai mare.

 

În continuare redăm o comparaţie între starea de vegetaţie a patru soiuri de grâu din două amplasamente experimentale: Pordeanu şi Pădureni (judeţul Timiş). Numele soiurilor este incomplet pentru a evita interpretări greşite sau tendenţioase despre valoarea economică a soiurilor. Condiţiile generale de tehnologie în cele două locaţii sunt redate în tabel.
O precizare suplimentară: la Pordeanu răsărirea culturii a fost mult mai uniformă comparativ cu locaţia Pădureni. În ambele amplasamente, toamna şi primăvara au fost secetoase. Atunci care este cauza pentru care la Pordeanu plantele au talia mai mică cu circa 30 cm comparativ cu cele de la Pădureni? Explicaţia este în graficele 1 şi 2 (cu maro sunt valorile medii multianuale):
a) la Pordeanu, luna martie, când plantele reluaseră vegetaţia, a fost total lipsită de precipitaţii, iar ploile din februarie, şi aşa puţine, au fost distribuite în trei reprize. Temperaturile mai ridicate din luna martie, coroborate cu textura grea a solului (implicit cu o forţă mai mare de reţinere a apei în sol), au făcut ca plantele să resimtă mai puternic stresul hidric;
b) la Pordeanu, ploile de la începutul lunii aprilie au fost total nesemnificative, iar prognoza de ploaie de la mijlocul lunii aprilie nu s-a confirmat (pe când la Pădureni au căzut 32 de litri). La Pordeanu, practic, a plouat ceva mai bine abia în 27 şi 30 aprilie (când la Pădureni au căzut încă 33 de litri).
Acum oricine poate să spună: „E şi normal. Se ştie că fără apă nu poţi avea culturi frumoase!”Aşa este. Dar ce facem cu costurile? De cei oropsiţi cine are grijă? În ambele locaţii fertilizarea s-a făcut fazial, tocmai pentru a putea corela costurile cu starea câmpului. Până înainte de ploile prognozate pentru jumătatea lunii aprilie doza aplicată de azot a fost de 80-90 kg s.a./ha, un pic peste pragul minim economic. Numai că la Pordeanu n-a fost să fie. Starea actuală a culturii se putea obţine şi cu 60-70 kg azot s.a./ha. Dar poţi anticipa cu precizie mersul vremii? Mediile multianuale dădeau totuşi speranţă de ploaie. Iar celor cu sacii în căruţă le este uşor să spună: „Aşa e în afaceri. Astea sunt riscurile în agricultură!”

Foto 1 - Starea de vegetaţie a soiului S...E în două locaţiiClick pe poza pentru galerie!

Natura are socotelile ei...
Un alt exemplu în care „nu bate geanta cu registrul” vine de la cultura de porumb. Dintr-o fermă mai mică, dar de om gospodar. Om care a început semănatul porumbului pe 21 martie. Nu a erbicidat preemergent, contând că va rezolva în postemergenţă problema buruienilor. Însă şi aici natura are socotelile ei. Vremea rece a făcut ca răsărirea buruienilor să fie întârziată. Aşa că postemergenţa timpurie a fost inefectivă: nu avea pentru ce erbicida. Acum porumbul este în fază de 4-6 frunze, fenofaza ideală pentru toleranţa la erbicidele postemergente. Iar în câmp sunt trei situaţii:
- Parcele momentan curate de buruieni (vetre mici şi rare de pălămidă şi sporadic samulastră de rapiţă), cu buruieni rare la răsărit (Foto 5);
- Dicotiledonate răsărite, cu monocotile foarte rare la răsărit (Foto 6);
- Vetre de graminee anuale şi perene răsărite, dar şi în curs de răsărire (Foto 7).
Acum suntem, din nou, într-o perioadă de ploi. Se poate spune că în medie stăm bine, dar distribuţia este deficitară. Porumbul va ajunge rapid la 7-8 frunze, fenofază în care încă mai suportă bine erbicidele specifice (totuşi cu ceva stres). Însă va avea vârsta, dar nu şi talia. Deci capacitatea de a concura buruienile va fi mai redusă. Până la 7-8 frunze ale porumbului, vor răsări masiv şi buruienile? Dacă, porumbul fiind mic în talie, vor răsări buruieni şi după 10-12 frunze? În acest caz va trebui ales răul mai mic: cu riscul de a stsresa porumbul, va trebui aplicat erbicid. Iar stresul în această fază avansată înseamnă cu siguranţă scăderea producţiei. Deci... pe cine vom mai bate noi la producţia de porumb?!
Sunt şi situaţii în care, cu toate consecinţele negative de moment, trebuie intrat în câmp (foto 8). Pentru că buruienile sunt prezente, prognoza este cu zile ploioase, iar erbicidele acţionează numai asupra buruienilor în primele faze. Multe buruieni, dacă trec de 2 frunze adevărate, intră în faza de toleranţă la erbicide chiar dacă se măreşte doza de erbicid. Vechea vorbă amară: Aşa-i rău, aşa nu-i bine!
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217

 


TABEL: CONDIŢIILE GENERALE DE TEHNOLOGIE

 tabgresiu119_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

Vizualizat: 878 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?