Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noutăţile ACCPT pentru fermierii din Moldova

Publicat: 16 februarie 2020 - 16:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

2019 a fost un an deosebit de fructuos pentru ACCPT Iaşi, având în vedere evenimentele profesionale şi experienţele ştiinţifice realizate în câmpurile demonstrative ori manifestările cu caracter tehnico-strategic şi seminariile internaţionale gestionate de asociaţie sau la care aceasta a fost reprezentată activ.

Organizaţia ieşeană a anunţat oficial că a dat startul unei noi perioade bogate în activităţi şi iniţiative utile atât membrilor săi, cât şi unui spectru mai larg de fermieri şi decidenţi din domeniul agricol din România. Toate precizările au fost făcute cu prilejul ultimei Adunări Generale a ACCPT Iaşi, eveniment desfăşurat în ziua de 20 decembrie 2019.

Ca de obicei, la final de an tragem linie şi, în cadrul Adunării Generale, realizăm un anumit bilanţ al activităţii din perioada precedentă. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în ziua de 20 decembrie 2019, atunci când am adus la cunoştinţa membrilor asociaţiei noastre situaţia financiară, precum şi modul în care au fost realizate principalele activităţi propuse pentru anul în curs. De asemenea, am avut câţiva invitaţi speciali care au punctat unele aspecte tehnico-financiare deosebit de importante în domenii de interes pentru membrii ACCPT Iaşi, cum ar fi cel referitor la înfiinţarea de noi culturi în zona noastră şi mă refer, de exemplu, la cânepă”, ne-a declarat Emil Bălteanu, preşedinte al ACCPT Iaşi.
În perspectiva anului 2020, organizaţia a negociat îndelung cu o însemnată parte a asiguratorilor activi în România, iar la adunare a fost prezent un reprezentant al unei mari companii de asigurări care a expus oferta specială pentru membrii ACCPT Iaşi.

Noutăţile ACCPT pentru fermierii din MoldovaClick pe poza pentru galerie!

Eveniment de câmp dedicat grâului

După cea de-a doua ediţie reuşită a Zilei Porumbului, desfăşurată în toamna 2019 tot în unitatea fermierilor Gheorghe şi Maricica Cozma, din Boureni-Târgu Frumos, judeţul Iaşi, membrii ACCPT au decis să continue organizarea platformei dedicate porumbului, în aceeaşi locaţie, şi chiar să extindă astfel de evenimente expoziţionale la încă două culturi, respectiv grâu şi floarea-soarelui.
Platforma de grâu este deja organizată în ferma vegetală a Panifcom Iaşi, coordonată de Liviu Bălănici, evenimentul intitulat „Ziua grâului” urmând a avea loc, probabil, în zona Vlădeni, judeţul Iaşi. Au fost reuniţi, aici, opt producători de sămânţă de grâu şi deja se pot vedea semne ale unei evoluţii bune a culturilor. Platforma este supervizată de către ACCPT, fiind pentru prima dată când, în judeţul Iaşi, organizaţia realizează un asemenea câmp experimental. De fapt, prin modul de organizare, prin obiectivele urmărite şi prin reperele de desfăşurare a activităţilor, evenimentul Ziua grâului va fi o premieră la nivel de regiune. „Am dorit să alăturăm, în aceleaşi condiţii specifice, mai mulţi producători de sămânţă şi să vedem cum se comportă soiurile de grâu în două sisteme de tehnologie. Mai exact, este vorba despre o tehnologie propusă de către principalul nostru partener, un mare producător de pesticide, şi despre o tehnologie proprie, a fermierului, în două etape succesive de lucru, una fiind pe platforma demo şi cealaltă fiind pe platforma la care se va face recoltarea”, preciza Emil Bălteanu.
S-a simţit nevoia organizării şi a unei platforme dedicate culturii de grâu, în premieră pentru această regiune, deoarece aici, în ultimii ani, s-au înregistrat producţii deosebite, în multe sole fermierii înregistrând un nivel al recoltei de peste 8 tone grâu la hectar, ceea ce demonstrează potenţialul solului şi necesitatea găsirii celor mai potrivite formule de sporire a productivităţii şi a eficienţei acestei culturi.

Gradarea calitativă a recoltei

Organizatorii mai anunţă intenţia ca, prin asemenea evenimente, să atragă şi mai mult producătorii autohtoni de sămânţă, având în vedere preocupările ştiinţifice actuale de aclimatizare şi de dezvoltare a unor genotipuri de grâu asemănătoare ca performanţe cu cele regăsite la producătorii din zona multinaţionalelor.
„Un alt obiectiv deosebit de important pe care dorim să îl îndeplinim practic este cel referitor la gradarea produselor, pentru a observa şi calitatea acestora. Din experienţa fermierilor noştri, am constatat că există soiuri de grâu cu producţii mari, dar cu un nivel mai redus din punct de vedere calitativ, în timp ce unele soiuri cu un potenţial de producţie ceva mai scăzut prezintă o calitate net superioară a recoltei. Vrem, prin această gradare a producţiei, să tragem şi un semnal care să determine autorităţile şi pe principalii jucători de pe piaţa grâului să aibă în vedere aplicarea unor bonificaţii pentru calităţile superioare ale producţiilor, de ce nu, cu aceeaşi acurateţe cu care noi, producătorii, deja primim din plin doar penalităţile pentru eventualele producţii sub un anumit standard asumat. Întrucât facem parte din OIPA, organism naţional care poate să determine anumite măsuri în acest domeniu, vrem ca rezultatele pe care le vom obţine pe această platformă să fie folosită pentru a stabili gradarea producţiilor la cereale şi nu numai. Prea ne-am învăţat să lucrăm doar cantitativ şi să fim de acord cu nişte contracte-tip ale traderilor, în timp ce munca deosebită pentru a obţine producţii de calitate nu este suficient de bine răsplătită”, menţiona fermierul ieşean.

Ziua florii-soarelui

Platforma dedicată florii-soarelui va fi amplasată în zona Breazu-Rediu, în unitatea coordonată de către fermierul Elvis Mocanu. „Ca şi în cazul celorlalte două platforme, dorim să aşezăm alături seminţele oferite de către producătorii prezenţi în România şi, din respectivele loturi, să obţinem acele rezultate care pot să ne orienteze către viitoarele alegeri în producţie, vizând atât nivelul recoltelor, cât şi calitatea acestora. Până la finalul anului 2019, îşi anunţaseră prezenţa pe platforma dedicată florii-soarelui şase producători de sămânţă, cu un total de 26 de hibrizi”, preciza preşedintele ACCPT Iaşi.

Implicare activă în sistemul de învăţământ agricol dual

O altă direcţie de acţiune, care pentru membrii ACCPT Iaşi va căpăta noi valenţe, este cea referitoare la asigurarea forţei de muncă potrivite, inclusiv ca urmare a implicării în dezvoltarea sistemului dual de învăţământ agricol. „Deoarece fermierii au un rol deosebit în dezvoltarea satului românesc, în proiectele noastre pentru anul 2020 pornim de la premisa că, încă din şcoala generală, copilul trebuie să fie orientat către o ocupaţie legată de agricultură. Dacă în anul 2019, învăţământul dual a avut din partea APPR sprijin pentru 7 elevi, în acest an, deja, avem avansat din partea fermierilor sprijin pentru 22 de elevi, care vor putea beneficia de susţinere a unei părţi a costurilor de şcolarizare şi, inclusiv, de ocazia de a învăţa meserie pe tehnica agricolă de ultimă generaţie deţinută de către fermierii noştri. Iar, pe perioada cât elevii desfăşoară practica în ferme, aceştia pot fi şi remuneraţi”, arăta Emil Bălteanu.
De asemenea, se vor intensifica dialogurile instituţionale cu autorităţile locale care ar trebui să sprijine elevii pentru a se putea deplasa la şcolile-liceele cu profil agricol ale căror cursuri ar dori să le urmeze la finalizarea clasei a opta. De asemenea, fermierii ieşeni doresc să multiplice exemplele reuşite ale liceenilor în rândul elevilor de gimnaziu, tocmai pentru a fi mai bine înţelese mecanismul pregătirii şi orizontul profesional în domeniul agricol. „Pe scurt, ne vom implica în funcţionarea mai bună a sistemului de învăţământ agricol dual şi vrem ca acest sistem să nu se reducă doar la pregătirea mecanicilor agricoli, respectiv a operatorilor pe tehnică agricolă, ci să mergem mai departe şi să pregătim, de exemplu, specialişti în mecatronică agricolă şi să reinstituţionalizăm tehnicianul agronom de altădată”, explica Emil Bălteanu.
În prezent, ACCPT Iaşi este constituită din 84 de membri proveniţi din şapte judeţe ale Moldovei, care deţin o suprafaţă totală de aproximativ 30.000 de hectare. În structura suprafeţei exploatate de către membrii ACCPT, ponderea o deţin fermierii cu 100 - 1000 hectare (78 membri), cei mai numeroşi fiind cei înscrişi cu 100-500 ha.

 Emil Balteanu_b

Emil Bălteanu: “Am invitat la ultima AG din anul 2019 reprezentanţii liceelor agricole din zonă, pentru a prezenta bilanţul primului trimestru din anul de învăţământ dual, sistem în care membrii ACCPT sunt implicaţi şi pe care doresc să îl susţină în continuare, poate, sub o formă mai accentuată şi mai nuanţată, ca profil de studiu şi de pregătire a viitorilor absolvenţi”.

 Ziua Porumbului_b

TREI PLATFORME, TREI CULTURI ŞI TREI EVENIMENTE
Dacă „Ziua grâului” este programată în luna iulie 2020 (data exactă urmând a fi stabilită), este proiectat ca „Ziua florii-soarelui” să se desfăşoare în luna august, iar în cea de-a treia lună succesivă, respectiv în septembrie urmând a avea loc „Ziua Porumbului”, ediţia a treia. „Ne-am propus, într-adevăr, să organizăm în trei luni succesive evenimentele la cele trei platforme - grâu, floarea-soarelui şi porumb -, pentru a avea răgazul de a pregăti totul foarte bine şi pentru a-i putea aduce în câmpurile experimentale din judeţul Iaşi pe toţi membrii organizaţiei noastre profesionale, alături de membrii APPR, sub egida căreia vom desfăşura manifestările. De fapt, îi invităm la toate cele trei evenimente pe toţi fermierii interesaţi să vadă cum se comportă fiecare soi sau hibrid, în condiţii similare de sol şi de tehnologie”, a afirmat Emil Bălteanu.


BILANŢUL POZITIV AL UNUI AN BOGAT ÎN ACŢIUNI PROFESIONALE
Dintre reuşitele din anul 2019 ale ACCPT, evidenţiem introducerea pe o scară mai largă a sistemelor de monitorizare prin GPS a culturilor agricole, îndeosebi la fermierii care au contracte de valorificare a recoltelor la parametri superiori de calitate şi în cantităţi mai însemnate. De remarcat este participarea la 82 de reuniuni - dezbateri - seminarii legate de cadrul legislativ în care se defăşoară activitatea agricolă în România, influenţând şi încurajând adoptarea anumitor măsuri şi norme juridice de susţinere a fermierilor (de exemplu, alături de APPR, obţinerea derogărilor privitoare la utilizarea neonicotinoidelor).
De asemenea, pe linia reducerii costurilor de producţie din ferme, prin ACCPT au fost achiziţionate 530 tiruri de îngrăşăminte (echivalentul unei coloane de aproximativ 10 km de tiruri aşezate unul în spatele celuilalt), valoarea totală licitată în anul 2019 fiind de aproximativ 6,5 milioane de euro. Doar prin participarea la asemenea licitaţii, beneficiile raportate de către fermieri au fost de aproximativ 50 euro la hectar.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 726 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?