Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noul campion Syngenta: Infinite

Publicat: 30 decembrie 2019 - 01:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un nou hibrid de porumb Syngenta, pe care fermierii români îl vor putea cultiva de anul viitor, a dat deja rezultate excelente în judeţul Timiş în această toamnă: aproape 14.300 de kilograme pe hectar!

La jumătatea lunii septembrie 2019, lângă Cărpiniş, în judeţul Timiş, pe terenul societăţii agricole Beregsana, Syngenta a invitat fermierii din vestul ţării să vadă rezultatele noilor hibrizi de porumb şi de floarea-soarelui, alături de hibrizi deja consacraţi.
Pe o suprafaţă de două hectare au fost semănaţi opt hibrizi de porumb, cu două densităţi diferite. „Porumbul a fost semănat în 3 aprilie, după rapiţă, în condiţii de sol destul de uscat. De la semănat până la recoltat au căzut 480 litri de precipitaţii, dar nu au fost bine repartizate, am avut peste 180 de litri de apă în luna mai, iar în 21 iunie a fost o furtună puternică, după care am pierdut cam 11.000 de plante la hectar. Tot porumbul a fost înclinat după furtună, dar datorită geneticii Syngenta, tulpina este destul de flexibilă, nu este foarte rigidă, şi plantele de porumb au reuşit să se redreseze”, ne-a explicat Jean-Baptiste Hemard, field specialist Syngenta pentru zona Banat.

SYN-2-TORINOn119Click pe poza pentru galerie!
Solul a fost scarificat în toamnă, iar în primăvară a fost efectuată o prelucrare cu combinatorul. Înainte de semănat s-a aplicat o fertilizare de bază pentru porumb, cu 160 kg/ha substanţă activă de azot, şi fosfor şi potasiu câte 85 kg/ha substanţă activă.
Important: un îngrăşământ foliar pe bază de zinc a fost aplicat când porumbul avea 7-8 frunze, plus un produs pe bază de aminoacizi, Quantis, care destresează planta după excesele de ploi.
Erbicidarea s-a realizat cu Gardoprim Plus Gold, în preemergenţă, cu 4,5 l/ha, şi cu Elumis, 2 l/ha, când porumbul avea 5-6 frunze.

Hibrizi noi de porumb cu producţii excelente
Cea mai bună producţie a fost înregistrată de Infinite, un hibrid nou, semi-timpuriu, care va fi disponibil pentru fermieri pentru campania de primăvară 2020. „Infinite este un hibrid FAO 360, cu masă foliară foarte bogată, destinat tehnologiei intensive, cu o calitate a boabelor foarte bună, fără micotoxine. Toată genetica noastră este orientată spre această caracteristică”, au explicat reprezentanţii Syngenta.
Tot nou este şi hibridul Torino (FAO 320), timpuriu, recomandat de asemenea pentru condiţii intensive de tehnologie, cu start excelent în vegetaţie şi cu o dinamică foarte bună de pierdere a apei din bob.

Cele mai selective erbicide, cu aplicare până la 8-10 frunze
Pe 1,5 ha, au fost aplicate tehnologii de erbicidat pentru cultura porumbului. „Am avut două erbicide aplicate în fază mai tardivă decât este recomandarea, pentru a demonstra selectivitatea produselor. Suntem singurii pe piaţă care avem un erbicid care se poate aplica până la 8-10 frunze fără să afecteze planta de porumb şi fără să o streseze. Avem produsele cele mai selective din piaţă. Calaris Pro (50 g/l mesotrione & 326 g/l terbutilazin), care este un erbicid preemergent şi postemergent timpuriu, ce poate fi aplicat până la 2 frunze, a fost aplicat la 8 frunze, ca să dovedim selectivitatea foarte mare.
Elumis (75 g/l mesotrione & 30 g/l nicosulfuron), care se aplică între 4 şi 6 frunze, a fost aplicat la 10 frunze şi nu a afectat plantele, numai că, desigur, nu a avut efectul dorit asupra buruienilor”, a explicat Jean-Baptiste Hemard, field specialist Syngenta.

Principalele probleme pentru floarea-soarelui
Zece hibrizi de floarea-soarelui au fost semănaţi în 2 aprilie, pe 2 ha, după rapiţă. S-a efectuat o scarificare a solului în toamnă şi o prelucrare cu combinatorul în primăvară.
La semănat au fost aplicate 250 kg complex NPK 15-15-15 şi încă 150 kg/ha de amoniac în vegetaţie. Floarea-soarelui a fost tratată cu noul fungicid Amistar Gold, omologat de anul trecut, specific plantelor oleagioase, pentru prevenirea Sclerotiniei (putregaiul alb), a Phomopsis (pătarea brună şi necrozarea tulpinilor ) şi a Alternariei (alternarioza), care de trei ani se tot întinde în vestul ţării, mai ales în perioadele ploioase. Înainte de apariţia butonului floral a mai fost aplicat insecticidul Karate Zeon. „La floarea-soarelui pierderile mari vin din cauza Sclerotinia. În sudul ţării sunt parcele unde au fost pierderi de peste 50% din plante căzute din cauza ruperii şi frângerii şi a apărut o nouă generaţie de Sclerotinia, care se manifestă în interiorul tulpinii”, spune Jean-Baptiste Hemard.
„Avem doi hibrizi noi, Onestar şi Ivory, ambii cu tehnologia Clearfield Plus şi linoleici. Caracteristica principală a tuturor noilor hibrizi este că sunt tolerenaţi la rasa M9 de Plasmopara. E importantă toleranţa la boală, la noua generaţia de mană, cu gena F9. Selectarea noastră genetică luptă împotriva noii generaţii de mană. Sunt 162 de tulpini de mană de floarea-soarelui descoperite în Franţa.
Sunt trei probleme majore în vestul ţării pentr floarea-soarelui: mana (Plasmopara), mai ales în anii ploioşi, iar sporii sunt în sol acum, Alternaria, care apare tot mai des, şi extinderea ambroziei. Pentru combaterea ambroziei cea mai eficientă tehnologie este Clearfield Plus, care permite erbicidarea mai tardivă, când buruienile sunt deja răsărite, şi astfel erbicidul este mai eficient”, ne-a explicat reprezentantul Syngenta.
Acesta afirmă că „cererea pentru hibrizii HighOleic este tot mai mare pe piaţă. Mulţi fermieri din România au rămas cu ideea că hibrizii HighOleic sunt mai puţin productivi decât hibrizii linoleic, ceea ce este fals. Avem în toate loturile producţii mari, iar în unele locuri, hibrizii HighOleic sunt la acelaşi nivel sau chiar depăşesc producţia hibrizilor cu tehnologia Express”.

JEAN BAPTISTE_b

Preţ mai mare
Dan Sărăcuţ, administrator al Societăţii Agricole Beregsana, pe terenul căruia a fost semănat lotul Syngenta, confirmă că preţul este mult mai bun pentru floarea-soarelui HighOleic: aproape 1,6 lei/kg, faţă de maximum 1,2 lei/kg pentru floarea-soarelui convenţională. „E primul an când am pus floarea-soarelui high oleic, doi hibrizi de la Syngenta, Experto şi Talento, şi cred că am făcut o alegere bună”, ne-a spus fermierul.
Societatea agricolă Beregsana exploatează în jur 1.000 ha, cu porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă.

MIHAI SAFTENCU_b
Mihai Saftencu, area sales manager Syngenta pentru zona de vest a României: „Peste 10% din toată floarea-soarelui pe care am vândut-o noi în vestul ţării anul acesta a fost HighOleic. Suntem furnizorul preferat de floarea-soarelui HighOleic, avem 80% cotă de piaţă pe acest segment. În vestul ţării ne orientăm în continuare foarte mult pe hibrizii HighOleic, mă aştept la o cerere foarte mare, datorită programelor pe care le au partenerii traderi, care au ajuns la preţuri peste 1.600 de lei pe tonă şi toată lumea preferă hibrizii noştri, pentru că nu riscă să nu treacă pragul de acid oleic”.


Mihai Saftencu:

TABELUL 1: PRODUCŢII LA PORUMB SYNGENTA 2019, JUD. TIMIŞ

tab1synn119_b
TABELUL 2: PRODUCŢII LA FLOAREA-SOARELUI SYNGENTA 2019, JUD. TIMIŞ

tab2synn119_b

Legendă tabel
LO - Linoleic;
HO - HighOleic;
CL - Clearfield®;
CLP - Clearfield® Plus.


Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 754 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?