Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NOUĂ TONE de GRÂU la hectar

Publicat: 16 august 2019 - 14:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Insula Mare a Brăilei în toamna 2018 au fost cultivate cu grâu 13.800 de hectare. La ferma Gemenele, coordonată de inginerul Alexandru Constantinescu, se află câmpul experimental unde sunt în testare mai multe soiuri de grâu românesc şi străine, în 19 variante de lucru (densităţi, norme de semănat şi distanţe între rândurile de plante). De câţiva ani încoace, în toate cele 29 de ferme ale IMB s-a generalizat tehnologia de semănat cu o distanţă între rânduri de fix 25 cm. Anul acesta, după ultima evaluare, în câmpul de testare al Fermei Gemenele, două soiuri străine de grâu, semănate cu o cantitate de 350 boabe germinabile/mp, la care s-a aplicat aceeaşi tehnologie, vor produce în jur de 8,7 tone de boabe la hectar!

Grau_b

„În general, soiurile străine de grâu de toamnă sunt destul de urâte, ca să spun aşa, dar în primăvară au o capacitate formidabilă de înfrăţire şi, ca atare, sunt productive. Pe câtă vreme, soiurile româneşti au indici calitativi superiori (proteină şi gluten) faţă de cele străine. Însă noi vindem producţie! Avem în testare un soi în care noi ne punem mari speranţe”, a precizat Ionuţ Mortu, directorul tehnic adjunct al Agricost.

Ionut Mortu_b

O tehnologie performantă
În completare, Alexandru Constantinescu a venit cu explicaţii de specialitate. „Referindu-mă strict la tehnologie, în această solă demonstrativă planta premergătoare a fost soia. După ce am eliberat terenul, am încorporat resturile vegetale cu Jokerul, la 8-10 cm adâncime, apoi am semănat direct cu maşina Focus - special creată de specialiştii Horsch în colaborare cu omologii de la Agricost, care a permis încorporarea seminţelor în sol la 25 cm şi punerea îngrăşământului bază şi strater (s-a utilizat o fertilizare echilibrată cu complex NPK triplu 15), concomitent cu semănatul. Astfel, nutriţia de bază s-a realizat la o adâncime de 14 cm sub sămânţă, iar cea starter, odată cu sămânţa, pe rând”.

Program de fertilizare atent urmărit
Fermierul, provenit din generaţia nouă de specialişti insulari, a continuat susţinând că în schema de nutriţie „verigi tehnologice deosebit de importante pentru noi sunt cele trei fertilizări variabile pe vegetaţie, în strânsă corelaţie cu hărţile agrochimice de management al nutriţiei, elaborate de laboratorul nostru după cartarea de specialitate. Informaţiile sunt preluate prin Programul My John Deere şi utilizate de sprayer”.
Astfel, la pornirea în vegetaţie s-a administrat uree (100 l/ha), apoi la faza la împăiere - Uan (100 l/ha) şi ultima fază la formarea burdufului, tot cu Uan (80 l/ha).
De asemenea, la erbicidarea culturii de grâu cu Granstar Super plus Cerlit (un pachet/3 ha), de la compania FMC, s-a adăugat şi un regulator de creştere - Stabilan 750 (0,8 litri/ha), de la Nufarm.

Lucian Buzdugan_b

Protecţie fitosanitară realizată cu produse inovatoare
Programul de protecţie fitosanitară a cuprins trei tratamente. Primul cu fungicidul Falcon Pro (0,6 litri/ha) de la Bayer, plus biostimulatorul Terrasorb complex (1,5 litri/ha) de la Aectra; al doilea tratament a fost compus din fungicidul Zantara (0,9 litri/ha) de la Bayer, produs sistemic pentru controlul complexului de boli foliare şi ale spicului, în amestec cu insecticidul Vantex 60 CS (0,07 kg/ha) de la FMC şi Terrasorb complex (1,5 litri/ha). Ultima aplicare fitosanitară s-a realizat cu fungicidul sistemic Nativo Pro 325 SC (0,525 litri/ha) produs de compania Bayer şi cu insecticidul de contact cu efect de şoc Kaiso Sorbie (0,1 kg/ha) de la Nufarm.
La toate cele trei tratamente s-a aplicat adjuvantul Spraygard (0,1 litri/ha), produs de Nufarm.
De asemenea, pe tot parcursul de dezvoltare vegetativă, cultura de grâu a fost irigată.


MAXIMIZAREA PRODUCŢIEI, OBIECTIV MAJOR ÎN IMB
Vorbind despre necesitatea sporirii randamentului productiv la cultura grâului ca obiectiv major al conducerii Insulei Mari a Brăilei, cunoscutul agronom Lucian Buzdugan, preşedintele CA al Agricost, a precizat: „Cel mai important aspect este să poţi maximiza producţia şi să ai opt tone în medie de grâu la hectar! Însă, nu poţi ţine această producţie pe o tulpină, pe un pai subţire. S-a dovedit că distanţa de 25 cm între rânduri ne permite ca atunci când paiul se dezvoltă să aibă o elasticitate mare. Pentru că fotosinteza a lucrat pe toată lungimea paiului până la frunza de jos, bolile, în special, făinarea, nu pătrund la tulpina paiului şi atunci ţinem o cultură sănătoasă”.

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 1979 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?