Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noua PAC vine peste noi. Cât de bine ne-am făcut temele?

Publicat: 26 februarie 2020 - 17:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Verde, familie, digitalizare, plafonare - acestea sunt cele mai uzuale cuvinte-cheie după care îşi conturează viitorul apropiat Politica Agricolă Comună. Şi nu e nimic întâmplător.

"Agricultura sustenabilă, în acord cu mediul" nu mai este de ceva vreme doar o exprimare pompoasă, folosită pe post de sperietoare pentru unii sau ca sintagmă electorală, în cazul altora. "Pactul verde" cu agricultura a devenit, mai repede decât credeau scepticii, o necesitate care nu mai poate fi ignorată. Din motive de climă, sol, nevoia - în creştere - de hrană, diversificarea tehnologiilor şi altele. La fel cum digitalizarea, adică agricultura viitorului, a devenit mai prezentă ca oricând în exploataţiile agricole şi face concurenţă serioasă celor certaţi cu investiţiile în tehnologiile moderne şi perfomante.

Dar la fel de prezentă este şi ferma de familie. Nu degeaba, procente generoase din bugetul UE al agriculturii vor fi direcţionate către dezvoltarea acestor ferme şi prezenţa lor mai bună în spaţiul comercial. Să nu uităm ponderea însemnată a fermelor de familie - de diferite dimensiuni - în statele vest-europene, unde şi-au dovedit eficienţa şi existenţa pe termen lung.
Despre plafonare... numai de bine nu se vorbeşte în fermele de mari dimensiuni. În ţara noastră sunt mulţi cei care spun că limitarea subvenţiilor va afecta direct planurile de investiţii. La acest capitol sensibil nici UE nu vine cu un răspuns clar şi decisiv. Sau restrictiv. Probabil că fiecare ţară va avea, în final, libertatea de a alege, să spunem, o cale de mijloc. Cumva se vehiculează şi câteva soluţii, cum ar fi procesarea. Da, ar fi ideal pentru noi să dezvoltăm metode prin care să ţinem materia primă în ţară. Altfel, nici o şansă pentru echilibrarea balanţei deficitului comercial. Rămâne de văzut. Cert este că lucrurile se întâmplă repede şi schimbările vor veni peste noi, indiferent de cât de mult ni le dorim sau nu. Tot ce putem să sperăm e că, spre deosebire de Tratatul de aderare a ţării noastre la UE, acum să avem în instituţiile europene români pricepuţi în negocieri pentru România. Nu în defavoarea ei...

Între timp, la noi în ţară, problemele agriculturii sunt la fel de vechi, promisiunile la fel de multe. Noi avem, în continuare, cuvinte-cheie ca: păşuni, mistreţi, pagube, bani promişi, conturi goale, teamă de asociere, dezbinare. De ce nu putem sau de ce nu vrem să ne facem bine?
Dar, avem şi digitalizare, şi agricultură performantă, şi ferme de familie ale căror proprietari au înţeles cum stă treaba cu viitorul apropiat, cu piaţa, cu investiţiile şi seriozitatea prezenţei pe piaţa de desfacere. Avem şi autorităţi de la care aşteptăm mai multă implicare şi decizii, dar şi măsuri de protejare a fermierilor autohtoni în faţa fluctuaţiilor de orice fel care pot să-i afecteze.

Suntem contemporanii unor schimbări majore de politici agricole, de piaţă, de climă, de consum. Depinde de noi, de fiecare în parte, cum vom aborda impactul acestora şi cum le vom gestiona consecinţele... Uniţi, ne-ar fi mai uşor. Însă fiecare în legea lui... încă nu s-a inventat reţeta succesului pentru asta!

Vizualizat: 2153 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?