Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nou dăunător la cultura porumbului! Cât e de aproape de noi?

Publicat: 27 ianuarie 2021 - 12:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre cele mai recente amenințări la securitatea alimentară globală provine din America de Sud și se numește viermele frunzelor de porumb. Ce semnale de alarmă trag specialiștii?

Viermele frunzelor de porumb (Spodoptera frugiperda) provine din America de Sud și este cunoscut aici de aproximativ 200 de ani. În 2016, insecta a „trecut Oceanul”, fiind semnalată pentru prima oară în Africa, în doar doi ani „cucerind” mare parte din acest continent. În mai 2018 a fost semnalată pentru prima dată în India, în regiunea Karnataka, și după un singur an, această specie invazivă a „ocupat” toată țara. Pe lângă India și Bangladesh, dăunătorul invaziv a fost semnalat și în Yemen, iar în anul 2019 a fost descoperit în China, Indochina, Coreea de Sud și Cambodgia. Se estimează că în cel mai scurt timp va ajunge și în Japonia.

vierme frunze de porumb_b 

Adult de Spodoptera frugiperda
Sursa foto: entomologytoday.org

Pagube imense

 

Dar viermele frunzelor de porumb nu este prezent numai în Africa și Asia. Se găsește și în America de Nord (inclusiv în sudul Canadei). S-a estimat că în Africa, pagubele produse porumbului de acest dăunător invaziv variază între 8 și 16 milioane de tone/an, în timp ce pierderile financiare produse variază între 2,4 și 4,8 miliarde de dolari/an! În India, în perioada iulie 2018 - februarie 2019, pagubele la porumb au variat între 20 și 80%. Pe lângă porumb, S. frugiperda produce daune importante și la sorg, orez, mei, trestie de zahăr, diferite specii de ierburi (în total are 80 de plante gazdă).

 

Cercetătorii avertizează!

 

Dăunătorul invaziv este rezistent la o serie de substanțe active din diferite clase chimice, iar dacă se folosește mai mult timp numai o anumită substanță activă pentru combaterea lui, riscul apariției fenomenelor de rezistență este foarte ridicat.
Cercetări mai recente efectuate în Brazilia au scos în evidență riscul ridicat al apariției în câmp a rezistenței la insecticidele din noua clasă chimică, diamide! De asemenea, în această țară s-au raportat cazuri de rezistență a viermilor frunzelor de porumb la biopreparatele pe bază de Bacillus thuringiensis sau baculovirusuri, folosite în combaterea biologică.

 

Monitorizare atentă pe teritoriul UE

 vierme frunze de porumb 2_b

Spodoptera frugiperda - larvă
Sursa foto: www.sanbi.org

Deocamdată viermele frunzelor de porumb nu a fost semnalat pe teritoriul Uniunii Europene, dar este considerat un dăunător de carantină și, anual, au loc monitorizări pentru detectarea timpurie a acestei specii în caz de apariție. Principalul factor limitativ al acestei specii sunt temperaturile. Dar încălzirea globală ar putea duce în viitor la extinderea acestei specii înspre latitudini nordice, inclusiv în unele țări europene.
Prin urmare, este necesară supravegherea anuală în țările UE, conform recomandărilor EFSA, precum și un control strict la granițele Uniunii. Să nu uităm că insectele sunt foarte adaptabile! Prin urmare, posibilitatea ca viermele frunzelor de porumb să se obișnuiască, în timp, la zone cu climat temperat nu este total exclusă!
Tocmai din acest motiv trebuie să tratăm această problemă cu cea mai mare responsabilitate, să nu ne trezim cu surprize neplăcute, în viitorul apropiat.

Există 5 explicații ale răspândirii rapide!

PUNCTUL SENSIBIL AL INSECTEI
Viermele frunzelor de porumb nu este adaptat sezonului hibernal și nu iernează, dar încălzirea globală ar putea duce în viitor la extinderea acestei specii înspre latitudini nordice, inclusiv în unele țări europene. Deja S. frugiperda este semnalată în sudul Canadei, dar numai pe timpul verii, ca urmare a migrației adulților dinspre sud.

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

 

Vizualizat: 1227 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?