Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Noiembrie: 8 lucrări prioritare în cultura mare

Publicat: 01 martie 2021 - 09:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ce lucrări agricole trebuie să efectuăm cu prioritate în noiembrie?

 1. În paralel cu semănatul întârziat al grâului, în ferestrele bune de lucru trebuie să se execute şi lucrările de bază ale solului, mult întârziate din cauza secetei. Ele se pot face numai acolo unde umiditatea solului permite: între 8 şi 30% pe solurile uşoare, nisipoase şi nisipo-lutoase şi 18-22% pe solurile luto-argiloase şi argiloase. La aceste umidităţi, însuşirile fizice ale solurilor nu sunt afectate şi utilajele întâmpină o rezistenţă mai mică şi au consum redus de combustibil.
 2. În zona solurilor acide se transportă şi se aplică amendamentele cu calciu, se face corectarea reacţiei acestor soluri - verigă tehnologică de bază.
 3. Deschiderea de rigole pentru scurgerea excesului de apă de pe culturile înfiinţate în toamnă, pe solurile cu drenaj deficitar.
 4. Controlaţi în permanenţă culturile răsărite, expuse bolilor şi dăunătorilor, animalelor sălbatice şi turmelor de oi nesupravegheate.
 5. Atenţie la culturile de rapiţă la care răsărirea a avut de suferit din cauza secetei. În prezent, în ţară avem culturi răsărite, cu 4-6 frunze şi plante viguroase, dar şi suprafeţe însămânţate în perioada optimă, dar în curs de răsărire. În funcţie de mersul vremii, trebuie urmărit atacul de dăunători şi combaterea acestora.
 6. Controlul produselor depozitate, în special cele sub formă de boabe, dar şi a produselor cu umiditate crescută (cartofi, sfeclă, etc.)
 7. Asigurarea necesarului de îngrăşăminte şi soluţii fitosanitare pentru anul viitor, tendinţa fiind de creştere a preţurilor la toate aceste produse.
 8. Încă din această perioadă este necesar să hotărâţi ce soiuri şi hibrizi cultivaţi în primăvară. În luarea deciziilor analizaţi rezultatele obţinute în ultimii ani în ferma proprie, în fermele învecinate, care au beneficiat de aceleaşi condiţii, acordând multă atenţie recomandărilor specialiştilor agronomi din ţara noastră, a unităţilor de cercetare şi învăţământ superior din zonă, cât şi ale firmelor care comercializează sămânţă. Nu uitaţi că se impune să cunoaşteţi care va fi nivelul tehnologiei pe care-l puteţi aplica.

lucrari noiembrie canva_b

foto: canva.com

DISTANŢA ÎNTRE RÂNDURI

În Europa, în funcţie de condiţiile climatice, de particularităţile biologice ale soiurilor şi de tehnologie, variază astfel:

 • în zona vestică, în Franţa: 18-20 cm; în Germania: 14-16-20 cm; în Italia, Belgia şi Olanda: 14-20 cm;
 • în zona estică, cu climat continental, distanţa între rânduri este mai mică, în Cehia şi Slovacia: 7,5-10,5-12,5 cm; în Bulgaria: 10-12 cm; în Serbia: 12,5 cm.
 • în România este generalizată la 12,5 cm, cu abateri +/-, în funcţie de tipul semănătorii.
Vizualizat: 533 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine

Anul acesta s-au împlinit 5 ani de când AgroConcept a intrat pe piaţa românească a furnizorilor de maşini şi echipamente agricole. Cu această ocazie, Vasile Târziu unul dintre fermierii care au manifestat de-a lungul timpului atașament față de brandul New Holland, a acceptat să ne vorbească despre provocările viitorului în agricultură.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?