Forţaţi de schimbările climatice, tot mai mulţi fermierii sunt nevoiţi să-şi adapteze tehnologiile la noile condiţii. În zona Bărăganului prelucrarea minimă a solului câştigă tot mai mult teren.
Pentru aceasta fermierii s-au preocupat din timp să facă investiţii în maşini şi utilaje performante care să le permită executarea unor lucrări pentru conservarea umidităţii solului, pe fondul reducerii numărului de intervenţii în câmp.
„Noi, începând de anul trecut, am trecut pe tehnologia lucrărilor minime ale solulul! Adică ne-am cumpărat un cultivator Tiger să realizăm o singură lucrare pregătitoare a terenului, înainte de a intra în acţiune semănătorile de precizie. Maşinile sunt prevăzute cu echipamente speciale de prelucrarea uşoară a solului înainte de a încorpora sămânţa în pământ”, ne-a declarat pentru revista ferma dr. ing. Nina Gheorghiţă, proprietara firmei Triagroexim din comuna Roşiori, judeţul Brăila.
Cultivatoarea a reuşit să semene mazărea în epoca optimă de semănat şi în condiţii excelente şi are ferma pregătită cu tot ce trebuie (seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină), are ultilajele revizuite şi reglate corespunzător pentru a demara campania însămânţărilor de primăvară la prăşitoare, aşteaptând doar semnalul vremii.
„Temperatura din sol ne va spune când vom intra la semănatul florii soarelui. Nu vedeţi că martie este o lună capricioasă, aşa cum s-a anunţat: cu temperaturi mai joase decât ar fi normal; am avut şi puţină zăpadă; aşteptăm ca timpul să permită declanşarea campaniei agricole”, precizează fermiera care îşi doreşte să semene cât mai timpuriu.
„În fiecare an testăm ceva nou. Sigur, circa 60-70 la sută din suprafaţa fermei e ocupată cu hibrizi şi soiuri cunoscute şi probate în fermă pentru că ştim cum se comportă în condiţii de câmp, dar avem şi varietăţi noi pe care le-am avut în testare şi care şi-au exprimat potenţialul de producţie şi de calitate”, punctează interlocutoarea.
„Trecând la irigat, noi am prins curaj să introducem în structura de producţie şi cultura de soia, având pregătită o suprafaţă de 70 de hectare în condiţii excelente în care vom însămânţa două soiuri de la compania KWS. Soia fără apă e un mare risc în Bărăgan!”, consideră Nina Gheorghiţă.
Marian MUŞAT