Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nina Gheorghiţă nu se teme de Nou. Cum pregăteşte terenul şi ce culturi noi va semăna!

Publicat: 15 martie 2022 - 17:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Forţaţi de schimbările climatice, tot mai mulţi fermierii sunt nevoiţi să-şi adapteze tehnologiile la noile condiţii. În zona Bărăganului prelucrarea minimă a solului câştigă tot mai mult teren.

Pentru aceasta fermierii s-au preocupat din timp să facă investiţii în maşini şi utilaje performante care să le permită executarea unor lucrări pentru conservarea umidităţii solului, pe fondul reducerii numărului de intervenţii în câmp.

„Noi, începând de anul trecut, am trecut pe tehnologia lucrărilor minime ale solulul! Adică ne-am cumpărat un cultivator Tiger să realizăm o singură lucrare pregătitoare a terenului, înainte de a intra în acţiune semănătorile de precizie. Maşinile sunt prevăzute cu echipamente speciale de prelucrarea uşoară a solului înainte de a încorpora sămânţa în pământ”, ne-a declarat pentru revista ferma dr. ing. Nina Gheorghiţă, proprietara firmei Triagroexim din comuna Roşiori, judeţul Brăila.

 

Noi soiuri şi hibrizi în testare


Cultivatoarea a reuşit să semene mazărea în epoca optimă de semănat şi în condiţii excelente şi are ferma pregătită cu tot ce trebuie (seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină), are ultilajele revizuite şi reglate corespunzător pentru a demara campania însămânţărilor de primăvară la prăşitoare, aşteaptând doar semnalul vremii.

Nina Gheorghita_b

„Temperatura din sol ne va spune când vom intra la semănatul florii soarelui. Nu vedeţi că martie este o lună capricioasă, aşa cum s-a anunţat: cu temperaturi mai joase decât ar fi normal; am avut şi puţină zăpadă; aşteptăm ca timpul să permită declanşarea campaniei agricole”, precizează fermiera care îşi doreşte să semene cât mai timpuriu.

„În fiecare an testăm ceva nou. Sigur, circa 60-70 la sută din suprafaţa fermei e ocupată cu hibrizi şi soiuri cunoscute şi probate în fermă pentru că ştim cum se comportă în condiţii de câmp, dar avem şi varietăţi noi pe care le-am avut în testare şi care şi-au exprimat potenţialul de producţie şi de calitate”, punctează interlocutoarea.

 

Soia - un mare risc în Bărăgan!


„Trecând la irigat, noi am prins curaj să introducem în structura de producţie şi cultura de soia, având pregătită o suprafaţă de 70 de hectare în condiţii excelente în care vom însămânţa două soiuri de la compania KWS. Soia fără apă e un mare risc în Bărăgan!”, consideră Nina Gheorghiţă.    

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1253 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?